DÅTID OCH FRAMTID. Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall kan lämna plats åt FIlip Zadina.
Nyheter

DETROIT: Ett svårläkt emotionellt sår – men ikonernas avsked kan vara det bästa som kan hända

ANNONS

Detroit Red Wings missade slutspel med en hel ocean av poäng och har ett liknande lagbygge i år. Den stora frågan blir: Kommer Henrik Zetterberg till spel för ett sista (?) år eller är karriären över redan nu? Den hårda sanningen är dock att oavsett om lagkaptenen kommer spela eller inte har Detroit ett av NHL:s minst spännande lagbyggen.

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Detroit.

Det ser inte ut som att det blir några speciellt roliga avsked från NHL för Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg. Sedan Pavel Datsiuk lämnade för spel i KHL har den svenska duon fått dra ett tyngre lass än vad som ska vara nödvändigt för två spelare som sett sina bästa år, och som dessutom är närmare 40 än 30 på åldersstecket. Kronwall går nu in på det sista året på sitt kontrakt och mycket tyder på att karriären sen är över för en av svensk ishockeys bästa backar genom tiderna. Lagkapten Henrik Zetterbergs situation är alla väl medvetna om och det är ytterst tveksamt om han kommer spela någon mer NHL-match, eller om ryggproblemen hindrar den möjliga Hall of Fame-spelarens fortsatta karriär.

Precis som i fallet Datsiuk blir det ett emotionellt tufft sår att läka för fansen, men när allt kommer omkring kanske svenskarnas avsked är det bästa som kan hända för laget. Dels frigörs det förstås mer löneutrymme, men framför allt kommer Detroit då kunna ge unga spelare som Dylan Larkin och Andreas Athanasiou fritt spelrum. Då blir det här deras lag på riktigt. Dessutom finns Filip Zadina och Jevgenij Svetjnikov i kulisserna, redo att ta över om ytterligare några år.

Ken Hollands konstgjorda andning med sitt älskade lag är den stora faran för Detroit på sikt. Hans naiva förhoppning om att ge Kronwall och Zetterberg-generationen ett bra avslut har förmodligen kostat Detroit flera år av slutspelhockey på sikt. Till den här säsongen plockar han dessutom in Thomas Vanek (igen), och ger Jussi Jokinen ett tryoutkontrakt och det finns fler veteraner (Justin Abdelkader och Frans Nielsen, exempelvis) som alltjämt har lång tid kvar på sina kontrakt. Holland vill helt enkelt inte släppa sin strategi. Han vill inte göra en fullskalig rebuild, tycks det. Faktum är att förra säsongens lagbygge är näst intill orört. Det är några breddspelare här och där som lämnat, utöver Tomas Tatar som skeppades vid deadline.

Detroit gjorde dock en mycket stark draft i somras och fick tidigare nämnda Filip Zadina med det sjätte draftvalet. Där lär man ha en framtida superstjärna. Det är sådana saker Detroit Red Wings ska glädja sig över nu. Och framför allt är det fler draftval av den kalibern de behöver, när allt kommer till kritan.

Så kanske, kanske är det de svenska ikonernas avsked om ett år som till sist ger Red Wings den push de behöver. Då behöver inte Holland själv fatta besluten. Då gör spelarna det åt honom. För låt oss vara ärliga. Ingenting tyder på att laget de ställer på benen i år ska vara speciellt mycket bättre än det lag de haft de senaste åren.

POÄNGKUNGEN

DYLAN LARKIN
I Henrik Zetterbergs frånvaro från start är Dylan Larkin en på förhand given vinnare. Amerikanen vann poängligan redan förra säsongen och känslan är att han nu tagit klivet. Klivet från spännande talang till en fullskalig stjärna. De 63 poäng han gjorde förra säsongen är möjliga att upprepa, om han får en någorlunda vettig omgivning. Kommer också få en större ledarroll i gruppen om ”Zäta” försvinner.

MÅLVAKTEN

JIMMY HOWARD
För tre, fyra år sedan var det inte speciellt många som trodde att Jimmy Howard skulle vara Detroits förstemålvakt hösten 2018. Men Petr Mrázek försvann i periferin och Howard krämade ur några ganska bra år, just när det såg ut som att han skulle tappa förstaspaden. Nu går trotjänaren in på det sista året på sitt kontrakt. Det är med andra ord en viktig säsong för 34-åringen, som i år backas upp av Jonathan Bernier. Howard får säkerligan ett nytt ettårskontrakt efter den här säsongens slut.

BACKEN

MIKE GREEN
Med tanke på att backsidan är extremt gammal och ganska trött är Mike Green en relativt given backetta i laget. Han är inte längre någon stjärna, men trots att han missade 16 matcher förra säsongen vann han den interna backpoängligan före Niklas Kronwall. I powerplay är veteranen fortfarande ett hot och den Detroit i mångt och mycket kommer behöva förlita sig på den här säsongen också.

UNGTUPPEN

FILIP ZADINA
Att Filip Zadina är en framtida storstjärna i NHL är de flesta ense om. Förhoppningsvis får vi se honom i NHL redan till hösten. Den irrationella tjecken är en målskytt av rang (44 på 57 matcher i OHL förra säsongen) och borde kunna bidra i ett svagt Detroit redan nu. Han är dock bara 18 år och Detroit ger sällan tonåringar chansen (Dylan Larkin är ett undantag), men Zadina är en spelare värd att bryta den principen för. Och det gick trots allt ganska bra för Larkin.

COACHEN

JEFF BLASHILL
Trots Detroits kräftgång har Jeff Blashill klarat sig undan den värsta kritiken. De värsta salvorna av kritik har i stället riktats mot den tidigare så uppskattade general managern Ken Holland. Blashill har inte mycket spännande att jobba med, men frågan är om han överlever på posten när Ken Holland (förmodligen) lämnar om två år. Frågan är om han ens överlever den här säsongen, om Detroit fortsätter vara ett ingemanslag. Ken Holland har ett viktigt beslut att fatta, och kan behöver fatta det snart. Är Jeff Blashill mannen som ska leda Detroit mot att åter bli ett slutspelslag på sikt? Eller lämnar Holland det beslutet åt Steve Yzerman, som står i kulisserna, redo att ta över?


Foto: IBL

IN OCH UT

Nyförvärv: Jonathan Bernier, mv, Colorado, Thomas Vanek, fw, Columbus, Jussi Jokinen, fw, Vancouver, Filip Zadina, fw, Halifax Mooseheads

Förluster: Jared Coreau, mv, Anaheim, Xavier Oulette, b, klubb okänd, Robbie Russo, b, Arizona, Eric Tangradi, fw, New Jersey, David Booth, fw, slutar

PROGNOSEN

I hur många år har en enig expertkår sagt att Detroit måste bygga om? Det börjar bli en del år nu. Trots det går man in också i den här säsongen med relativt få spännande spelare. Trots det känns det som att Red Wings är lite för bra för att bli ett lotterilag. Med tanke på hur knallhård toppen i Atlantic Division är, och att Buffalo kommer underifrån, måste dock något lag falla igenom fullständigt för att Detroit ska gå till slutspel. Förra säsongen var man 24 poäng (!) ifrån att nå dit.

Detroit Red Wings trupp 2018/19 

MÅLVAKTER
35) Jimmy Howard
xx) Jonathan Bernier

BACKAR
3) Nick Jensen
25) Mike Green
47) Libor Sulak
52) Jonathan Ericsson
55) Niklas Kronwall
65) Danny DeKeyser
83) Trevor Daley

FORWARDS
8) Justin Abdelkader
14) Gustav Nyquist
28) Luke Witkiowski
39) Anthony Mantha
40) Henrik Zetterberg ”C”
41) Luke Clendenning
42) Martin Frk
43) Darren Helm
51) Frans Nielsen
59) Tyler Bertuzzi
71) Dylan Larkin
72) Andreas Athanasiou
77) Jevgenij Svetjnikov
xx) Jussi Jokinen
xx) Thomas Vanek

Tränare: Jeff Blashill (sedan 2015)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL