Sök
Simon Önerud
SHL

HV-stjärnan ser tillbaka på Rysslandsåret med glädje – trots röriga säsongen: ”Då är man inte mycket värd”

”Borta bra men hemma bäst”. Så uttryckte han själv det. Guldhjälten Simon Önerud är tillbaka i HV71 efter ett struligt år i Ryssland – som han ser tillbaka på med glädje. Detta trots att blev både skador och ett klubbyte under säsongen.
– Jag tycker själv att den där trejdförfrågan kom litegrann utan grunder, säger Önerud till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Senast han spelade en tävlingsmatch på svensk mark var våren 2017. Då var det han som med sitt klassiska förlängningsmål i den sjunde finalmatchen mot Brynäs sköt SM-guldet till HV71. Han prisades också som SM-slutspelets mest värdefulla spelare och tog hem ”Stefan Liv Memorial Trophy”.

Därefter följde ett år i KHL för Simon Önerud. Ett år som blev rörigt och innehåll både skadeproblem och en trejd. Trots det ser HV-stjärnan tillbaka på säsongen med positiva känslor.
– Jag har lärt mig mycket utanför isen. Det var en helt annan kultur och det var nyttigt för mig att uppleva det. Det var trots allt första gången jag spelade utanför Sveriges gränser. Ja, utanför SHL egentligen. Så det var kul att få se hur en annan liga fungerade. Sen är det ju grymt många duktiga spelare där som man fått se på nära håll också, säger Simon Önerud till hockeysverige.se under SHL:s upptaktsträff.

TACKAR HV71 FÖR STÖDET

Under tiden forwardsstjärnan inte kunde spela tog han också in många nya intryck, menar han.
– Det kan vara lärorikt att sitta vid sidan och se hockeyn ibland. Hockey kan vara väldigt enkelt från läktaren. Du kan se lösningar och hitta lösningar som du kan ta med dig till isen. Så jag har försökt ta med mig mycket.

Simon Önerud är tillbaka i HV71

När Önerud drabbades av den skada som höll honom borta från spel i flera månader var det inte från hans ryska klubb Sibir Novosibirsk han kände stöd. Det kom i stället hemifrån.
– Jag fick väldigt bra uppbackning från HV här hemma faktiskt, skrattar forwardsstjärnan och fortsätter:
– Jag fick bra stöd från både läkaren Jonas Kalman och sjukgymnasten Andreas Frostenmar. Det är jag grymt tacksam för. Visst, jag fick lite uppbackning från Ryssland också…men man är inte så mycket värd när man inte spelar. På ett sätt kan jag väl förstå det…men på ett sätt inte.

Kände du extra mycket press att komma tillbaka, och att leverera, eftersom du var värvad som en importspelare?
– Nej, jag kände inte så. Pressen var inte jobbig alls. Till en början skulle jag säga att mitt problem var att jag spelade lite för mycket SHL-hockey i KHL, och det är ju samma med KHL-spelare som kommer till SHL. Sen kom jag in i det och då kom den där förfrågan om trejden.

”INGEN IDÉ ATT SÄGA EMOT”

Trejden, ja. Redan i oktober, efter tolv matcher i Sotji, tvingades Simon Önerud byta till Sibir Novosibirsk. Detta efter att ha gjort 3+2 för sin nya klubb.
– Jag tycker själv att den där trejdförfrågan kom litegrann utan grunder. Men jag har hört många historier därifrån så det var ingen idé att säga emot. Man får bara ta det och sen försöka bli bättre på nästa ställe. Men där blev det ju kortvarigt innan skadan.

Simon Önerud

Önerud i Sotjis tröja.

Det blev åtta matcher i Sibir, för att vara exakt. Trots att det stannade vid blott 20 matcher på hela förra säsongen känner Önerud sig starkare när han nu återvänder till HV71.
– Jag försöker se det positivt. Dels har jag kunnat bygga upp kroppen samtidigt som jag har kunnat vila. Jag tror faktiskt att det kan förlänga min karriär i framtiden. Jag känner mig riktigt väl förberedd.
– Dessutom spelade jag bara 20 matcher så jag han aldrig riktigt formas i KHL-hockeyn utan jag har fortfarande SHL-spelet i mig. Jag förstår att det blir svårt för dem som är där borta längre, för då kommer man nog in i KHL-spelet.

HYLLAR SVENSK HOCKEY

HV-stjärnan menar dock att den svenska ishockeyn håller bra även internationellt.
– Det jag förstått nu är att svenska taktiken och det svenska spelsystemet står sig grymt bra även ute i Europa…ja, ute i världen också förmodligen. Det har man verkligen blivit varse nu.

HV71 har blivit experter på att få hem spelare till klubben. Spelare som varit ute i andra klubbar i Sverige och världen. Önerud är ett exempel, Martin Thörnberg, Mikko Lehtonen, Jonas Gunnarsson, Christoffer Törngren och Johan Johnsson är andra som kommit tillbaka bara under de senaste åren.
– Det är många faktorer till det. Men hockeymässigt tror jag det beror på att det är väldigt många som utvecklas och blir väldigt bra här. Du har alltid bra tränare och ledare runtom dig. Sen är de förstås duktiga på att ta hand om spelarna. Det är ett grymt bra kvitto för HV att alla vill tillbaka hit.
– Samtidigt är Jönköping en grymt trevlig och lagom stor stad. Jag tror det funkar för både de unga killarna och de med familj.

Foto: Bildbyrån

TROR PÅ FRAMGÅNG

Jag gissar att du vill lyckas med samma sak som du gjorde senast du var här. Vilka likheter ser du mellan guldlaget och årets upplaga av HV71?
– Det är väldigt många saker som är lika. Vi har fått in grymt spännande nyförvärv, vi har både unga och gamla spelare som kan ta steg från föregående år och vi har väldigt få utländska spelare. Alla förstår svenska, mer eller mindre.
– Vi har många grymt bra karaktärer och det är många som varit kaptener eller assisterande kaptener i andra klubbar. Johan (Hult) och Johan (Davidsson) har gjort ett grymt jobb där. Vi är många i laget som kan driva laget framåt.

Är det någon du tror extra mycket på?
(Markus) Ljungh har sett fantastiskt spännande ut och jag har fått förmånen att spela med honom nu också. Han är grymt smart och användbar över hela banan och han kan dra nytta av det både offensivt och defensivt, avslutar Simon Önerud.

Idag 19:00
Kristianstad IK - HC Vita Hästen
1 2.75
X 4.05
2 2.20
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Almtuna IS
1 2.00
X 4.10
2 3.10
Idag 19:00
IF Björklöven - Södertälje SK
1 1.57
X 4.75
2 4.65
Idag 19:00
Timrå IK - Mora IK
1 1.50
X 4.95
2 5.10
Idag 19:00
Karlskrona HK - Västerviks IK
1 2.05
X 4.10
2 2.95
Idag 19:00
AIK - Modo Hockey
1 5.30
X 5.10
2 1.48
Idag 19:00
Västerås IK - BIK Karlskoga
1 2.15
X 4.40
2 2.65
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten