Sök
Nathan MacKinnon och Gabriel Landeskog …
Nyheter

COLORADO: Laget som tappade en stjärnspelare och blev bättre

Efter att de senaste två säsongerna ha levererat vitt skilda resultat är det dags för Colorado Avalanche att bekänna färg och visa lagets rätta ansikte. Bytet som tog Matt Duchene till Ottawa Senators tvingade Nathan MacKinnon att kliva fram och axla rollen som superstjärna – kan han bära laget i år igen?

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Colorado Avalanche.

Kapten Gabriel Landeskog och hans mannar står inför ett vägskäl när pucken släpps hemma i Pepsi Center den 4 oktober. För två år sedan var Colorado Avalanche nere i den absoluta källaren. Inte nog med att klubben slutade sist i hela NHL, deras 48 poäng var över 20 poäng sämre än näst sämsta lag. Förra säsongen minns de flesta vad som hände. Matt Duchene ledsnade på att förlora och bad om att få bli bortbytt. Klubbledningen godtog hans förfrågan och iscensatte den komplicerade bytesaffären som såg såväl Nashville Predators som Ottawa Senators blanda sig in i leken.

Med Duchene ute ur bilden fick sig Avalanche centerdjup en rejäl törn. Trodde vi, i alla fall. In klev Nathan MacKinnon som, säsongen till ära, sett till att uppgradera sin redan överljudssnabba skridskoåkning med extra hästkrafter. Från det att Duchene lämnat klubben fick den som följde Avalanche och MacKinnon bevittna ett genombrottsår och en offensiv kreativitet man inte sett maken till sedan Joe Sakic och Peter Forsberg hade lekstuga med motståndarna under tidigt 2000-tal. Med Landeskog och finske bjässen Mikko Rantanen på varsin sida om sig satte MacKinnon skräck i NHL, varpå trion avslutade säsongen som en av ligans bästa kedjor sett till poäng.

Inte nog med det – kedjans framfart tog Avalanche från 48 till 95 poäng och en slutspelsplats. Även om det per omgående blev uttåg mot Nashville visade Colorado att rätt mix av spelare kan lyfta ett lag till oanade höjder. Vilket för oss till dagens läge. Laget ser i mångt och mycket likadant ut, speciellt på forwardssidan, men med två avgörande tillskott: Philipp Grubauer har tillkommit, vilket gör målvaktsparet med Semyon Varlamov starkare än när Jonathan Bernier vaktade kassen, och erfarne Stanley Cup-vinnaren Ian Cole har kontrakteras för att stärka upp backsidan.

POÄNGKUNGEN

NATHAN MACKINNON
Ingen tvekan i denna fråga: MacKinnon gör mest poäng i Colorado Avalanche säsongen 2018-19. Allt annat vore ett jordskred till överraskning, eller konsekvensen av en skada på ”Mack”. Mikko Rantanen vore i sådant fall närmaste kandidaten till tronen, med Gabriel Landeskog på en hedrande tredjeplats.

MÅLVAKTEN

PHILIPP GRUBAUER
Varlamov får ursäkta, men att knyta till sig nyblivne Stanley Cup-mästaren Grubauer skickar en tydlig signal om vem som har en central roll i general manager Sakics framtidsplan. Grubauer visade under sin tid i Washington att han har kapaciteten att vara en förstamålvakt om han bara ges en ordentlig chans. Varlamov är visserligen en duktig målvakt han också, men han befinner sig på skadelistan alltför ofta för att klubbledningen ska kunna förlita sig på honom.

BACKEN

TYSON BARRIE
Barrie får ofta – ibland välförtjänt, ibland orättvist – kritik för sina defensiva insatser. Hans -65 de tre senaste säsongerna ger viss merit till kritiken, samtidigt som hans 57 poäng på 68 matcher förra säsongen vittnar om en back som bör finnas i diskussionen när ämnet ”ligans bästa offensiva backar” tas upp. Ian Coles ankomst bör ge Barrie det utrymme han behöver att bege sig ut på offensiva räder utan att alltid behöva oroa sig för att pucken ska hamna i eget nät.

UNGTUPPEN

SAMUEL GIRARD 
Mikko Rantanen är visserligen endast 21 år gammal, men då vi i denna kategori söker en genombrottsman och Rantanen redan får anses haft sitt genombrott förra året, går titeln till 20-årige backen Girard. Québec-födde Girard var en av spelarna som kom till Avalanche i ”Duchene-trejden”, varpå han direkt gick från klarhet till klarhet i sin nya klubb. Den hyperbegåvade offensiva backen charmade snabbt publiken med sina snurrfinter, skridskoåkning och speluppfattning. Frågan är: hur länge dröjer det innan han överträffar Tyson Barrie som lagets skickligaste back?

COACHEN

JARED BEDNAR
Bednar är ett intressant fall. Kanadensaren tillträdde som coach för Avalanche inför säsongen 2016-17 – en säsong som skulle visa sig bli en historiskt dålig sådan. Han var dock kvar vid rodret förra säsongen när klubben stod för sin mirakulösa upphämtning. Är han en bra coach som hämmades av en dålig lagsammansättning eller en dålig coach som räddades av sina stjärnspelare? Svaret kommer i år.

Tyson Barrie. Foto: All Over Press

IN OCH UT

Nyförvärv: Philipp Grubauer, mv, Washington, Ian Cole, b, Pittsburgh, Matt Calvert, fw, Columbus, Logan O’Connor, fw, Univ. of Denver, Martin Kaut, fw, HC Dynamo Pardubice
Förluster: Andrew Hammond, mv, Minnesota, Jonathan Bernier, mv, Detroit, Nail Yakupov, fw, SKA St Petersburg, Rocco Grimaldi, fw, Nashville, Blake Comeau, fw, Dallas

PROGNOSEN

För att Avalanche ska upprepa succén från ifjol krävs att MacKinnon befäster sin stjärnstatus och levererar uppemot 100 poäng ännu en gång. Det krävs även att unga, lovande forwards som Tyson Jost, Sven Andrighetto och Alexander Kerfoot fortsätter att ta steg framåt. Slutligen krävs att backsidan – som faktiskt innehåller svensk representation i form av Anton Lindholm och Patrik Nemeth – höjer försvarsspelet ett par snäpp.

Colorado Avalanche trupp 2018/19 

MÅLVAKTER
?) Philipp Grubauer
1) Semyon Varlamov

BACKAR
?) Ian Cole
4) Tyson Barrie
6) Erik Johnson ”A”
12) Patrik Nemeth
16) Nikita Zadorov
44) Mark Barberio
49) Samuel Girard
54) Anton Lindholm

FORWARDS
?) Matt Calvert
10) Sven Andrighetto
13) Alexander Kerfoot
17) Tyson Jost
22) Colin Wilson
29) Nathan MacKinnon ”A”
34) Carl Söderberg
37) J.T. Compher
47) Dominic Toninato
57) Gabriel Bourque
83) Matt Nieto
92) Gabriel Landeskog ”C”
96) Mikko Rantanen

Tränare: Jared Bednar (sedan 2016)

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten