SPÄNNANDE OCH OVISST. Andrej Svetjnikov och Martin Necas skänker Carolina hopp – nye ägaren Tom Dundon skapar förvirring.
Nyheter

CAROLINA: Engagemang eller klåfingrighet – en ägare som vill påverka

ANNONS

Det är bra att ha en engagerad ägare i NHL. Men var går gränsen för vad som är engagemang och klåfingrighet? Det kan vara i Carolina Hurricanes vi får svar på den frågan. Kommer nye ägaren Tom Dundon att hjälpa eller stjälpa klubben, undrar Uffe Bodin.

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Carolina Hurricanes.

I NHL har Jeff Vinik i Tampa Bay Lightning lyfts fram som den perfekta ägaren. Han är engagerad i både laget och staden där man spelar, men lämnar all makt kring sportsliga frågor åt general managern Steve Yzerman.

När Texas-miljardären Tom Dundon tog över Carolina Hurricanes efter Peter Karmanos i december visade han upp ett väldigt annorlunda ledarskap än det Vinik förespråkat. Han tog mer eller mindre makt över hela klubben, inklusive de sportsliga besluten.

Konsekvensen blev att det snabbt skar sig mellan Dundon och klubblegendaren/general managern Ron Francis. Det dröjde inte lång tid innan Dundon hade gjort sig av med Francis och börjat leta efter sin egen general manager. Det skapade en stor upprördhet runt om i ligan sett till vilken status Francis har, både som spelare och ledare. Jakten på en ersättare gick trögt, enligt uppgifter i lokala medier på grund av att Dundon inte var villig att spendera några större lönesummor på att hitta någon som skulle leda klubben.

Valet föll slutligen på Don Waddell, tidigare GM i Atlanta Thrashers, och sedan flera år president i Hurricanes organisation. Elaka tungor anklagar honom för att sitta i knäet på Dundon och lyda minsta vink uppifrån.

En av sakerna som Waddell gjorde när han tog över klubben var att agera på ett drastiskt sätt Francis aldrig gjorde under sin tid som GM. Francis, eller ”Ronnie Franchise” som han populärt kallats, förespråkade tålamod, att bygga från draften och låta de egenodlade spelarna växa ut till stjärnor i klubben. Waddell inledde sin tid i Hurricanes med en stor trejd med Calgary Flames, där Noah Hanifin och Elias Lindholm byttes mot Dougie Hamilton, Micheal Ferland och rättigheterna till collegestjärnan Adam Fox.

Trejden och de rådande omständigheterna kring den nye ägaren gör att Carolina Hurricanes blir ett av de mer spännande lagen att följa i ligan den här säsongen. Det känns som om vad som helst skulle kunna hända. Tom Dundon kommer säkerligen att fortsätta skapa rubriker med sitt kontroversiella ledarskap. Frågan är om det blir på mer gott än ont.

POÄNGKUNGEN

Sebastian Aho
24 mål och 49 poäng som rookie – 29 mål och 65 poäng i fjol. Sebastian Aho har snabbt etablerat sig som en av de unga, mesta spännande spelarna i ligan. Det är svårt att veta var hans tak ligger, men att han vid blott 21 års ålder redan är så här bra antyder att han har minst en växel till att lägga i. Spränger han 30-måls- och 70-poängsvallerna den här säsongen. Inte alls orimligt.

MÅLVAKTEN

Scott Darling
Var strålande som reserv bakom Corey Crawford i Chicago Blackhawks under ett par år. Men när han i fjol fick en efterlängtad möjlighet att spela förstafiol i NHL var han inte i närheten av att ta chansen. Darling har förhoppningsvis en sommar av reflektion bakom sig. Om han verkligen tar tag i sig själv och hittar sitt fokus igen har han fortfarande chansen att bli något mer än en backup. Men klockan tickar och nye andrekeeper Petr Mrázek lär vara mer än intresserad av att stjäla speltid från den underpresterande 30-åringen.

BACKEN

Dougie Hamilton
Det är oroväckande när en spelare av Dougie Hamiltons kaliber blir trejdad två gånger inom loppet av några säsonger. På isen har han levererat stort, men av någon anledning verkar han inte ha varit uppskattad i vare sig Boston eller Calgary. En av sommarens stora snackisar i NHL var att Hamilton blev trejdad från Calgary för att han hellre gick på museum än hängde med de andra grabbarna för att dricka öl. Det är rimligtvis inte hela sanningen, men kanske ger det en fingervisning om hur inskränkt hockeyvärlden är. Hamilton borde under alla omständigheter ge Carolina en extra dimension från blålinjen med sitt offensiva spel. Inte minst i powerplay där laget var riktigt svagt i fjol.

UNGTUPPEN

Andrej Svetjnikov
Carolina Hurricanes fick ett oväntat lyft i draftordningen tack vare ett lyckat draftlotteri i april. Det gjorde att man kunde tillskansa sig den ryske jättetalangen Andrej Svetjnikov. 18-åringen lär kliva rakt in i NHL och göra avtryck på en gång. Trots skadebekymmer svarade han för 40 mål på 44 matcher i OHL förra säsongen. En dynamisk forward med bra fart och ett fruktat skott. Hurricanes hoppas att han ska bygga bra kemi med lagets andra jättetalang, tjecken Martin Necas, som var ”Canes” förstaval förra sommaren.

COACHEN

Rod Brind’Amour
Bill Peters övergav skeppet och flyttade till Calgary. Ny vid rodret är en av Carolina Hurricanes största hjältar. Rod Brind’Amour var lagkapten för Hurricanes när de vann Stanley Cup 2006 och har en stor support av fansen tack vare sitt uppoffrande slit på isen. Som head coach är han orutinerad. 48-åringen har varit assisterande coach i klubben sedan 2011, men aldrig haft huvudansvaret för ett lag. Det gör att han kliver in i säsongen omgiven av frågetecken.


Sebastian Aho. Foto: IBL/All Over Press

IN OCH UT

Nyförvärv: Petr Mrázek, mv, Philadelphia, Dougie Hamilton, b, Calgary, Adam Fox, b, Calgary (rättigheter), Calvin de Haan, b, N Y Islanders, Dan Renouf, b, Detroit, Jordan Martinook, fw, Arizona, Saku Mäenalanen, fw, Kärpät, Micheal Ferland, fw, Calgary, Andrej Svetjnikov, fw, Barrie, Martin Necas, fw, Brno, Cliff Pu, fw, Buffalo.
Förluster: Cam Ward, mv, Chicago, Klas Dahlbeck, b, CSKA Moskva, Noah Hanifin, b, Calgary, Marcus Krüger, fw, Arizona, Elias Lindholm, fw, Calgary, Joakim Nordström, fw, Boston, Derek Ryan, fw, Calgary, Jeff Skinner, fw, Buffalo.

PROGNOSEN

Det är nio år sedan Carolina Hurricanes senast kvalificerade sig för Stanley Cup-slutspel. Bristen på framgång har skadat hockeyintresset i Raleigh med omnejd och stolar gapar oroväckande ofta tomma i PNC Arena. Frågan på sikt är om Carolina Hurricanes kan fortsätta existera i nuvarande form om det inte sker något drastiskt. Kanske är Tom Dundon ägaren som kan få det att vända. Som vi beskrev i inledningen av texten har han inte varit blyg under sitt första år i klubben. Frågan är bara om hans högljudda ledarstil verkligen kommer klubben till gagn. Att stressa fram förändringar är sällan särskilt konstruktivt i en liga som NHL. Det har historien lärt oss åtskilliga gånger.

Med det sagt har Carolina Hurricanes ett synnerligen spännande lag på gång. Sebastian Aho har varit en fantastisk tillgång under sina två första säsonger i ligan medan Martin Necas och Andrej Svetjnikov har kapacitet att bli spelare som gör stor skillnad även på högsta nivå. Det är ynglingarna som ska bära det här laget framåt och förhoppningen är att de får jobba i ligan och ro, utan att ha en ägare som domderar alltför mycket ovanför deras huvuden.

Det största sportsliga problemet för Hurricanes är målvaktsspelet. Scott Darling är den senaste i raden av målvakter som inte levt upp till förväntningarna. Han får en ny chans den här säsongen. Om målvaktsspelet ännu en gång fallerar kommer Hurricanes att missa slutspel för tionde året i rad. Det vore en smärre katastrof.

CAROLINA HURRICANES TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
33) Scott Darling
xx) Petr Mrázek

BACKAR
2) Brett Pesce
4) Haydn Fleury
19) Dougie Hamilton
27) Justin Faulk ”A”
57) Trevor van Riemsdyk
74) Jaccob Slavin
xx) Calvin de Haan

FORWARDS

11) Jordan Staal ”C”
14) Justin Williams
20) Sebastian Aho
23) Brock McGinn
34) Phil Di Giuseppe
37) Andrej Svetjnikov
48) Jordan Martinook
49) Victor Rask
71) Lucas Wallmark
73) Valentin Zykov
79) Micheal Ferland
86) Teuvo Teräväinen
88) Martin Necas
xx) Saku Mäenalanen

Tränare: Rod Brind’Amour (ny)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL