Sök
SPÄNNANDE OCH OVISST. Andrej Svetjnikov och Martin Necas skänker Carolina hopp – nye ägaren Tom Dundon skapar förvirring.
Nyheter

CAROLINA: Engagemang eller klåfingrighet – en ägare som vill påverka

Det är bra att ha en engagerad ägare i NHL. Men var går gränsen för vad som är engagemang och klåfingrighet? Det kan vara i Carolina Hurricanes vi får svar på den frågan. Kommer nye ägaren Tom Dundon att hjälpa eller stjälpa klubben, undrar Uffe Bodin.

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Carolina Hurricanes.

I NHL har Jeff Vinik i Tampa Bay Lightning lyfts fram som den perfekta ägaren. Han är engagerad i både laget och staden där man spelar, men lämnar all makt kring sportsliga frågor åt general managern Steve Yzerman.

När Texas-miljardären Tom Dundon tog över Carolina Hurricanes efter Peter Karmanos i december visade han upp ett väldigt annorlunda ledarskap än det Vinik förespråkat. Han tog mer eller mindre makt över hela klubben, inklusive de sportsliga besluten.

Konsekvensen blev att det snabbt skar sig mellan Dundon och klubblegendaren/general managern Ron Francis. Det dröjde inte lång tid innan Dundon hade gjort sig av med Francis och börjat leta efter sin egen general manager. Det skapade en stor upprördhet runt om i ligan sett till vilken status Francis har, både som spelare och ledare. Jakten på en ersättare gick trögt, enligt uppgifter i lokala medier på grund av att Dundon inte var villig att spendera några större lönesummor på att hitta någon som skulle leda klubben.

Valet föll slutligen på Don Waddell, tidigare GM i Atlanta Thrashers, och sedan flera år president i Hurricanes organisation. Elaka tungor anklagar honom för att sitta i knäet på Dundon och lyda minsta vink uppifrån.

En av sakerna som Waddell gjorde när han tog över klubben var att agera på ett drastiskt sätt Francis aldrig gjorde under sin tid som GM. Francis, eller ”Ronnie Franchise” som han populärt kallats, förespråkade tålamod, att bygga från draften och låta de egenodlade spelarna växa ut till stjärnor i klubben. Waddell inledde sin tid i Hurricanes med en stor trejd med Calgary Flames, där Noah Hanifin och Elias Lindholm byttes mot Dougie Hamilton, Micheal Ferland och rättigheterna till collegestjärnan Adam Fox.

Trejden och de rådande omständigheterna kring den nye ägaren gör att Carolina Hurricanes blir ett av de mer spännande lagen att följa i ligan den här säsongen. Det känns som om vad som helst skulle kunna hända. Tom Dundon kommer säkerligen att fortsätta skapa rubriker med sitt kontroversiella ledarskap. Frågan är om det blir på mer gott än ont.

POÄNGKUNGEN

Sebastian Aho
24 mål och 49 poäng som rookie – 29 mål och 65 poäng i fjol. Sebastian Aho har snabbt etablerat sig som en av de unga, mesta spännande spelarna i ligan. Det är svårt att veta var hans tak ligger, men att han vid blott 21 års ålder redan är så här bra antyder att han har minst en växel till att lägga i. Spränger han 30-måls- och 70-poängsvallerna den här säsongen. Inte alls orimligt.

MÅLVAKTEN

Scott Darling
Var strålande som reserv bakom Corey Crawford i Chicago Blackhawks under ett par år. Men när han i fjol fick en efterlängtad möjlighet att spela förstafiol i NHL var han inte i närheten av att ta chansen. Darling har förhoppningsvis en sommar av reflektion bakom sig. Om han verkligen tar tag i sig själv och hittar sitt fokus igen har han fortfarande chansen att bli något mer än en backup. Men klockan tickar och nye andrekeeper Petr Mrázek lär vara mer än intresserad av att stjäla speltid från den underpresterande 30-åringen.

BACKEN

Dougie Hamilton
Det är oroväckande när en spelare av Dougie Hamiltons kaliber blir trejdad två gånger inom loppet av några säsonger. På isen har han levererat stort, men av någon anledning verkar han inte ha varit uppskattad i vare sig Boston eller Calgary. En av sommarens stora snackisar i NHL var att Hamilton blev trejdad från Calgary för att han hellre gick på museum än hängde med de andra grabbarna för att dricka öl. Det är rimligtvis inte hela sanningen, men kanske ger det en fingervisning om hur inskränkt hockeyvärlden är. Hamilton borde under alla omständigheter ge Carolina en extra dimension från blålinjen med sitt offensiva spel. Inte minst i powerplay där laget var riktigt svagt i fjol.

UNGTUPPEN

Andrej Svetjnikov
Carolina Hurricanes fick ett oväntat lyft i draftordningen tack vare ett lyckat draftlotteri i april. Det gjorde att man kunde tillskansa sig den ryske jättetalangen Andrej Svetjnikov. 18-åringen lär kliva rakt in i NHL och göra avtryck på en gång. Trots skadebekymmer svarade han för 40 mål på 44 matcher i OHL förra säsongen. En dynamisk forward med bra fart och ett fruktat skott. Hurricanes hoppas att han ska bygga bra kemi med lagets andra jättetalang, tjecken Martin Necas, som var ”Canes” förstaval förra sommaren.

COACHEN

Rod Brind’Amour
Bill Peters övergav skeppet och flyttade till Calgary. Ny vid rodret är en av Carolina Hurricanes största hjältar. Rod Brind’Amour var lagkapten för Hurricanes när de vann Stanley Cup 2006 och har en stor support av fansen tack vare sitt uppoffrande slit på isen. Som head coach är han orutinerad. 48-åringen har varit assisterande coach i klubben sedan 2011, men aldrig haft huvudansvaret för ett lag. Det gör att han kliver in i säsongen omgiven av frågetecken.


Sebastian Aho. Foto: IBL/All Over Press

IN OCH UT

Nyförvärv: Petr Mrázek, mv, Philadelphia, Dougie Hamilton, b, Calgary, Adam Fox, b, Calgary (rättigheter), Calvin de Haan, b, N Y Islanders, Dan Renouf, b, Detroit, Jordan Martinook, fw, Arizona, Saku Mäenalanen, fw, Kärpät, Micheal Ferland, fw, Calgary, Andrej Svetjnikov, fw, Barrie, Martin Necas, fw, Brno, Cliff Pu, fw, Buffalo.
Förluster: Cam Ward, mv, Chicago, Klas Dahlbeck, b, CSKA Moskva, Noah Hanifin, b, Calgary, Marcus Krüger, fw, Arizona, Elias Lindholm, fw, Calgary, Joakim Nordström, fw, Boston, Derek Ryan, fw, Calgary, Jeff Skinner, fw, Buffalo.

PROGNOSEN

Det är nio år sedan Carolina Hurricanes senast kvalificerade sig för Stanley Cup-slutspel. Bristen på framgång har skadat hockeyintresset i Raleigh med omnejd och stolar gapar oroväckande ofta tomma i PNC Arena. Frågan på sikt är om Carolina Hurricanes kan fortsätta existera i nuvarande form om det inte sker något drastiskt. Kanske är Tom Dundon ägaren som kan få det att vända. Som vi beskrev i inledningen av texten har han inte varit blyg under sitt första år i klubben. Frågan är bara om hans högljudda ledarstil verkligen kommer klubben till gagn. Att stressa fram förändringar är sällan särskilt konstruktivt i en liga som NHL. Det har historien lärt oss åtskilliga gånger.

Med det sagt har Carolina Hurricanes ett synnerligen spännande lag på gång. Sebastian Aho har varit en fantastisk tillgång under sina två första säsonger i ligan medan Martin Necas och Andrej Svetjnikov har kapacitet att bli spelare som gör stor skillnad även på högsta nivå. Det är ynglingarna som ska bära det här laget framåt och förhoppningen är att de får jobba i ligan och ro, utan att ha en ägare som domderar alltför mycket ovanför deras huvuden.

Det största sportsliga problemet för Hurricanes är målvaktsspelet. Scott Darling är den senaste i raden av målvakter som inte levt upp till förväntningarna. Han får en ny chans den här säsongen. Om målvaktsspelet ännu en gång fallerar kommer Hurricanes att missa slutspel för tionde året i rad. Det vore en smärre katastrof.

CAROLINA HURRICANES TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
33) Scott Darling
xx) Petr Mrázek

BACKAR
2) Brett Pesce
4) Haydn Fleury
19) Dougie Hamilton
27) Justin Faulk ”A”
57) Trevor van Riemsdyk
74) Jaccob Slavin
xx) Calvin de Haan

FORWARDS

11) Jordan Staal ”C”
14) Justin Williams
20) Sebastian Aho
23) Brock McGinn
34) Phil Di Giuseppe
37) Andrej Svetjnikov
48) Jordan Martinook
49) Victor Rask
71) Lucas Wallmark
73) Valentin Zykov
79) Micheal Ferland
86) Teuvo Teräväinen
88) Martin Necas
xx) Saku Mäenalanen

Tränare: Rod Brind’Amour (ny)

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten