Johanna Lagus,, Valentina Lizana Wallner och Madeleine Östling
SDHL

SDHL-PANEL: ”När alla gör lite mer blir det mycket”

ANNONS

Hur ska svensk damhockey växa? Hur ska vi få fram flera profiler inom damhockeyn? Är SDHL så bra som alla säger? Hur ska vi få mer publik till matcherna i SDHL?

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Frågorna kring hur svensk damhockey ska utvecklas på bästa sätt är många, men svaren ganska få. Det sparkas från höger till vänster på utländska spelarna i ligan, att dom tar viktiga roller i lagen samtidigt som våra svenska spelare får mer undanskymda roller. Som bekant ser förre förbundskaptenen Leif Boork det som ett problem för Damkronorna. Idag är det drygt 200 damseniorspelare i landet och tio lag i SDHL. Givetvis går inte den ekvationen ihop. Men hur ska vi få det att fungera i framtiden?

”ENORM UTVECKLING”

Hockeysverige.se samlade en mini-panel för att få deras syn på hur svensk damhockeys riktlinjer i framtiden borde se ut. I panelen: Johanna Lagus AIK, Madelene Östling Linköping och Valentina Lizana Wallner, tidigare landslagsmålvakt.
– Serien har utvecklats något enormt sedan jag började spela för över tio år sedan. Jag minns knappt att det skrevs något alls om oss. Riksserien var inte känd för någon annan än dom som var runtomkring den, säger Lagus och Lizana Wallner håller med.
– Det var om vi hade vunnit SM-guld eller liknande som det kunde komma en lite textrad om det, menar hon.

Vad har blivit bättre hos klubbarna genom åren då det gäller att lyfta fram damhockeyn?
Lagus:
– Både den interna bevakningen, men också att vi får en annan uppbackning i och med att andra kanaler driver frågan. Det här gör att klubbarna inte har råd att halka efter. Sedan tror jag att klubbarna insett att vi också är ett representationslag samtidigt som supportrarna efterfrågar nyheter från damlagen.
Lizana Wallner:
– Numera är jag på medias sida och när jag ser det från den sidan tycker jag att det är många fler som är intresserade av damhockeyn. Mycket beror det givetvis på att det hela tiden blir bättre och bättre på isen.
– Just det här med att man är intresserad av damhockeyn är något som gått väldigt mycket framåt. Det är bara att se hur många vi var på upptaktsträffen den här säsongen jämfört med tidigare år.

Är det klubbarna som ligger bakom den här utvecklingen?
– Jag tror att det är en samlad kraft. Alla gör lite, lite mer både på klubbnivå samtidigt som vi tränare och spelare syns lite mer utåt. När alla gör lite, lite mer blir det mycket i det stora hela, säger Madelene Östling

”MÅSTE PRESTERA VÅRT BÄSTA”

Många hyllar kvalitén på SDHL, som är svensk damhockeys ansikte utåt och grunden till en stark rekryteringsbas, men hur stark är ligan egentligen? Vi skickade ut frågan till trion kring det runda bordet.
– Jag tycker att den håller en jättehög nivå, säger Johanna Lagus och fortsätter:
– För några år sedan var nivån mellan topplagen och bottenlagen ganska stor. Nu har vi i AIK varit ett mittenlag under några säsonger och vi måste verkligen prestera vårt bästa i alla matcher för att ta poäng. Så var det inte riktigt tidigare. Samtidigt känns det att tempot är väldigt mycket högre nu och att insatsen fysiskt sett höjs hela tiden. Det krävs mycket mer fysisk prestation eftersom allt går mycket snabbare.
Lizana Wallner:
– SDHL är en av världens bästa ligor. Damkronorna förlorade med uddamålet mot Japan medan Luleå, med klubblaget, vann ganska klart i två matcher. Det betyder att vi har väldigt starka toppar i ligan. Sedan är det svårt att säga vart vi står om vi ska jämföra med andra ligor, men vi är bäst i Europa och kanske bäst i världen. Det ska bli kul att se när Luleå möter lagen från NWHL i Champions Cup.
– Det tycker jag också ska bli intressant, säger Madelene Östling. Då får man en värdemätare, men jag kan redan nu säga att vi ligger otroligt långt framme.
Johanna Lagus håller med:
– Skulle vi vinna så skulle det betyda väldigt mycket för damhockeyn i Sverige.

Fanny Rask, HV71 Foto: Bildbyrån

Vi kanske har världens bästa liga, men ändå kommer inte publiken till matcherna, vad ska vi göra åt det?
Lizana Wallner:
– På vissa ställen gör den det mer än på andra ställen. Jag tror att det handlar mycket om hur klubbarna jobbar med att marknadsföra matcherna, men det handlar också mycket om att hitta profiler i lagen. ”Kom och se Fanny Rask för att hon är en duktig spelare” och så vidare. Jag tror att vi måste hitta och lyfta fram flera profiler i lagen.
Östling:
– Herrhockeyn syns mycket medialt och matcherna går att se på TV. Där får ungdomarna se några som är väldigt duktiga och får då förebilder. Vi är inte riktigt där ännu. Vi syns inte på samma sätt, man får betala på Live Arena för att se oss. Nu har vi ändå C More som kommer sända tolv av våra matcher, säger hon och fortsätter:
– Jag tror att vi behöver träffa unga tjejerna så dom får en personlig kontakt med spelarna. Vi försöker vara ute i skolor så tjejerna får känna på medaljen och vi får bjuda in dom på matcher via gratisbiljetter. Båda sakerna tror jag är viktigt, dels att tjejerna får en personlig kontakt och att dom får se matcherna på TV för att man ska få ett intresse och förebilder eller idoler, vilket gör att man då vill se flera matcher.
Lagus:
– Tjejer och killar behöver fler kvinnliga förebilder. Just nu lyfts det fram för lite, det är speciellt viktigt för unga tjejer att kunna identifiera sig på ett djupare plan, men även viktigt såklart för alla oavsett kön att ha en större chans att faktiskt hitta någon man ser upp till.

Hur vill ni att klubbarna ska jobba för att det här ska fungera i praktiken?
Lagus:
– Vi har utmaningen med att spela på Ritorp dit det är begränsade möjligheter att locka publik. Vi kommer spela i hall tre som bara har en läktarrad.
– Jag tror att det för AIK:s del kan vara mest effektivt att gå ut till skolor för att träffa ungdomar men också till andra stockholmsklubbar. Framförallt för rekryteringens skull så dom tjejer som spelar i kill-lag får se vad dom kan förvänta sig. Här är vi nu och det här kan vara du om tio år”, så vi hjälper tjejerna på traven lite grann. När det inte skrivs i media måste vi ut och visa att det finns mål man kan nå.
Lizana Wallner:
– Det är ändå 2018 och jag tycker att man kan använda sociala medier mycket mer. Här kan man lägga ut det budskap man vill och marknadsföra när matcherna är, vilka lagen möter, lägga ut intervjuer med profiler och så vidare. Det går att bygga på det sättet också, alltså via Facebook, Twitter, Instagram eller vad det nu kan vara.

Madeleine Östling, Linköping Foto: Ronnie Rönnkvist

Nu lyfter ni fram att hitta en ny generation, men hur ska damhockeyn nå ut till den generation som redan idag gillar hockey och gå på matcher?
– Det är ett problem, alltså dom som går på SHL-matcher. SHL-lagen har ju svårt att fylla arenorna på sina matcher. Det ska skjutsas barn och det är otroligt mycket annat som också ska hinnas med. Det kanske är lättare en lördagskväll att köpa ett C More-paket för att titta på en match. Det är faktiskt ganska svårt att konkurrera med allt annat, säger Madelene Östling samtidigt som både Lagus och Lizana Wallner nickar instämmande.
Lagus:
– Jag undrar också om det är den mest attraktiva gruppen att locka. Jag tror att det är mer attraktivt att locka barnfamiljer där man kan helt enkelt kan plantera ett hockeyintresse. Då kanske tillslut polletten trillar ner och dom hakar på. Jag tror att det helt enkelt är lättare att börja med att rikta in sig på en annan målgrupp till att börja med.
Lizana Wallner:
– Jag går hellre med mina barn på damhockey. Inte bara för att jag tycker det är roligare (skratt) utan för det är en bra sport. Det är så mycket kärlek i den, men även på läktarna.
Lagus:
– Du kommer närmare spelarna i damhockeyn eftersom spelarna där inte är lika skyddade som inom SHL. Då är det också lättare att få idoler och skapa ett personligt band till vissa individer eller till klubbmärket. Att bli en del av AIK-familjen på Ritorp kanske innebär en helt annan sak för en barnfamilj än att gå på Hovet för att se AIK:s herrlag.

Vad kan media göra för att lyfta fram damhockeyn på ett bättre sätt?
Lagus:
– Det kan ibland bli tradiga frågor från media ”Vad tycker du om att ni inte får tacklas? och så vidare. Jämförelsen med herrhockeyn har blivit så himla uttjatad. Hitta lite andra frågor som gör damhockeyn unik. Att damhockeyn bygger ett eget varumärke så vi inte blir den ”andra sporten” utan lyfter det som är unikt och eget. Inte bara fokusera på att det är stora skillnader jämfört med herrhockeyn.
Östling:
– Det är inte många herrspelare som exempelvis får frågan Vad tycker du om att ni får köra med visir medan damspelarna spelar med galler?”.

Moa Wernblom, Linköping Foto: Ronnie Rönnkvist

C More ska sända tolv av matcherna i SDHL kommande säsong, är det här viktigt för damhockeyns utveckling?
Lagus:
– Det är en jättepositiv överraskning att man ska sända matcher.
Östling:
– Jag hoppades på tre eller fyra, men att det blir tolv… Helt otroligt.
Lagus:
– Med en match förra säsongen blev det både väldigt stort och omtyckt. Över lag tror jag det var en positiv respons på sändningen och kvalitén på matchen. Om vi då får tolv, då kommer vi förhoppningsvis få ut damhockeyn runt om i landet, men sedan måste vi självklart själva fortsätta jobba hårt.
– Det blir ett steg mot drömmen att bli riktigt professionell för mig som hockeyspelare när man även sänder nationella matcher

Johanna Lagus Foto: Ronnie Rönnkvist

Det skrivs ofta om damhockeyns baksida. Dessutom misslyckades Damkronorna i OS, hur påverkar det här utvecklingen och rekryteringen på damsidan?
Lagus:
– Jag tycker att media överlag har lite av en ”kollapsstrategi”. Det är upp till er i media att hitta infallsvinklar, självklart. För oss är det här vår verklighet. Jag tycker att det är jobbigt att det framställs som att vi bara gnäller om våra förutsättningar, men vi har aldrig haft några andra. Det jag tycker man i stället skulle lyfta fram är att vi jobbar hårt och gör det bästa vi kan utefter förutsättningarna vi har. Allt kan ändå alltid bli bättre.
Lizana Wallner:
– Vi hade aldrig spelat hockey om vi inte tycker att det är värt det. Jag har hört massor med gånger ”sluta klaga”. Men så här är förutsättningarna. Det är fakta och inget jag klagar över för då hade jag inte spelat hockey under 20 år.
Östling:
– Jag tycker mer att det är från vår sida att man får en fråga och svarar ärligt på den hur det är. Då har jag fått höra ”Åh, vad skönt med en tjej som inte klagar”  Jag svarade ju bara på frågan hur vi har det och om jag behöver jobba vid sidan av, vilket jag behöver. Det var ingen klagan utan jag svarade bara på journalistens fråga.

Är det andra som lägger in värderingar i svaren?
– Ja, precis, säger Östling.

Varför ska folk gå på SDHL i vinter?
Lizana Wallner:
– Många som går på damhockey för första gången kommer ofta tillbaka. Dom säger själva att dom blir förvånade över tempot och hur bra damhockeyn egentligen är. Jag vill rekommendera alla som aldrig varit på en damhockeymatch att gå ner till hallen för att se en.
Östling:
– Det är skönt att tillhöra någonting, att känna en samhörighet. Det kan man få på ett bra sätt via damlagen och damhockeyn. Sedan har vi otroligt många artister i ligan, väldigt skickliga spelare som är jäkligt roliga att se spela. Jag tror att man fastnar om man sett en match.
Lagus:
– För att vi spelar en rolig hockey. Det är ganska frejdigt även om det börjar bli mer strukturerat. Men framförallt ska ni göra det för att komma nära klubbmärket, laget och spelarna. Det är en lite mer personlig touch på damhockeyn.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 28 mars
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
19:00 Örebro - Timrå SHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
17:30 Pelicans - Ilves Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Tappara Liiga
20:00 Servette - Zug National League
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
16:00 Helsingfors IFK - Tappara Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 april
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Dallas Stars - Nashville Predators NHL
04:00 Seattle Kraken - Arizona Coyotes NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten