DALLAS, TX – JUNE 22: The Buffalo Sabres draft Rasmus Dahlin in the first round of the 2018 NHL Eishockey Herren USA draft on June 22, 2018 at the American Airlines Center in Dallas, Texas. (Photo by Matthew Pearce/Icon Sportswire) NHL: JUN 22 NHL Draft PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxHUNxRUSxSWExNORxDENxONLY Icon1691806222422018 …
Washington

Vad händer med spelarna i draftens första runda – här är en titt i spåkulan

ANNONS

Det drar ihop sig till NHL-camper runtom Nordamerika. Många spelare når inte längre än till just campen och vissa kommer inte ens tillbaka dit en andra gång. Men det finns några som varje år spås gå längre – de som spås bli NHL-spelare och till och med NHL-stjärnor. I dag djupdyker vi bland de 31 förstaval som draftades i somras.

På förhand ses många av ynglingarna som tillskott på sikt, men merparten av de 31 spelare som gick i första rundan i Dallas i somras deltar i de träningsläger som börjar inom kort. De allra främsta plus någon överraskning skulle kunna göra sig ett namn och faktiskt få börja säsongen i NHL.

31. Alexander Alexejev, back, Washington Capitals

Capitals försvar är näst intill intakt och konkurrensen är hård. Alexeyev tros därför återvända till Red Deer Rebels i WHL. 18-åringen har spelat två säsonger där. På 86 grundseriematcher har han gjort 58 poäng, varav 47 är assist. Med 89 kilo fördelat på 193 centimeter är det en rejäl pjäs. Fysiken kan bli nyckeln in i NHL om några år.

30. Joseph Veleno, center, Detroit Red Wings

Det händer mycket i Red WIngs och även om Veleno, som gjort 48 mål och 114 assist på 172 matcher i QMJHL, kanske inte kommer att bli en stjärna direkt finns det goda förutsättningar. På förhand trodde man att han skulle draftas mellan 15-20.e plats. Detroit kan ha gjort ett fynd här. Lagets backveteran Niklas Kronwall beskrev Veleno som ”en mycket spännande” spelare i en intervju med Hockeysverige tidigare under sommaren. Ett bra camp borde kunna möjliggöra någon NHL-match redan i år.

29. Rasmus Sandin, back, Toronto Maple Leafs

Hyperintressante Sandins säsong står mellan Rögle och Toronto Marlies. Sault Ste Marie Greyhounds, som han representerade under stora delar förra året, är inte längre ett alternativ. Ett bra camp för Sandin kan betyda Toronto Marlies. Att skola in Sandin på AHL-nivå betyder närhet till organisationen och att Leafs därmed har full koll på utvecklingen. Precis som man gör med en annan före detta Röglespelare: Timothy Liljegren.
– Han spelar den typ av hockey som vi gillar. Han kan transportera pucken väldigt bra och försvarar bra dessutom, menade Leafs GM Kyle Dubas i en intervju med Sportsnet efter att man draftat Sandin.

Dubas var för övrigt tidigare general manager för, just det, Sault Ste Marie Greyhounds innan han hamnade i Toronto. Sandin kan nå NHL snabbare än vad många tror.

28. Nils Lundkvist, back, New York Rangers

Puckförande Lundkvist kan bli en viktig bit i det Rangers som bygger nytt – på sikt. Piteå-sonen, som själv sagt att han modellerar sitt spel efter bland annat Victor Hedman, gjorde stort intryck på Rangers europeiska scoutingteam under den gångna säsongen. Kommer spela med Luleå den här säsongen.

27. Nicolas Beaudin, back, Chicago Blackhawks

Förhandstipset säger att det blir ytterligare ett år i QMJHL för 18-åringen. Med Blackhawks backbesättning nästintill intakt under de senaste åren är det inte enkelt att slå sig in i från AHL. Det gör i sin tur att en plats i AHL-laget inte heller kommer lätt. Därför skulle alla parter tjäna på att Beaudin kör ett år till i QMJHL och Drummondville Voltigeurs och återkomma om något år.

26. Jacob Bernard-Docker, back, Ottawa Senators

Det blir collegehockey för Bernard-Docker, som kommer att representera University of North Dakota. Lite mer muskler och fysisk träning skulle göra honom gott. Ge det ett par år.

25. Dominik Bokk, forward, St Louis Blues

Dominik Bokk Foto: Bildbyrån

Det tyske pucksnillet spås en fin säsong i SHL och Växjö där han ska spela. Hans tränare Sam Hallam har sagt att han hoppas att Bokk blir kvar i flera år i SHL men risken är att han försvinner inom kort. Blues gillar det man ser:
– Han är den typiskt moderna spelaren som kan tänka i hög hastighet, berömde Blues scout Bill Armstrong i en intervju med NHL.com efter att man draftat Bokk.

Det gör att undertecknad tror att han är förlorad efter den här säsongen.

24. Filip Johansson, back, Minnesota Wild

Leksingen Johansson har beskrivits som ”en svamp” av Brad Bombardir, chef för spelarutveckling i Wild. Hans vilja att lära sig är outtömlig. Högerfattade Johansson spelar i Leksand i år, men mången spelare har gått från Allsvenskan till Nordamerika och gjort det bra. AHL nästa år?

23. Isac Lundeström, center, Anaheim Ducks

Han ska spela i SHL den kommande säsongen. Så är det sagt. Men Ducks håller Lundeström högt och gör han en bra camp finns det inga garantier för att han återvänder till Sverige. Ducks centerbesättning är gammal och tycktes redan förra säsongen tyna bort. Den svenske ynglingen har en jättechans att slå sig in i NHL till nästa säsong.

22. K’Andre Miller, back, New York Rangers

Miller skolade om till back för två år sedan efter att ha spelat forward under hela sitt liv. Det behöver inte vara någon nackdel – kolla på Brent Burns, till exempel. Skridskostarke Miller har ett fint öga för spelet och med sin storlek (192cm/90kg) kan han vara, och är, väldigt aggressiv i egen zon. Behöver slipas lite innan han är NHL-redo.

21. Ryan Merkley, back, San Jose Sharks

Ryan Merkley Foto: BIldbyrån

Merkleys attityd har beskrivits som hans största svaghet och det skulle kunna förklara varför han valdes först som 21:a spelare. Men med bra mentorer runt omkring – något som det kryllar av i Sharks organisation – kan det bli något intressant av den högerfattade backen. Enligt Guelph Storms lagledning återvänder Merkley för ytterligare en säsong i OHL Sen kan tiden vara kommen.

20. Rasmus Kupari, center, Los Angeles Kings

Kupari är utlånad till Kärpät av Kings och ska spela i finska ligan ytterligare ett år. Har inlett årets säsong med fyra assistpoäng på två matcher i CHL. Han gjorde sina första matcher i Liiga förra året. Då blev det sex mål och åtta assist på 39 framträdanden. Ge det något år?

19. Jay O’Brien, center, Philadelphia Flyers

O’Brien spåddes gå i andra rundan av draften, men Flyers högg honom fort. Blir kvar i skolhockeyn kommande säsong. O’Brien behöver slipas lite och vi lär inte se honom på något år eller två.

18. Liam Foudy, center, Columbus Blue Jackets

Förhandstipsen säger OHL ett år till men den vindsnabbe centern har sitt mål klart:
– Jag siktar på en NHL-plats i år, sa han till NHL.com i somras. Foudy hade en enorm utveckling under förra säsongen och från jul och framåt klättrade han från sin projicerade 91:a plats i draften till att alltså bli vald som 19:e. Med den utvecklingen kan inte NHL vara långt borta.

17. Ty Smith, back, New Jersey Devils

Potentialen är enorm men den här säsongen blir det Spokane Chiefs för den smidige Smith. Med lite mer rutin kommer han att nå NHL och av allt att döma har han möjligheten att göra ett intryck såväl i fem-mot-fem som i powerplay. Kan slå sig in nästa år, men kommer ni ihåg Jesper Bratt? Det kan gå fort.

16. Martin Kaut, forward, Colorado Avalanche

Martin Kaut Foto: Bildbyrån

Kaut har skrivit maxkontraktet för rookies (925 000 dollar om året i tre år) med Colorado och den påhittige tjecken kommer att spela i Nordamerika i år. Bli inte förvånade om han gör någon eller några matcher i NHL.

15. Grigorij Denisenko, forward, Florida Panthers

Denisenko står mellan KHL och NHL. Något annat tycks inte finnas för 18-åringen. Han har inte skrivit något rookie-avtal med Panthers än vilket talar för att han återvänder till Ryssland, där det än så länge har blivit två matcher i KHL. I MHL har Denisenko gjort 44 poäng, varav 18 mål, på 60 matcher. Campen avgör men chanserna är goda.

14. Joel Farabee, forward, Philadelphia Flyers

Akademiprodukten Farabee kommer att representera Boston University den här säsongen och lär förbli osajnad hos Flyers en stund framöver. Den vasse Farabee har hittills dekorerats med ett guld och ett silver i JVM-sammanhang. Med tanke på universitets-spelandet kan det dröja innan vi ser Farabee i  NHL.

13. Ty Dellandrea, forward, Dallas Stars

Förhandstipset säger att tvåvägscentern hamnar i OHL och Flint Firebirds även den här säsongen. Men faktum är att det finns en liten chans på NHL redan i år. Dellandrea, som gjorde 59 poäng på 67 matcher förra säsongen, är högerfattad och har bra fysik (183 centimeter/ 84 kilo). Spel framåt slutet av säsongen kanske.

12. Noah Dobson, back, New York Islanders

Hans egenskaper gör att han borde vara aktuell redan nu. Högerfattade spelskickliga backar med fin poängproduktion växer inte på träd – men här finns en. Islanders kan gå en tuff säsong till mötes och det är inte orimligt att tro att Dobson gör några matcher i NHL – om inte från början så i alla fall framåt slutet på säsongen. Undertecknad ser viss potential i att han spelar hela året i NHL. En av de mest intressanta spelarna i åres draftkull.

11. Oliver Wahlstrom, forward, New York Islanders

Wahlstrom har redan sitt NCAA-öde beseglat. I alla fall på förhand. Om en spelare skriver rookie-kontrakt i NHL försvinner möjigheten att spela collegehockey. Därför ser vi inte Wahlstrom i NHL den här säsongen. Talangen råder det dock inga fel på: Den giftige forwarden noterades först för 22 mål och 23 assist på 26 matcher i USHL för att följa upp det med 48 mål och 46 assist på 68 matcher i det nationella utvecklingsprogrammet – allt under förra året. Även om vi inte ser honom i NHL i år är Oliver Wahlstrom redan nu en del av Islanders framtid. Mycket kommer att handla om när han själv vill ta steget. Islanders bör stå och vänta med öppna armar.

10. Evan Bouchard, back, Edmonton Oilers

Oscar Klefbom är tillbaka fullt frisk. Det kan man inte säga om Andrej Sekera som missar ytterligare ett halvårs hockey. Det kan göra att vi faktiskt får se Evan Bouchard i NHL till större utsträckning än vad som var planerat från början. Högerfattade Bouchard är positionssäker och bidrar med mycket över hela isen. Baserat på Oilers situation tror undertecknad mer på NHL än något annat för 18-åringen.

9. Vitalij Kravtsov, forward, New York Rangers

Vitalij Kravtsov Foto: All OverPress

Den liile pucksnidaren från Vladivostok har inte skrivit något kontrakt med Rangers än så länge. Det behöver inte vara ett dumt drag från någon av parterna. Rangers, som sagt att man bygger om, behöver inte dra ett rookie-år på Kravtsovs kontrakt när man inte riktigt är hela vägen tillbaka och ryssen kan fortsätta att utvecklas på hemmaplan. Given på Manhattan om ett år.

8. Adam Boqvist, back, Chicago Blackhawks,

Boqvist har skrivit NHL-kontrakt med Blackhawks och ska placeras i London Knights i OHL. Anpassningen till Nordamerika blir successiv och han är en framtidsman. Blackhawks har för tillfället mycket rutin – och pengar – uppbundet i försvaret och att lösa det för framtiden är en av de huvudvärkar som GM Stan Bowman bör ha. Lösningen bör även stavas Adam Boqvist, inom kort.

7. Quinn Hughes, back, Vancouver Canucks

Hughes kan kontrollera spelet över hela isen och här är det bara en fråga om när han ska lämna collegehockeyn. Hughes kommer att spela sin andra säsong för University of Michigan, vilket är lika bra. Vancouvers säsong är av typen ”det blir värre innan det blir bättre” och då rimmar det helt fel att plocka in Hughes just nu. Men när han väl kommer kan det bli åka av. Två år bort?

6. Filip Zadina, forward, Detroit Red Wings

I mina ögon råder det inga tvivel om att Zadina spelar i NHL i år.  Bakom de etablerade Thomas Vanek, Justin Abdelkader och Darren Helm finns det egentligen ganska få alternativ på vänsterkanten. Vägen ligger öppen för tjecken som gjorde 82 poäng på 57 matcher för Halifax Mooseheads i QMJHL förra säsongen. Men samtidigt är det ytterst sällan vi ser Red Wings ta en talang direkt från draftgolvet in i NHL.

5. Barret Hayton, center, Arizona Coyotes

Det borde vara en självklarhet att ett bottengäng som Coyotes skickar sitt förstaval rakt in i NHL. Hayton har intressanta egenskaper som talar för just en sådan sak. Men faktum är att Coyotes, som siktar på rejält uppsving i år, har det ganska bra ställt på centerpositionen. Rutinerade Derek Stepan kan göra det bättre i år, Alex Galchenyuk har värvats från Montréal för att testas som center, Christian Dvorak skrev nyligen på ett långt kontrakt och bakom dessa finns jokrarna Vinnie Hinostroza, Dylan Strome och Brad Richardson. Hayton behöver göra ett riktigt bra camp för att inte hamna i OHL igen.

4. Brady Tkachuk, forward, Ottawa Senators

Det är inte mycket som står rätt till i Ottawa och atmosfären är nog inte vad den en gång har varit. I tvär kontrast till allt vad humör kan tänkas vara i det omklädningsrummet finns Brady Tkachuk. Hans humör och personlighet beskrivs som en sådan som smittar, någon som tar över på det mentala planet och kan bära sina kamrater. Det i kombination med ett spelsinne av Guds nåde gör att Tkachuk spelar i NHL redan i år. Och det ska bli en sann fröjd att se honom.

3. Jesperi Kotkaniemi, forward, Montreal Canadiens

Jesperi Kotkaniemi Foto: IBL

Källor till Hockeysverige beskriver Kotkaniemi som en av de mest spännande spelarna som kommit till Habs organisation på länge, men än så länge verkar det dolt i dunkel var han hamnar den här säsongen. Samma källor säger att mycket hänger på årets camp. Alla vägar är öppna; NHL, AHL eller finska ligan. Själv vill han spela i NHL. Tipset från undertecknad är att han inleder säsongen i AHL.

2. Andrej Svetjnikov, forward, Carolina Hurricanes

72 poäng på 44 matcher i OHL (Barrie Colts) förra året är ett bra facit. Men det betyder inte NHL-succé. Svetjnikov är dock en exceptionell talang som kommer att få visa hela sitt register i år. I och med att Hurricanes dessutom trejdat bort Jeff Skinner till Buffalo är behovet av producerande forwards stort. Bör utmana om Calder Trophy framåt våren.

1. Rasmus Dahlin, back, Buffalo Sabres

RAsmu Dahlin Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Den största svenska hockeytalangen på länge och förste blågule spelare att gå som draftetta sedan Mats Sundin 1989 har en hel del att leva upp till. I Buffalo ses han som Messias och kommer att stå i rampljuset hela säsongen varän han och Sabres spelar. Det är visserligen något som knappast verkar bekomma supertalangen. Nu har Sabres gjort en rejäl omskakning av truppen och Dahlins första NHL-säsong kan bli en succé.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL