Sök
Almen Bibic
SHL

”Hade det partiet styrt hade vi inte bott i Sverige i dag”

Det är bara dagar kvar till valet, och precis som i övriga Europa växer nationalismen i Sverige. Linköpings back Almen Bibic har tillsammans med brodern Alen öppet visat sitt missnöje med Sverigedemokraterna. Familjen Bibic flydde från kriget i Jugoslavien 1992, när Almen Bibic låg i sin mammas mage.
– Hade det partiet styrt i riksdagen när mina föräldrar kom så hade vi inte bott i Sverige idag, säger Linköpingsbacken till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

På söndag avgörs Sveriges framtid, när resultatet av en intensiv valrörelse offentliggörs. Politiska experter talar om att ett politiskt kaos lär bryta ut, och att det kan komma att bli närmast omöjligt för de båda blockledarna att bilda en regering som ska styra Sverige de kommande fyra åren.

Fler och fler offentliga personer har tagit ställning för och emot de olika partierna. Det gäller även hockeyspelare. Framför allt har bröderna Alen och Almen Bibic varit tydliga i sitt ställningstagande mot Sverigedemokraterna. Alen Bibic flydde tillsammans med sina föräldrar under Jugoslavienkriget från Serbien till Sverige 1992, när Alen bara var några månader gammal. Några månader senare föddes Almen, i Sverige.

Den gripande familjehistorien har gjort att bröderna valt att öppet rengöra för vad de tycker om SD. Ett parti som kan komma att bli Sveriges största parti efter söndagens val.
– Det kommer l ett spännande val. Alla har självklart sin rätt att tycka och tänka vad de vill, och rösta på vilket parti de vill. Men det finns ändå ett parti som i alla fall jag inte kommer rösta på. Jag har ändå någon sorts moralisk kompass inom mig, inleder Almen Bibic och fortsätter.
– Jag har fått chansen i det här fantastiska landet. Jag lever extremt bra här. Båda mina föräldrar arbetar och betalar skatt. Jag och min bror arbetar och betalar skatt. Min fru som är andra generationens invandrare arbetar också. Vi bidrar till vårt Sverige. Jag kan inte vara den som står där och stänger dörren för folk som är i nöd och som har det tufft. Jag vet att vi hade inte haft det speciellt bra om vi bott kvar.

Är det viktigt för dig att ta ställning? Det är långt ifrån en självklarhet för många att göra det.
– Det är viktigt för mig att säga vad jag tycker. Jag känner att jag vill ta ställning i alla fall. Hade det partiet styrt i riksdagen när mina föräldrar kom så hade vi inte bott i Sverige idag. Så är det, säger LHC-backen.

”ÄR EN STOR TRAGEDI”

Familjen Bibic upplevde en stor sorg under kriget. Och flykten var inte odramatisk. Trots att Almen Bibic är född i Sverige var han ändå med när familjen flydde.
– Vi förlorade nära släktingar. Det är en stor tragedi, berättar Almen.
– Min familj fick ta sitt pick och pack och bara dra. De fick ta sin väska och Alen under armen och mamma hade mig i magen. De bara lämnade sitt hemland. De var tvungna att lämna allt de älskade för att fly till Sverige. Det var något de aldrig någonsin kunde tänka sig att de skulle behöva göra.

Hur känner du inför valet och de valresultat som vi kan komma att få se?
– Jag går inte runt med en klump i magen, det gör jag inte. Man får vara redo för vad som än händer i livet. Mina föräldrar hade som sagt aldrig en tanke på att de skulle behöva fly, men sen gjorde dom det ändå. Så jag måste bara vara förberedd vad som än händer egentligen.
– Jag kan inte gå runt och göra så mycket annat än att bara hoppas på det bästa. Blir de Sveriges största parti så har folket valt dem till det. Då är det bara att acceptera det.

Genom att ta ställning i sin roll som en förebild hoppas Linköpings hårdföra back att han kan påverka andra.
– Jag tar gärna en diskussion och berättar hur det var från vår sida. Sedan om någon ändå väljer att rösta på dom så accepterar jag det. 

NY FRÅN START

På det rent hockeymässiga planet är det en annan Almen Bibic som kliver in i den här säsongen jämfört med tidigare. Han kände själv att utvecklingen hade stannat av något i Rögle. Nytändningen kom i stället när han bytte Ängelholm mot Linköping och Rögle mot LHC i december.
– Jag tror det kommer betyda mycket att jag får vara med från start nu. Nu har jag kunnat jobba direkt från när försäsongen startade med de saker jag behöver bli bättre på. Vi har kunnat bryta ner det till ett par, tre grejer som jag kan fokusera ännu mer på.

Almen Bibic tvingades lämna Rögle efter att ha inte vunnit bröderna Abbotts förtroende. Rögle lyfte ordentligt sedan tränarbytet, och kanske kan Linköping göra samma sak. Dan Tangnes har bytts ut mot Brynäs tidigare guldcoach Tommy Jonsson.
– Det är lite annorlunda och det är klart det är det. De är två olika personer och två olika tränare. Jag trivdes jättebra under Dan Tangnes men jag tycker Tommy gör det jättebra. Han är väldigt mån om att gruppen ska dra åt samma håll och sträva mot samma mål.  Han vill att alla ska trivas på något sätt, men samtidigt ställer han väldigt höga krav och har inga problem att säga till, vem det nu än är som slarvar på träningarna. Det känns som att det kan bli bra.

På vilka områden kan en ny tränare göra störst skillnad?
– Det handlar om allt från hur vi spelar ute på isen, men även hur bra han kommer åt själva människan bakom spelaren. Det handlar om att få personen att må bra och prestera också. Mår spelaren bra presterar den oftast bättre hockey också.

LÅGT TIPPADE

För ovanlighetens skull är förväntningarna på Linköping lågt inställda. Den klubb som normalt sett tippas i toppen, eller precis under densamma, får nu infinna sig i att behöva slåss för att ens gå till slutspel. Det är de flesta experter överens om. Backklippan Bibic har svårt att förklara experternas skepsis.
– Jag vet inte varför det har blivit så. Det är en bra fråga. Uppenbarligen är det någonting som gör att många är osäkra på oss, men vad det är….Jadu, jag har svårt att sätta fingret på vad det kan vara.

Bibic tycker Linköpings lagbygge ser bra ut på alla positioner.
– Det är bara att kolla på den spets vi har fått in i laget. På backplats har vi (Lukas) Bengtsson och (Mattias) Bäckman. Eddie Larsson presterar alltid en bra hockey. Chad Billins är alltid en spetsspelare. Backsidan ser mycket bra ut. Vi har både tunga pjäser och spets.
– Forwardsidan är också bra. Jag tror framför allt Olle Lycksell kommer ha ett riktigt bra år. Han ser jättespännande ut. Framför honom har vi Broc Little som alltid producerar och är en toppspelare i ligan.
– På det har vi två bra målvakter. En med massor av erfarenhet (Jonas Gustavsson) och en yngre som jagar honom (Jacob Johansson).

Just med tanke på att ni har en ny tränare, kan det vara skönt att tippas lägre och kanske få jobba i lite mer lugn och ro till en början?
– Ja, det kan absolut vara en fördel. Nu kan vi slå underifrån. Det är alltid lättare. Personligen har jag ingenting emot att folket tippar oss lägre. Det är bara skönt, avslutar Almen Bibic.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten