COACHAR SAMBON. Lucas Frey har tagit över som huvudtränare för HV71, där smabon Jenni Asserholt ska till att göra comeback efter att ha fött parets dotter Zoe.
SDHL 1

Tog jobbet i HV71 – blev tränare åt sin sambo: ”Gillar att se på hockey tillsammans”

ANNONS

HV71 blir lite av en familjeaffär den här säsongen. Nye huvudtränare Lucas Frey är nämligen sambo med lagets stora stjärna och frontfigur Jenni Asserholt. För hockeysverige.se berättar amerikanen om det nya livet som tränare åt sin sambo och nyfödda dottern Zoes snabba introduktion till sporten.
– Hon är med till rinken, gymmet och har redan en hockeyklubba trots att hon bara är sex månader.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Lucas Frey är ett av flera nya namn som huvudtränare i SDHL kommande säsong. Under tre säsonger har han varit assisterande tränare till Ulf Johansson i HV71, men från och med den här säsongen tar han över som head coach.

Den 29-årige amerikanen från New Bedford, strax söder om Boston, är relativt van med den svenska hockeymiljön. Sedan 2010 har han hunnit med spel i bland annat Hallsberg, Lindlöven, Varberg, Tranås och Dalen. Dessutom är hans sambo den tidigare landslagsstjärnan Jenni Asserholt.
– Precis som du säger så kom jag hit 2010 och har spelat här hela tiden förutom två säsonger. Förra säsongen var den första som jag själv inte spelade, berättar Lucas Frey när hockeysverige.se träffar honom för en intervju på SDHL:s upptaktsträff.

Damhockeyn var då han kom till Sverige 2010 något okänt för honom.
– Ska jag vara ärlig visste jag ingenting om damhockey (skratt). Jag visste om att USA:s landslag var bra. Innan jag kom hit visste jag ingenting om Sverige heller eftersom jag spelade match på fredagen i USA och sedan flög jag hit på måndagen. Allt hände väldigt fort.
– Jag visste ingenting om damhockey fram till för två, tre år sedan. Framför allt visste jag inte att den var så här bra. Sedan träffade Jenni när jag spelade i Lindlöven…

”JAG ÄLSKAR DET HÄR”

Lucas Frey går nu alltså in på sin fjärde säsong som coach för HV71, den första som head coach.
– Jag älskar det här. Förra säsongen hjälpte jag HV71 lite grann vid sidan av, en eller två gånger i veckan. Som jag sa så var förra säsongen den första som jag inte spelade hockey så jag jobbade heltid med att vara assisterande coach men också juniortränare (för Dalens J20-lag).
– När jag fick frågan att träna HV71 var det som en dröm som gick i uppfyllelse. Att få den här chansen är otroligt.

Nu ska han dessutom coacha sin sambo och dotters mamma, som gör comeback efter barnafödandet.
– Det ska bli kul. Hon är så bra för laget både på isen och i omklädningsrummet, är alltid positiv och vill hjälpa våra unga spelare i sin utveckling. Jenni är en stor bonus för HV71.

Blir det mycket hockeysnack där hemma?
– Det blir en del. Jag har spelat hockey sedan jag var två år och samma är det med henne. Vi gillar att se på hockey tillsammans, framför allt NHL, men vi försöker separera våra liv, det privata och hockeyn, så att Zoe också får lite tid (skratt).


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

BORTSKÄMDA I USA

Jenni Asserholt har tidigare berättat att Zoe redan är med till ishallen då ni har träning.
– Hon är med till rinken, gymmet, har en hockeyklubba redan trots att hon bara är sex månader. Det går snabbt.
– Just nu har vi en ”nanny” som tar hand om Zoe när jag och Jenni är på isen. Nu är hon, som sagt var, bara sex månader så hon är för ung att redan gå på förskola. Hon kommer börja där i augusti nästa år. Än så länge får hon vara med oss före och efter matcherna så det inte blir att hon är allt för långt ifrån oss.

Till saken hör givetvis att Zoes farfar och farmor bor i USA, med andra ord ganska långt ifrån sitt barnbarn i Jönköping.
– Min pappa kom över hit i mars efter det att Zoe hade fötts. Sedan var vi över till USA under tre och en halv vecka den här sommaren. När vi kommer över dit blir hon verkligen bortskämd, vilket är kul, men dom kommer komma över hit så ofta dom kan.

Lucas Frey har varit assisterande coach till Ulf Johansson under tre säsonger i HV71, en tid som betytt en del för 29-åringen.
– Ulf är en bra coach men också en bra kille. Jag har lärt mig mycket av honom och sett hur han har jobbat. Jag vill fortsätta jobba med det han gjorde bra, men även utveckla det och ta det hela till nästa nivå.
– När jag kom hit första säsongen hade inte han någon hjälp med träningen. Jag försökte hjälpa Ulf så mycket jag kunde. HV71 har också höjt sig flera nivåer under senaste två säsongerna. Vi var i final för två år sedan. Förra säsongen gick vi till kvartsfinal, men vi har ändå med oss en bra känsla från den.

TALANGENS FRAMTID OSÄKER

Förra säsongen var HV71 väldigt mycket upp och ner, hur ska ni jobba den här säsongen för att hålla en högre och jämnare nivå?
– Jag tror det handlar om att ha ett kompakt och jämnt lag. Jag har sett hur laget varit senaste säsongerna och framför allt hur vi spelade som lag säsongen vi gick till final.
– För att undvika att det går upp och ner måste vi hålla ihop som ett lag, ha kul men även varje dag fortsätta utbilda oss. Allt handlar om hur vi ska göra det och att vi gör det tillsammans.


Selma Aho. Foto: Bildbyrån/Stefan Lantz

Ett orosmoln inför säsongen är Selma Aho. Tidigt i år drog hon på sig en tuff hjärnskakning och det ser i dag ganska osäkert ut när hon kan vara tillbaka i spel.
– Under sommaren såg det ut att gå bra under en period och hon var tillbaka på banan igen. Sedan åkte hon skridskor för två söndagar sedan, men då fick hon ett återfall, blev trött igen och fick huvudvärk.
– Jag vill att hon ska ta den tid det tar och att hon ska vara 100 procent innan hon börjar spela igen för det finns även annat i livet än hockey. Hon måste försäkra sig om att hon inte behöver dras med huvudproblem hela livet. Jag vill att hon tar det långsamt och att hon tar nästa steg då hon känner sig bra och det inte är någon risk att hon får några men av det.

Tror du hon kan spela den här säsongen?
– Det är svårt att säga. Bryter du en arm är du borta sex veckor. Får du en hjärnskakning kan karriären vara över eller så kanske du bara är borta två veckor. Det är väldigt osäkert när hon kan spela igen.
– För min del så skulle jag älska om hon kom tillbaka och spelade. Hon är en bra spelare och person som är väldigt bra med tjejerna i omklädningsrummet. Hon har dessutom tagit väldigt många steg i sin utveckling sedan hon kom till HV71 fram till det att hon skadade sig. Självklart tror jag att hon kommer göra comeback, men jag vill inte pressa henne utan det får ta den tid det tar.

Tror du Jenni Asserholt kommer att göra comeback i Damkronorna den här säsongen?
– (Skratt) Hon har pratat med Ylva (Martinsen), men just nu är det viktigaste för henne att få ta hand om Zoe och träna och spela med oss. Men jag är säker på att hon vill ta nästa steg och komma tillbaka dit igen.
– Samtidigt är det inte hela världen om hon inte kommer med igen eftersom hon har varit med om så mycket i landslaget, VM, OS och så vidare, men jag tror självklart att hon vill upp på nästa nivå igen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL