ANAHEIM: Dags att generationsskiftet börjar på allvar

  • Skribent

    Följ HockeySverige på

    Google news

    Som brukligt innebar våren slutspelshockey för Anaheim Ducks. Men resan dit var kostsam. Lagets äldre och ledande garde missade flera matcher under grundserien och för några av dem råder vissa frågetecken även inför den stundande säsongsstarten. Peter Ekholm menar att det är läge för nästa generation ankor att lägga sig främst i det ”flygande V:et”.

    Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

    Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

    Idag tittar vi närmare på Anaheim Ducks.

    Hösten 2017 är nog en höst många Ducks-anhängare gärna glömmer. Inte minst klubbens läkarteam. Spelarna gick skytteltrafik genom dörrarna till sjukrummet och coach Randy Carlyle kunde inte sätta sin tänkta laguppställning på pappret någon gång. Det slet på spelarna, och kanske var det inte så märkligt att laget gick på pumpen direkt i Stanley Cup-slutspelets första omgång där San Jose Sharks vann med 4-0 i matcher.

    Namnen på skadelistan var många gånger dem samma. Ryan Getzlaf, Ryan Kesler, Corey Perry och Patrick Eaves. Gemensamma nämnaren? Alla är över 33 år och alla utom Eaves(ny under 2016-17) har varit profiler i klubben i flera säsonger. Eaves fick kasta in för säsongen redan efter två matcher på grund av sjukdom, Ryan Getzlaf spelade bara 56 matcher och Ryan Kesler endast 44. Är den äldre, stabila gruppen på väg att ta ett steg tillbaka eller var förra året bara en plump i protokollet?

    Det är en av de största frågorna Ducks klubbledning brottas med inför säsongen 2018-19.

    För att säkra upp att samma scenario inte upprepas har general manager Bob Murray tagit in bredd och rutin under sommaren. Luke Schenn och Andrej Sustr på backsidan och Anton Rödin på forwardssidan är några namn som tillkommit. Men i det stora hela är det samma manskap som ska se till att Ducks tar sig till slutspel igen och längre än förra säsongen.

    Att bara ta sig till slutspel är nämligen inte längre godkänt för Ducks, fansen kräver att gå långt och utmanar om Stanley Cup. Frågetecken ligger hos Eaves och Kesler som kan komma att få ställa in stora delar av säsonger på grund av sviter från sina problem ifjol vilket gör att Ducks träningsläger blir ett viktigt test för dels de två spelarna och för hela klubben och dens fortsatta färdriktning. 

    När de äldre lirarna är bra, håller de fortfarande hög klass, men om historien upprepar sig och skadorna kommer igen måste nästa generation ankor kliva fram. Några har redan gjort det, som Rickard Rakell, Jakob Silfverberg, Hampus Lindholm eller Cam Fowler, men fler måste göra det för fortsatt existens i den absoluta toppen.

    Ducks har kvalitéer på alla positioner – nu ska alla bara hålla sig hela och klicka samtidigt.

    POÄNGKUNGEN
    Rickard Rakell
    Svensken är en Ducks mest framträdande spelare i offensiv zon. Den högerfattad stockholmaren vann interna poängligan förra säsongen på 69 poäng, personligt rekord och hela 16 poäng bättre än i förfjol då han slutade fyra i den interna poängligan. Rakell är god för minst 30 mål, och borde spränga 70-poängsvallen den här säsongen. 

    MÅLVAKTEN
    John Gibson
    Han har varit etta de senaste säsongerna, men med ett nytt kontakt över åtta år värt 6,4 miljoner dollar per år enligt CapFriendly, visar Ducks att det är Gibson som är den som ska hålla i förstaspaden. Han är bara 25 år och på väg in i sin bästa tid i karriären. Pallar han för trycket att ännu en gång hjälpa Ducks till slutspel blir hans stämpel som en av ligans bästa målvakter allt tydligare. 

    BACKEN
    Hampus Lindholm 
    Backsidan i Ducks är tämligen ung och många många sätt intressant. Sett till helheten får Hampus Lindholm räknas som lagets toppback. Skåningen levererar fina siffror i defensiv zon såväl som i offensiv även om han och Ducks gärna hade sett ännu bättre poängproduktion. Lindholm gjorde 31 poäng förra säsongen, sin näst högsta notering, men med mer rutin kan den bara bli bättre.

    UNGTUPPEN
    Ondrej Kase
    Den speedige och skicklige forwarden fick ett halvt genombrott förra året, men det finns mer att hämta. I år kan han få fler chanser än i fjol och då gäller det för motståndarbackarna att se upp. Kase gjorde 38 poäng på 66 matcher, ett godkänt facit, och med ett nytt kontrakt påskrivit under lågsäsongen är frågan om inte den här säsongen blir det absoluta genombrottet.

    COACHEN
    Randy Carlyle
    Rutinerad. Så beskriver man nog 62-årige Carlyle bäst. Ska i år göra sina tredje säsong i sin andra sejour i klubben och än så länge har hans ledarskap tagit Ducks till slutspel varje år. Han har själv sagt att han vill se ett snabbare spel i Ducks redan till den här säsongen, så trots att han tillhör den äldre generationen tränare är han inte rädd för att anpassa sig till den moderna hockeyn. Carlyle är högt respekterad bland samtliga spelare och ledare. Har en Stanley Cup-titel, med just Ducks 2007.

    Lindholm med fokus i Ducks Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

    IN OCH UT

    Nyförvärv: Luke Schenn (Arizona Coyotes), Anton Rödin (Davos), Brian Gibbons (New Jersey Devils), Carter Rowney (Pittsburgh Penguins), Andrej Sustr (Tampa Bay Lightning).
    Förluster: Francois Beauchemin (slutat), J.T. Brown (Minnesota Wild).

    PROGNOSEN
    Ducks har ständigt förväntningarna på sig att gå till slutspel. De har bara missat två gånger sedan de vann Stanley Cup 2007. Laget kommer ha samma förhoppningar på sig i år. Western Conference är tämligen öppen och Ducks ska med sin laguppställning vara ett av de åtta lag som är på rätt sidan slutspelssträcken i april. För att de ska vara det krävs det att spelarna håller sig hela, att de äldre fortfarande har mer att ge och att de unga som kommer få chansen verkligen tar den. Då får Ducks den där obehaglig mixen som ofta blir hyperfarlig. 

    Anaheim Ducks Trupp 2018/19 

    MÅLVAKTER
    36) John Gibson
    30) Ryan Miller

    BACKAR
    4) Cam Fowler
    32) Jacob Larsson
    47) Hampus Lindholm
    42) Josh Manson
    26) Brandon Montour
    65) Marcus Pettersson
    xx) Luke Schenn
    xx) Andrej Sustr

    FORWARDS
    7) Andrew Cogliano
    18) Patrick Eaves
    15) Ryan Getzlaf 
    xx) Brian Gibbons
    14) Adam Henrique
    25) Ondrej Kase
    17) Ryan Kesler
    10) Corey Perry
    67) Rickard Rakell
    xx) Carter Rowney
    xx) Anton Rödin
    33) Jakob Silfverberg 

    Tränare: Randy Carlyle (Sedan 2016)

    Den här artikeln handlar om:

    Dela artikel: