Sök
Nathalie Ferno hoppas på VM-spel.
SDHL

Rutinerad i landslaget – men väntar på mästerskapschansen: ”Självklart har jag blivit besviken”

Hon har nu spelat landslagshockey fem säsonger i rad, men något VM eller OS har det inte blivit. För Nathalie Ferno är spel i VM det stora målet som hägrar den här säsongen.
– Självklart har jag blivit besviken då jag inte kommit med till OS eller VM, men det finns inte mycket jag kan göra, säger Luleåstjärnan till hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)

I kölvattnet av att flera etablerade spelare inte kommer synas i Damkronorna den här säsongen kommer, fullt naturligt, förbundskaptenen Ylva Martinsen släppa fram en ny generation i landslaget. Till den generationen räknas Nathalie Ferno. Detta trots att 22-åringen från Mellösa i Södermanland spelat  i landslaget sedan säsongen 2014/2015. Dock utan att fått chansen i VM eller OS.

Inför förra säsongen lämnade Ferno Modo där hon spelat under fem säsonger. Ny klubbadress blev Luleå där hon redan under sin första säsong blev svensk mästare.
– Jag hade varit i Modo under fem år, gått hockeygym och även börjat jobba där. Men jag kände att jag behövde en ny utmaning både på och utanför isen, nya miljöer, berättar Nathalie Ferno då hockeysverige.se träffar henne inför avresan med Damkronorna till Tjeckien och då vi ställer frågan om varför hon valde att lämna Modo.
– Tiden i Modo betydde jättemycket för mig. Det här med hockeygym, att jag fick träna på dagtid betydde hur mycket som helst för mig. Att kunna träna på det jag inte hinner på vanliga lagträningen. Då är det istället mycket hur man ska komma ihop som lag, spelidé och sådant.

Är det stor kontrast mellan Modo och Luleå som klubbar?
– Vi hade det bra i Modo också, men det känns som att man i Luleå har gått steget längre. I Luleå genomsyrar det här hela föreningen, att man känner att alla står bakom varandra och det är en bra kommunikation mellan alla samtidigt som det känns som vi alla är mer ett gäng.

Känner du att det finns en respektfull jämställdhet i Luleå Hockey?
– Ja, jag har aldrig kommit till en klubb där jag känner på samma sätt som jag gör i Luleå. Jag pratade även med en kompis som just kommit dit. Hon känner också att det är en annan jargong kring hur man ser på varandra i Luleå.

Skiljer det sig mycket då det gäller den ekonomiska ersättningen?
– Nej. Det är vanligt att man tror att bara för du kommer till Luleå så blir du multimiljonär. Men det handlar inte om det. Sedan är det inte heller vad vi kräver, att vi ska 50, 60, 70 eller 80 000 i månaden.
– Det handlar om att vi vill bli bemötta med respekt till att börja med. Att vi verkligen är välkomna och prioriteras. Det handlar absolut inte om att vi får några proffslöner.

SPELADE MED KILLARNA

Innan Nathalie Ferno skrev på för Modo spelade hon med killarna i Flen. Under hela den perioden kände hon att killarna gav henne respekt som hockeyspelare.
– Jag tänkte inte så mycket på sådant då utan jag var som en i gänget. Jag spelade med samma killar från det jag var sex år till det jag var 14. Då blev det mer naturligt och vi förstod inte då att det fanns sådana skillnader.
– Dom killarna tänkte inte heller på mig som någon annorlunda eftersom jag varit med i laget hela tiden.

Ferno gjorde sin kanske bästa säsong i SDHL 2017/18. På 27 matcher svarade hon för sex mål och totalt 17 poäng.
– Det är en av dom roligaste säsonger jag någonsin haft. På senare år även den säsong där jag utvecklats mest i spelet med puck. Samtidigt har det varit en av dom tuffaste säsongerna för mig.
– Jag blev skadad (hjärnskakning) vid nyår och har haft problem med den skadan nästan hela tiden fram till nu. Samtidigt vann vi SM-guld. Man kan säga att det har varit väldigt kul och väldigt tufft samtidigt, men skulle jag bortse från skadan så är det den bästa säsongen som jag har haft.

Känner du fortfarande av hjärnskakningen?
– Nu har det blivit mycket bättre, men det var ett tag som jag fortfarande kände av den.

Hur ser du tillbaka på finalspelet mot Linköping?
– Det var en tajt serie och väldigt roliga matcher att spela. Första finalen kommer jag faktiskt inte ihåg så mycket av. Vi vann nere i Linköping. Det var böljande spel, men dom hade lika gärna kunnat vinna.
– Hemma skulle vi vinna, men då vann Linköping. Det kändes ändå då jag åkte hem på kvällen efter den matchen att vi borde ha det här. När vi förlorade med 1-0 i en match som man vet att vi borde tagit då blev det ”Vi vet att vi kan ta dom”.

Var det ändå nervöst inför tredje och avgörande matchen?
– Det kändes ändå som att vi i laget hade ett lugn kring oss. Vi gör det vi kan och är bra på och håller oss till det. När första två målen kom var det som att ”okej, nu kör vi bara”.

Nathalie Ferno jublar efter SM-guldet.

TAR STÖD HOS LAGKAMRATEN

Luleåforwarden har alltså gjort fyra säsonger i Damkronorna. Totalt har det blivit 22 A-landskamper, men inget spel i varken OS eller VM.
– Jag har varit med på camper och läger men jag har aldrig fått chansen i dom stora mästerskapen. Det är alltid kul att få spela matcher och givetvis kul att få samlas tillsammans med så pass bra spelare eftersom man lär sig väldigt mycket.
– Självklart har jag blivit besviken då jag inte kommit med till OS eller VM, men det finns inte mycket jag kan göra. Jag kan bara stå för det jag gör på isen. Resten är upp till andra att ta beslut om.

Har det inte varit frustrerande ändå eftersom fyra säsonger i landslaget är en ganska långt tid?
– Första åren kände jag att jag inte riktigt var där. Jag visste att jag inte var där just då och att det oftast tar tid att etablera sig. Till exempel brukar jag prata med (Johanna) Fällman. Det tog väldigt lång tid innan hon etablerade sig, men nu är hon en självklar spelare i landslaget.
– Det tar tid och alla utvecklas i olika takt. Så länge jag fortsätter att utvecklas får det ta sin tid.

Målet med landslaget den här säsongen är given för Nathalie Ferno.
– Självklart VM. Så måste det vara varje säsong eftersom VM är det största.

Idag 19:00
AIK - Almtuna IS
1 2.45
X 4.00
2 2.45
Idag 19:00
HC Vita Hästen - Tingsryds AIF
1 1.77
X 4.05
2 4.00
Idag 19:00
Karlskrona HK - Mora IK
1 2.35
X 4.05
2 2.55
Idag 19:00
Södertälje SK - Timrå IK
1 2.85
X 4.10
2 2.10
Idag 19:00
Västerås IK - Västerviks IK
1 1.65
X 4.40
2 4.40
Idag 19:00
Modo Hockey - IF Björklöven
1 2.35
X 4.15
2 2.50
Idag 19:00
Kristianstad IK - BIK Karlskoga
1 3.90
X 4.65
2 1.69
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten