Sök
Filip Larsson har skrivit ett treårskontrakt med Detroit. …
Nyheter

Målvaktstalangens långa väg tillbaka efter mardrömsskadan: ”Ljumsken flyttade sig elva millimeter”

Drömsäsongen tog slut alldeles för tidigt. I ett olyckligt ögonblick slet målvaktstalangen Filip Larsson sönder ljumsken. Efter ett frustrerande halvår av rehab reser 20-åringen i morgon över till USA för att påbörja nästa kapitel i karriären: collegespel för anrika University of Denver.
– Man känner att man inte är som förut, men det ska fixas, säger han till hockeysverige.se om sin skada.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
I morgon startar äventyret. JVM-målvakten Filip Larsson flyger över till USA för att inleda sin collegekarriär på välrenommerade University of Denver. Med sig över Atlanten har den tidigare djurgårdsmålvakten inte bara pirr i magen över att börja en ny skola och testa en helt ny liga i NCAA. Han bär också på en nervositet över var han står rent fysiskt.

Inför förra säsongen flyttade den 20-årige stockholmaren till Tri-City Storm i Kearney, Nebraska, för spel i den amerikanska juniorligan USHL. Där gjorde han dundersuccé. Larsson var ligans statistiskt sett bästa målvakt med en räddningsprocent på 94,1 och radade upp individuella utmärkelser.

Men just när det gick som allra bäst kom det stora bakslaget. I en match i slutet av februari tog säsongen slut.
– Det var ett friläge. Jag gick ned för att rädda pucken och sedan sa det bara pang. Benet bara låg där och jag kunde inte röra det, berättar Filip Larsson för hockeysverige.se efter ett träningspass på is i Ritorp i Solna.

Det som sa pang var ena ljumsken, en kroppsdel som vid sidan av stolpen kan beskrivas som målvaktens bästa vän. Utan fungerade ljumskar kan en burväktare inte spela hockey.
– Den flyttade sig elva millimeter, suckar Filip Larsson.
– Det gör att den ska fästa fast på ett nytt ställe och läka ihop, då blir det ärrbildningar och knakar lite. Det kommer en del obehagliga grejer på köpet. I början räckte med med att gå så kände man att det hoppade fram och tillbaka. Det börjar försvinna mer och mer, men man är fortfarande lite småskraj.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”VISSA SAKER MAN INTE KLARAR AV”

Våren och sommaren har gått åt till rehabilitering. Larsson är draftad av Detroit Red Wings och var med på klubbens utvecklingscamp i sommar, men det blev bara några försiktiga ispass där för att se vilka framsteg han hade gjort. Det är först nu som han börjar känna sig trygg igen.
– Jag har precis börjat gå på is på allvar och det känns helt okej, men ibland känner man att  det är vissa saker man inte klarar av. Ljumsken är fortfarande svag och ärrbildningarna gör att det gör ont i vissa moment. Man känner att man inte är som förut, men det ska fixas.

Lyckligtvis drar inte collegesäsongen i gång förrän i mitten av oktober. Det ger Filip Larsson en och en halv månad till att rehaba och stärka ljumsken för att bli spelklar. Han är övertygad om att han kommer att vara fit for fight till dess.

Trots att han är förstaårsspelare, så kallad freshman, i NCAA förväntas han bli förstamålvakt för University of Denver. Inför förra säsongen var Larsson inställd på collegespel, men hade inte bestämt sig för var. ”Pioneers”, som skolans idrottslag kallas, visade tidigt intresse för svensken och smickrade honom så pass mycket att han aldrig ens funderade över att välja någon annan skola.
– De hörde av sig redan innan säsongen och jag hade väldigt bra kontakt med den assisterande coachen David Carle, som nu har blivit head coach. Jag kände att det var en bra coachingstab med en vettig målvaktstränare. De hade full koll på mig, hade sett många matcher och var genuint intresserade. Jag åkte till Denver och det blev mitt enda besök på någon skola. Det kändes rätt så jag bestämde mig på en gång.


Foto: Uffe Bodin

COACHEN FICK NHL-JOBB

University of Denver blev collegemästare så sent som 2017. Tidigare coachen Jim Montgomery gjorde ett så pass bra jobb att han anställdes som ny head coach för Dallas Stars i NHL inför den här säsongen. Och bland talangerna som gått på skolan på senare år märks inte minst den amerikanske straffhjälten från JVM 2017, Troy Terry (Anaheim Ducks), samt den finske centern Henrik Borgström (Florida Panthers).
– Som målvakt är det viktigt att komma till en bra situation, att ha chansen att spela många matcher. Det var framför allt det jag tittade på i Denver och den chansen tror jag att jag kan få där, säger Filip Larsson om valet och förklarar hur han ser på säsongen som stundar:
– Mitt första mål är att bli skadefri. Sedan tror jag att jag kommer att få mycket att göra eftersom laget befinner sig i ett litet generationsskifte och antagligen inte kommer att vara lika bra som de senaste åren. Jag ska göra allt för att hjälpa laget att vinna matcher.

Det kan bli max fyra säsonger på college för Larsson. Men om han skulle erbjudas ett NHL-kontrakt av Red WIngs kan han lämna skolan i förtid. Samma stund som han skriver på ett proffskontrakt förlorar han dock sin amatörstatus och tillika sina möjligheter att spela mer collegehockey.

Har du någon plan för hur länge du ska spela collegehockey?
– Nej, jag har ingen stress alls. Jag är målvakt och det är ingen som är speciellt ung som slår sig in i NHL på den positionen. Jag tror att det är bra att stå på tillväxt och att spela collegehockey är bra för mig. Det är ett bra steg för mig. Om jag inte känner mig redo kommer jag inte att gå någon annanstans, utan jag tror att jag kommer att trivas och vara kvar där ett par år.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten