SHL
KARLSSON: De är SHL:s tio bästa juniorer
ANNONS

Det är listdags igen! Den här gången har jag kikat närmare på de unga killarna, som en uppföljning på kollega Henrik Skoglunds ”gubblista” igår.

Och precis som jag alltid säger när jag gör listor: Det är inget facit, det är en åsikt. Och de spelare som inte är med är inte med för att de är usla spelare. Tvärtom är Olle Lycksell, Fabian Zetterlund, Filip Westerlund, Jonatan Berggren, Adam Ginning och Marcus Sylvegård riktigt duktiga spelare som hade kunnat ta sig in på listan.

Det som går att notera är dock att årets lista gör det tydligt att stjärnglansen på juniorsidan inte ens är nära den som var förra året. Då var det närmast unikt med Rasmus Dahlin, Elias Pettersson, Lias Andersson, Jesper Boqvist, Adam Boqvist, Marcus Davidsson, Tim Söderlund, Axel Jonsson-Fjällby med flera. Många av dem är i NHL nu, och ett par andra är helt enkelt inte juniorer längre.

Men det var trots det tufft att koka ned det hela till tio namn. Jag fick rata ett par spelare som jag verkligen gillar. Exempelvis är en sån som Olle Lycksell en personlig favorit till mig och jag tror han kommer få ett genombrott.

Som ni kommer se är det faktiskt bara fem lag som är representerade på listan, med två spelare var. En olycklig slump.

10. Nils Lundkvist, Luleå
Jag ska vara ärlig. Jag hade aldrig hört talas om den här grabben inför förra säsongen. Många talanger känner man till redan innan de spelar i SHL, men inte Nils Lundkvist. Inför förra säsongen hade han inte gjort fler än åtta matcher i J20-laget. Nu har han gjort 28 matcher i SHL. Nils Lundkvist var en av SHL:s stora överraskningar förra året och känns gjuten på sex backar från start den här säsongen. Det är kul att Luleå börjar få fram stora talanger igen. Det har varit skralt där de senaste åren.

9. David Gustafsson, HV71
Vi fick för några dagar sedan det trista beskedet att David Gustafsson missar de inledande veckorna på säsongen på grund av en skada. Trist för HV, men också trist för SHL-publiken. Den här grabben är alltså född 2000, spelar center, och har redan gjort 45 matcher. Det säger väldigt mycket. Med en bättre uppladdning inför kommande säsong tror jag faktiskt han hade kunnat stiga i rang i HV71:s lag och ta en större roll än väntat. Det här är en kille jag tror stenhårt på inför framtiden. En given NHL-spelare i mitt tycke.

8. Filip Hållander, Timrå
Filip Hållander är svårbedömd. Eftersom han aldrig har spelat i SHL är det omöjlig att sia om hur bra han kommer kunna vara den här säsongen. Men med tanke på hur smart han är på isen skulle jag bli förvånad om han inte får det att fungera. Smarta spelare brukar vara bra oavsett vilken nivå de spelar på. Gjorde 20 poäng i HockeyAllsvenskan förra säsongen (40 matcher) och valdes på plats 58 i draften, två platser före David Gustafsson. Pittsburgh sajnade dessutom upp Timråspelaren direkt. En nyckelspelare i JVM.

7. Jonas Röndbjerg, Växjö
Alltjämt en doldis för den breda massan. Men Jonas Röndbjerg visade förra säsongen i såväl SHL som i JVM att det här är bland det mest intressanta Danmark fått fram. Gjorde sex mål förra säsongen men med tanke på att Växjö inte har riktigt lika mycket offensiv dynamit i år kommer han säkert kunna ta en något större roll. Det hoppas åtminstone jag på.

6. Jacob Olofsson, Timrå
Precis som Filip Hållander en svårbedömd spelare på SHL-nivå. Jag tror dock att det här kan bli en sensation i SHL. Olofsson är en nästan komplett spelare redan nu, även om det finns utvecklingspotential på alla områden. Allround kanske är ett bättre ord, alltså. Hade ett snarlikt poängsnitt i allsvenskan som Hållander (21 på 43 matcher) men jag tror att Olofsson har lite, lite mer spets i sig och att han är lite, lite mer redo för SHL-kostymen i dagsläget.

5. Dominik Bokk, Växjö
Vad ska det bli av den här killen? Han är långt ifrån färdig, men kanske är det här den SHL-spelare med högst potential och störst råtalang? Förra säsongen fick vi se små, små tendenser till vad han kan göra men det är i år vi verkligen kommer få se vilken talang det här är. Jag hoppas Växjö ger honom chansen i en stor roll och att han får tid på sig att utvecklas. Det här kan bli en sensation i SHL.

4. Rasmus Sandin, Rögle
Det här är den mest svårbedömda spelaren på listan. På tal om råtalang är det här också en sådan spelare med en skyhög potential. Har haft en hattig karriär med många klubbyten (han har redan hunnit representera Almtuna, Brynäs, Modo och Sault Ste. Marie Greyhounds) och i nuläget vet vi inte var han spelar sin ishockey kommande säsong. Men av det vi fått se på försäsongen ser året i OHL ut att ha gjort Rasmus Sandin gott. Han sprutade in poäng där och har spelat med stort självförtroende i Rögle. Jag hoppas vi får se honom i SHL till hösten.

3. Martin Fehervary, HV71
Det känns som att slovaken varit med hur länge som helst nu, men han är alltjämt junior. SHL-debuterade redan säsongen 2015/2016 men slog sig inte in som ordinarie i Malmö. I stället kom genombrottet i Oskarshamn förra säsongen, där han stundtals var riktigt bra trots sin ringa ålder. Han är inte den mest spektakulära backen, men jag tror och hoppas att han slår sig in i HV71 i år och får ut all den potential han har.

2. Lucas Elvenes, Rögle
För mig var det dött lopp i kampen om förstaplatsen. Elvenes kunde lika gärna ha toppat listan. Det han gjorde förra året var faktiskt otroligt imponerande. Han gjorde 21 poäng på 22 matcher i Oskarshamn, ratades från JVM, tog klivet till SHL, och bara fortsatte imponera. Det blev 16 poäng på 28 matcher där. Med tanke på vilken riktning Rögle rör sig ska det bli galet spännande att se Elevenes i laget. Med tanke på att han draftades först i femterundan för ett drygt år sedan har utvecklingen gått väldigt fort. Går den lika fort igen, ja, då kommer Lucas Elvenes vara SHL:s bästa junior kommande säsong.

1. Isac Lundeström, Luleå
Isac Lundeström är den mest uppsnackade junioren inför säsongen – och det med all rätt. Visst, han gjorde ”bara” 15 poäng på 42 matcher förra säsongen och det är ju inget extraordinärt. Men med tanke på att han bara är 19 år så imponerar han ständigt på isen, även om den explosionsartade poängproduktionen ännu inte kommit. Han behärskar det mesta på isen och efter en titt i Luleås laguppställning känns han som en gjuten andrecenter bakom Niklas Olausson. Det finns med andra ord potential för att poängproduktionen ska lossna, och att han kommer få spela med en fin omgivning. Isac Lundeström kommer vara den självklara ledaren för JVM-laget i vinter och hans frånvaro lär märkas för Luleå. Så pass viktig tror och hoppas jag att han kommer vara för dem den här säsongen. Samtidigt är det nu press på honom för första gången. Det gäller att leverera!

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL