Grahn, Glader, Omberg – en trio som ska leda Luleå mot nytt guld.
SDHL

Luleå satsar mot nytt guld: ”Sveriges bästa målvaktspar, inget snack”

Luleå Hockey vann som bekant SM–guldet för damer förra säsongen, efter att ha slagit Linköping i finalen.
Nu väntar en ny säsong för mästarinnorna, som förutom storstjärnan Jennifer Wakefield (Brynäs), inte bytt ut särskilt många spelare i truppen. Tränare för laget sedan säsongen 2013/14, då laget hette Munksund/Skuthamn, är Fredrik Glader. I dagens ”Nedslag SDHL” får ni hans tankar kring SDHL och varför Luleå var bäst i Sverige förra säsongen. 

– Först och främst fick vi jobba med kontinuitet från säsongen innan. Vi har en väldigt hög träningsmiljö i vår grupp som gör att vi driver och sporrar varandra. Vi tävlar i stort sett varje dag. Det här är något som verkligen har fallit väl ut i vår grupp, berättar 41–åringen för hockeysverige.se och fortsätter:

– Olika grupper ser olika ut, men den grupp vi har nu har en otroligt hög tävlingsnivå. Ibland passar inte det alla personer och människor, men jag tycker att de vi fått in hos oss utvecklas hela tiden. Det tror jag var en av de stora nycklarna.

Hur upplever du era förutsättningar att träna och tävla jämfört med exempelvis SDE Hockey som slutade i nedre regionerna förra säsongen?
– Det är svårt att svara på eftersom jag inte vet exakt hur andra klubbar har det. Jag kan egentligen bara jämföra med tiden då jag var i Munksund under en kort stund och det är som natt och dag. Jag kan tänka mig att samma förutsättningar som vi hade för fyra år sedan i Munksund idag finns i andra klubbar.
– Jag har hört vad tjejer som kommer hit och säger, hur de har haft det i andra klubbar. Många är oerhört imponerade och tacksamma över att få sådana förutsättningar som vi har här.

Luleå firar SM-guldet i våras

Hur tänker du kring klyftorna som finns i SDHL då det gäller just förutsättningarna?
– Dels blir jag jätteglad när jag ser Brynäs går ut och markerar ganska hårt att de ska satsa. Klart att det gläder mig i det stora hela för någonstans vill jag att man lyfter hela den svenska damhockeyn. Det är ändå upp till var och ens klubb att kunna göra för det finns ett ansvar hos alla att göra det.
– Sedan är det kanske inte lika lätt för SDE, som kämpar och gör det otroligt bra, som klubbar som kommer från SHL eller liknande. Egentligen tycker jag att man ska kunna ställa högre krav på SHL–klubbar än exempelvis SDE eller Göteborg.

ETT STORT LAGARBETE BAKOM

Fredrik Glader vann nu sitt andra guld som coach för Luleå. Det första vann han 2016. Däremellan smög Djurgården in och knep guldet 2017. Själv vill Glader tona ner sin roll i vinsterna.
– Min roll är egentligen en väldigt liten del. Den största delen, tycker jag, är tjejerna och den miljö vi skapat. Sedan handlar det om att hela ledarstaben har bidragit. Allt från materialare, lagledare till oss tränare.
– Det här är något som jag inte på något sätt tar åt mig hela äran för. Utan det är hela ledarstaben och klubben som stöttar tjejerna. Det är också tjejerna som utför jobbet och ”sätter kronan på verket”. Allt är som ett enda stort lagarbete.

Elaka tungor var snabbt ute på sociala medier efter senaste SM–guldet och sa att vem som helst skulle kunna som tränare vinna SM–guld med det lag Luleå hade.
– Det får stå för dem. Jag vet att vinna ett guld krävs så mycket mer än att ha rätt spelare på pappret. Det handlar om att få allt att flyta ihop. Jag vill inte framhäva att det är jag som gör det utan det är klubbledning, spelare, ledare och så vidare, som jag sa tidigare.
– Vi åkte ut mot HV71 säsongen innan och då kanske vi hade det absolut bästa laget på pappret, så det krävs ganska mycket om man ska gå hela vägen, mer än att bara ställa ett lag på banan. De som har hållit på med idrott och varit långt fram i den vet vad jag menar, att det ska spelas om det.
– När vi sedan kommer till avgörande matcher handlar det om så små marginaler. När det dessutom kommer till bäst av tre matcher är de extremt små. Då handlar det inte om vilket lag du har på pappret utan att utföra saker och ting tillsammans.

Målvakter i Luleå är Sara Grahn 29 (Ny från Brynäs) och Maria Omberg 23.

Grahn, ny och en av två stabila burväktare.

– I mina ögon är det Sveriges bästa målvaktspar. Inget snack om den saken. Det kommer bli en härlig tävlingskamp mellan dem två för att få stå matcher. Samtidigt tror jag att de kan lära sig otroligt många saker av varandra. Det känns fantastiskt kul att ha de två.

I och med att Robin Kovacs spelar för Luleå har även hans sambo, OS–målvakten Minatsu Murase, flyttat upp dit. I oktober ska de båda bli föräldrar, men att hon skulle vara aktuell för spel i Luleå framöver är inget som Fredrik Glader vet något om.
– Jag träffar Robin lite då och då så jag brukar fråga honom om hur det går med graviditeten. Men om hon ska spela hos oss? Det är ingenting vi har diskuterat. Däremot är det kul att hon kommer kunna följa våra matcher.

Hiirikoski – en ”rutinerad räv” enligt tränare Glader.

Backar: Ebba Berglund 20 (Ny från Linköping), Lisa Berglund 16, Ida Boman 24, Pernilla Forsgren 19, Johanna Fällman 28, Jenni Hiirikoski 31, Nathalie Lidman 17, Ronja Savolainen 20.
– Jag tycker det är en bra mix mellan ungt, gammalt, erfarenhet och rutin. Det viktigaste, vilket jag tycker gäller generellt över hela truppen, är att alla så jäkla på, intresserade och vill lära sig.
– Vi har Hiirikoski, Fällman och Boman som kan anses som rutinerade rävar. Sedan har vi en yngre besättning i Lisa Berglund, Pernilla Forsgren, Ronja Savolainen och Ebba Berglund också. Man får inte glömma bort att Savolainen är 97:a och Ebba Berglund 98:a, Pernilla Forsgren 99:a. Till det har vi två 01:or (Lisa Berglund och Nathalie Lidman), så vi har en ganska ung backbesättning.

Forwards: Christa Alanko 24, Nathalie Ferno 22, Josefine Hoegh Persson 24, Zsofia Jókai Szilágyi 25, Michelle Karvinen 28, Petra Nieminen 19 (Ny från Team Kuortane), Emma Nordin 27, Melinda Olsson 25, Linn Peterson 24 (Ny från Färjestad), Sandra Rannerud 21, Rebecca Stenberg 25, Noora Tuulus 22.

Emma Nordin är spets i Gladers forwardsuppsättning

– Den lagdelen känns intressant eftersom det är många som tagit kliv hos oss så det blivit jämnare från forward ett till forward tolv hos oss.
– Vi kommer ha tre forwardslinor som producerar för oss. Vilka som är i de tre är öppet eftersom vi egentligen har fyra formationer. Sedan får vi se hur vi matchar dem. Forwardssidan är jämn men ändå spetsad i form av Karvinen, Nordin, Tuulus och de här. Det kommer bli ett härligt driv även där.

Ser du någon lagdel du måste stärka upp under säsongen?


– Nej. Det skulle i så fall vara för att jag helst vill jobba med 13 forwards och nio backar för jag vet att det kommer skador och sjukdomar under säsongen.
– Jag skulle säga att det är på forwardssidan vi vill ha in en till bara för att kunna ha en bra träningsmiljö hela tiden och det här med skador och sjukdomar. Sedan också för att få en ännu lite vassare konkurrens.

I skrivande stund har Luleå 14 svenska spelare i truppen och åtta från andra länder.
– Under de här tre åren har vi ändå släppt fram Nathalie Lidman, Lisa Berglund och Pernilla Forsgren. Trots att vi inte har haft någon fungerande J–verksamhet har vi haft ungdomar som fått chansen hos oss och som är fostrade här uppe.
– Utlänningskvoten är ingenting som oroar mig. Jag tycker att det är bra att vi har en attraktiv liga och får hit utländska spelare som exempelvis Petra Nieminen. Hon är född 1999 och kanske Europas största talang.

Här hittar du nedslagen hos:
LEKSAND
HV7

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten