Leonardo Genoni i duell med Patric Hörnqvist i VM-finalen.
Schweiziska ligan

Stjärnmålvakten byter klubb och skriver femårskontrakt – från och med 2019

ANNONS

En enorm värvningsbomb har briserat i Schweiz. VM-hjälten Leonardo Genoni har skrivit ett femårskontrakt med Zug – med start sommaren 2019.

I Schweiz har man en liten annan värvningsfilosofi än i Sverige. Åtminstone när det gäller att presentera spelare. I Sverige värvar klubbarna spelare från höger till vänster under hela säsongen, men de offentliggörs inte förrän mellan säsongerna. I Schweiz är det däremot en annan strategi som gäller. Där värvar klubbarna spelare mellan varandra, och har inga problem med att offentliggöra detta.

Nu har vi fått se något utöver det vanliga. Innan ens säsongen 18/19 har kommit igång har Zug gjort en värvning som kan bli den hetaste av dem alla – för säsongen 19/20. Igår offentliggjorde man nämligen att Leonardo Genoni kommer vara klubbens spelare från och med sommaren 2019.

STORSPELADE I VM

30-åringen har ett år kvar på sitt kontrakt med Bern, som han spelat för de två senaste åren, men har redan bestämt sig var han kommer spela efter att nästa säsong tar slut. Och inte nog med det – han har dessutom skrivit på ett femårskontrakt med ligakonkurrenten.

Leonardo Genoni har gjort fem VM-turneringar med Schweiz men fick sitt stora internationella genombrott först i våras. Då storspelade han när Schweiz chockade alla och gick till VM-final. En VM-final där man, tack vare Genonis storspel, dessutom var nära att välta megafavoriten Tre Kronor med NHL-stjärnor i massor.

Målvaktsstjärnan har vunnit fyra mästartitlar i Schweiz, med Davos och Bern, och har utsetts till ligans bästa målvakt flera gånger. Bland annat de två senaste åren. Den här övergången kan alltså jämföras ungefär med att Viktor Fasth skulle posera i Frölundatröja och skriva ett långtidskontrakt med dem – men samtidigt spela kommande säsong i Växjö.

Den här artikeln handlar om: