Eddie Läck.
Nyheter

Det mesta går Läcks väg nu: ”Ska jag vara ärlig så tycker jag väl inte att jag spelade så dåligt som vissa försökte få det till”

ANNONS

Efter ett par års flackande runt NHL, och ner i AHL, verkar Eddie Läck ha hittat en fast hamn på den amerikanska östkusten. Den skadeförföljde 30-åringen förlängde under sommaren kontraktet med New Jersey Devils och han ser ljust på framtiden:
– Jag har nog aldrig varit så mycket på is såhär års tidigare, berättar han för Hockeysverige.

Sverigebesöket börjar närma sig slutet för den här gången. Ursprungsplanen var att Eddie Läck skulle ha åkt över Atlanten på torsdag, men lite strul med visumpappren gör att det kan dra ut på tiden.
– Jag hoppas komma iväg under helgen. Nästa vecka börjar träningslägret med Adam och det skulle jag vilja vara med på.

NET360 – EN BRA BAS

Adam är Adam Francilia på Alpha Hockey Inc. Han driver ett träningsprogram kallat Net 360 dit ett antal målvakter ansluter för att slipa på sitt spel. Francilia fick mycket uppmärksamhet under den gångna säsongen när Winnipeg Jets målvakt Connor Hellebuyck gick från en miserabel säsong 2016-17 till att bli nominerad till Vezina Trophy, priset som NHL’s bäste målvakt, efter sina insatser 2017-18. Detta tack vare Francilias träningsregi.
– Det här är tredje året som jag har jobbat med honom, berättar Läck. Första året var jag i Kelowna i sex veckor och förra året var jag där i fyra. Nu kör vi mycket på FaceTime istället. Jag har mina grejer som jag behöver. Det är det som är tanken att jag ska åka över till. Han och min agent Ray [Petkau] har ett läger nästa vecka som jag vill vara med på så jag hoppas att det löser sig med pappren.

Eddie Läck med en räddning. Foto: Kim Klement-USA TODAY Sports

Lägret kallas för Net360 och det är välbesökt:
– Vi är åtta proffs och åtta till tio juniorer som är på väg upp. Hela tanken med det är att man har en partner under veckan. Jag brukar köra med James Reimer i Florida, vi brukar passa ganska bra ihop. Då får man en målvaktstränare varje dag som jobbar med oss två. Sen kör vi med Adam också. Det brukar vara en riktigt rolig vecka, säger han.

GODA CHANSER I DEVILS

De senaste åren har varit hårda mot svensken. Skador har förföljt honom och på de två senaste säsongerna har det bara blivit 28 framträdanden i NHL, varav åtta under senaste säsongen – fyra i Calgary och fyra i New Jersey. Men Devils känns rätt för Norrtälje-sonen:
– Där har jag min målvaktstränare från tiden i Vancouver, Roland Melanson. Han pushade väldigt hårt för att jag skulle vara kvar. Det känns skönt att jag har hand om min omgivning där och det känns som att jag har en bra chans där, menar Läck.

Konkurrensen är stenhård där storstjärnan Cory Schneider är förstemålvakt, men Schneider opererade höften efter den gångna säsongen och den läketiden kan ta sin stund – något som i teorin skulle kunna göra att det står en svensk mellan Devils stolpar i säsongspremiären mot Oilers som spelas i Göteborg.
– Det vore grymt. Det är sjukt häftigt att det blir NHL-hockey ”på hemmaplan”, säger Läck och fortsätter lite mer allvarligt:
– Jag har surrat ganska mycket med klubben om hur det ligger till. Vi har en bra dialog, det känns bra. Jag har själv gått igenom en sådan operation och det tog lite längre tid att komma tillbaka, men vi får se hur det ser ut för honom när allting börjar.

BORTA BRA MEN HEMMA BÄST?

Läck återkommer ofta till det lugn han känner. Han lägger inte längre onödig energi på att tänka på saker som han inte kan påverka. Han trivs i New Jersey och det som händer – det händer:
– Vi får se var det blir, var jag slottar in, så att säga. Jag försöker att inte fokusera på det utan jag ska spela mitt spel. Sen får vi se var jag får mina matcher. Tidigare oroade jag mig i onödan och fokuserade mycket på vad andra kanske gör istället för att köra mitt race. Kör jag mitt race så kommer allt ordna sig. Jag känner att jag är på ett bra stadie, mentalt, säger han och fortsätter:
– Ska jag vara ärlig så tycker jag väl inte att jag spelade så dåligt som vissa försökte få det till i Carolina. Jag hade samma statistik som Cam Ward under båda säsongerna och han har skrivit ett tremiljonerskontrakt med Chicago, haha!
– Det är inte så enkelt att spela målvakt i Carolina, man får inte så många skott på sig men de som kommer är ”Grade A”-chanser. Jag hoppas att det går bra för Ward i Chicago, så att han får visa vilken bra målvakt han är.

Cam Ward. Foto: All Over Press

Mycket talar för att Läck själv får göra detsamma, oavsett var han hamnar i Devils organisation. Det mesta tycks faktiskt gå hans väg just nu:
– Jag är skadefri och så här bra har jag inte känt mig på år och dagar. Man har väl alltid något som ligger och gnager, men det har de flesta. Såhär mycket som jag har varit på is nu har jag nog aldrig kört på sommaren. Det känns bra i kroppen och jag är i bra position när det gäller allting.

Efter några tuffa år har Eddie Läck funnit sin nya bas på den amerikanska östkusten. Han fokuserar på sig själv. Han har funnit ett lugn. Sånär som på ett visum är Eddie Läck redo för en ny säsong i Nordamerika.
Vill det sig riktigt väl inleds den dock i Sverige.

Den här artikeln handlar om: