Filip Zadina.
Nyheter

Tjeckiska jättelöftet kan få NHL-chans direkt: ”Ska matcha honom med NHL-spelare”

ANNONS

Filip Zadina föll i draften – rakt i knäet på Detroit Red Wings. I en intervju med Detroit Free Press säger coachen Jeff Blashill att han kommer att ge det tjeckiska löftet alla möjligheter att spela till sig en plats i NHL direkt.
– Jag ska matcha honom med NHL-spelare för att se hur redo han är, avslöjar Blashill.

Många hade honom rankad som en topp tre-spelare i draften efter Rasmus Dahlin och Andrej Svetjnikov. Filip Zadina valdes först som sjätte spelare efter att Montréal Canadiens föredragit en center och valt finländaren Jesperi Kotkaniemi med sitt tredjeval, Ottawa Senators satsat på Brady Tkachuk med fjärdevalet och Arizona Coyotes plockat centern Barrett Hayton som femte spelare.

Detroit Red Wings hade förberett sig på att drafta en back, men när Zadina var tillgänglig fanns det inget att tveka på. Den 18-årige tjecken, som sköt 44 mål och 82 poäng på 57 matcher för Halifax Mooseheads i QMJHL i fjol, ser ut att vara en kandidat att spela NHL-hockey redan till hösten.

Och han kommer att få alla chanser att göra det. I en intervju med Detroit Free Press säger Red Wings coach Jeff Blashill att både Zadina och fjolårets förstarundeval i draften, Michael Rasmussen, kommer att få möjligheten att spela till sig en ordinarie plats i NHL på en gång.

SKÖT 16 MÅL PÅ 14 SLUTSPELSMATCHER

– Under träningslägret kommer jag att matcha honom med NHL-spelare för att se hur redo han är. Jag vill ge honom möjligheten att ta en plats i vårt lag och om han gör det betyder det att vi är ett bättre lag, säger Blashill.
– Han kommer att få möjligheten att vara den spelare han är, han kommer att få möjlighet att spela powerplay och möjligheten att spela med riktiga NHL-spelare.

Rasmussen, vald som nionde spelare i draften i fjol, hade ett mäktigt slutspel med Tri-City Americans i WHL i våras. På 14 slutspelsmatcher sköt han 16 mål och hade totalt 33 poäng. Ett gott tecken efter en grundserie där han inte lyckades höja sin poängtotal – från 55 till 59 poäng – i någon större utsträckning.
– Han ser ut som en kille som är redo för att spela i NHL, säger Blashill om 19-åringen som har juniorstatus även kommande säsong.
– Han ser ut som en kille som har lagt ned jobbet, som en kille som kan hjälpa ett lag att göra mål i de tuffa områdena runt målet där vi inte gör tillräckligt med mål.

Detroit Red Wings missade slutspel för andra säsongen i rad i fjol. De 73 poängen som laget spelade in över 82 matcher är klubbens sämsta facit över en hel NHL-säsong sedan säsongen 1989/90.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM