Sök
ETT MÄKTIGT ÅR. Linus Karlsson gick från division 2 till J20 – och blev draftad.
SHL

Från division 2 till SHL-debut och NHL-draft – på ett år: ”Blev jäkligt tänd när jag såg honom”

För ett år sedan var han en 17-årig division 2-spelare som gjorde sig redo för sin första säsong i J20 SuperElit. I dag har Linus Karlsson hunnit debutera i SHL och U19-landslaget samt blivit draftad av San José Sharks. Nästa vecka inleder Karlskronas center jakten på en JVM-plats med Juniorkronorna i Kanada.
– Det är rätt sjukt faktiskt när man tänker på allt det här som har hänt, säger han till hockeysverige.se om sin mäktiga resa.

I tider när det bråkas som aldrig förr kring intagningar till storklubbarnas hockeygymnasier är det uppfriskande att hitta en framgångsrik spelare som valt en annan väg. Linus Karlsson valde nämligen bort hetsen för att i stället stanna hemma i småländska Landsbro – byn utanför Vetlanda som producerat både Johan Franzén och Erik Karlsson – och utvecklas i sin takt. Långt från talanghets och tidiga spetssatsningar Det är ett beslut som har betalat sig.

För det finns nog inte många ishockeyspelare i Sverige som har gjort en resa liknande hans det senaste året. Inte nog med att han fick SHL-debutera med Karlskrona förra säsongen, han hann även med att representera juniorlandslaget för första gången i februari för att sedan bli vald som 87:e spelare av San José Sharks i NHL-draften på midsommardagen.

Det räcker med att hoppa tillbaka till förra sommaren för att se vilka enorma steg det handlar om. Då gjorde Linus sig klar för att lämna moderklubben Boro/Vetlanda och testa vingarna i Karlskrona HK:s juniorverksamhet. Bakom sig hade han en säsong i division 2 med 21 mål och 44 poäng på 31 matcher – som 17-åring.

Givetvis var han i behov av en hockeymässigt sett större utmaning. Men det var först när lillebror Hampus Karlsson, 17, tog ett beslut gällande sin framtid som Linus hakade på.
– Jag hade inte velat flytta hemifrån innan, men säsongen hade gått bra och det var många klubbar som hörde av sig och ville ha mig till sina J20-lag. Då kände jag att det var rätt tid att flytta. Brorsan skulle börja gymnasiet och var på try-out i Karlskrona. När han valde att skriva med dem valde jag också det i konkurrens med några andra klubbar, förklarar han för hockeysverige.se.


Foto: Bildbyrån/Magnus Lejhall

HOPPADE AV TV-PUCKEN

Att utvecklas i moderklubben visade sig vara helt rätt melodi för Linus Karlsson. Han beskriver det själv som att han var ”sen” in i saker och ting under uppväxten. Som det novemberbarn han är kom han senare in i puberteten och behövde mer tid för att känna sig bekväm än många andra i hans ålder. Ett exempel på det är hur hans sejour i TV-pucken slutade.
– Jag spelade bara en match för Småland där. Jag tyckte att det var jobbigt att sova borta i den där åldern. Det störde mig så mycket att jag faktiskt hoppade av, berättar han.

Det var av samma anledning som han blev Boro/Vetlanda trogen så länge som han blev.
– För det första kände jag mig inte mogen och klar att flytta vid den tidpunkten. Det var den största anledningen. Sedan spelar man hockey för att det är kul och jag vet inte om jag skulle ha trivts om jag hade flyttat. Det var lite så jag resonerade.

Ett bra resonemang, har det visat sig. I dag är Linus Karlsson otroligt glad att han tog den långsamma vägen framåt. Tiden hemma i Landsbro gav honom inte bara möjligheten att mogna i sin egen takt, han utvecklade sin skicklighet via en form av spontanhockey som han antagligen inte hade getts möjlighet till i en mer styrd verksamhet.
– Grejen med mindre orter och mindre klubbar är att man kan åka skridskor när man vill. Det är alltid öppet i ishallen och man får egentid där varje dag om man bara tar sig dit. Det och möjligheten att spela med flera olika lag säger Linus Karlsson.

Han är det kanske tydligaste beviset på det själv. Under sina juniorår i Landsbro spelade han ofta med tre lag under en och samma säsong. U16, J18, J20 och i slutändan även A-laget.
– Det tror jag gör att man utvecklas på det här sättet som jag har gjort. Sedan får man kanske sämre förutsättningar för att bygga fysik än i en större klubb. Jag vet att jag ligger lite efter styrkemässigt, men det är sådant jag jobbar med varje och det är inte svårt att motivera sig.

Styrka och fysik är något som en spelare kan bygga över tid. Den hockeybegåvning som Linus Karlsson jobbat upp är desto svårare att fånga om man inte fått fatt på den redan i tidig ålder.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

POÄNGKUNG DIREKT

Första säsongen i Karlskrona blev en stor framgång. Karlsson vann J20-lagets interna poängliga och svarade för 27 mål och 52 poäng på 42 matcher. I december i fjol kom också den verkliga SHL-debuten. Efter att ha varit ombytt utan speltid i två matcher fick han 6.42 i en match mot Frölunda. Han krönte det med att svara för en assist.

Ynglingens framfart gjorde att han snabbt fastnade på radarn hos juniorlandslagets förbundskapten Tomas Montén.
– Jag blev jäkligt tänd när jag såg honom i J20. Han gjorde en jäkla massa mål och poäng så det slutade med att jag åkte och såg honom tre gånger om i juniorserien, berättar Montén.
– Vi tog ut honom i Team 19-turneringen i Tjeckien i februari. Jag var på OS själv då så jag missade den turneringen, men rapporterna jag fick efter det var riktigt bra.

Nu har Montén tagit ut Linus Karlsson i sin trupp till den stundande U20-turneringen i Kamloops, Kanada. Han finner extra nöje i att kunna ge en spelare som har gått en okonventionell väg chansen att slåss om en JVM-plats.
– Det hetsas en hel del om hockeygymnasium hit och dit just nu med klubbledare som gnäller i tidningarna. Här kommer en 18-åring från ingenstans och går i draften, skrockar förbundskaptenen.
– Vi kanske måste börja titta oss omkring bättre, för det kanske finns spelare vi har missat. Sådana som inte valt den vanliga vägen via hockeygymnasier.

”EN OTROLIG HAUSSE KRING HONOM”

Att Linus Karlsson gick så pass tidigt som i tredje rundan av NHL-draften kom inte som någon överraskning för Montén. Under förra säsongen såg han hur NHL-scouterna visade allt större intresse för smålänningen.
– Det var en otrolig hausse runt honom. Jag vet inte hur många NHL-scouter som hörde av sig och ville veta mer om honom. Jag vet att det var många som var intresserade av att ta honom.

Själv följde KHK-talangen draften via telefonen under en semesterresa i Italien när det plötsligt ringde.
– Det var San José som ringde för att berätta att de hade valt mig. Jag låg tydligen efter i sändningen på telefonen så de hann ringa mig innan jag hade sett mitt namn komma upp på tavlan, skrattar han åt det lite dråpliga minnet.

För ett par veckor sedan deltog han på sin första NHL-camp och fick ett litet smakprov på hur hockeylivet kan te sig om han lyckas ta sig hela vägen dit.
– Jättecoolt att få se allt omkring, hur allt proffsigt är och hur bra alla spelare är. Har man tagit sig dit är man bra, det är ingen som sticker ut åt det dåliga hållet, säger Linus Karlsson som var där som ensam svensk spelare men hade både målvaktstränaren Johan Hedberg och scouten Niklas Sundström bland instruktörerna.


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

NOBBADE SHL

Så efter ett år som har varit milt sagt händelserikt i Linus Karlssons liv gör han sig redo för ännu ett äventyr. På söndag åker han till Stockholm och fortsätter sedan vidare till Kanada med Juniorkronorna. Turneringen ger honom möjligheten att göra ett starkt intryck på Montén inför uttagningen till JVM i Vancouver och Victoria efter jul.
– Jag ser mina chanser som goda, annars hade jag inte varit uttagen här. Jag tycker absolut de är goda. Men det är bara jag som kan fixa det. Ingen annan kommer att göra det åt mig, säger han bestämt.

Mitt i allt försöker han stanna upp och njuta – eller i alla fall nypa sig i armen för att få bekräftat att allt är på riktigt.
– Det är rätt sjukt faktiskt när man tänker på allt det här som har hänt. SHL, landslag, draft och NHL-camp, skrattar han.
– När man är mitt uppe i det tänker man inte på det för då vill man bara ha mer. Det finns stunder när jag känner att jag ligger efter andra i min ålder fysiskt sett, men då får jag påminna mig om att jag bara haft professionell fyshjälp i ett år. Då får man se fördelarna med det, att det finns saker att förbättra där.

Det kommer han att få alla chanser att göra i Karlskrona. För även om han hade anbud från SHL-klubbar efter KHK:s degradering valde han att förlänga kontraktet med klubben. Precis som under åren i Boro/Vetlanda vill Linus Karlsson ta det i sin takt.
– Jag hade kunnat gå till en SHL-klubb om jag hade velat, men KHK tror på mig och jag tror jag kan få en stor roll där och göra bra ifrån mig där. I stället för att vara 13:e eller 14:e forward i en SHL-klubb så får jag en bättre roll i ett allsvenskt lag. Det tror jag kommer att gynna min utveckling mer.

Vem vågar säga emot?

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten