VINNARE! Elias Pettersson är 2018 års vinnare av Elite Prospects Award.
Växjö Lakers HC

En värdig vinnare av Elite Prospects Award 2018: ”Jag är stolt”

ANNONS

En självklar vinnare. Efter Elias Petterssons drömsäsong i SHL med poängligaseger i såväl grundserie som slutspel och ett SM-guld med Växjö fanns det inte några tvivel om att han skulle ha 2018 års Elite Prospects Award.
– Det betyder mycket såklart och jag är stolt över alla utmärkelser jag får för den spelare jag är i dag, säger Elias Pettersson när hockeysverige.se lämnar över priset.

SUNDSVALL/SÖDRA STADSBERGET (HOCKEYSVERIGE.SE)
”Han kom till SHL med höga förväntningar på sig. Men Elias Pettersson levde inte bara upp till dem – han överträffade dem med råge och satte en ny standard för juniorer i SHL genom att vinna poängligan i både grundserien och slutspelet och toppa det med ett SM-guld. Aldrig tidigare har juryn haft ett enklare val att utse vinnaren av Elite Prospects Award som SHL:s bästa junior.”

Så lyder juryns motivering bakom valet av Elias Pettersson som årets vinnare av Elite Prospects Award. 19-åringen från Ånge svarade för 56 poäng på 44 matcher i SHL:s grundserie, vann poängligan och ledde Växjö till serieseger. I slutspelet sköt han sedan tio mål och hade 19 poäng på 13 matcher när han Växjö tog sitt andra SM-guld.

EN HISTORISK SÄSONG

Både i grundserien och slutspelet satte han nytt poängrekord för en junior. Pettersson bjöd kort och gott på en historisk säsong, en sådan som man kommer att prata om i svensk ishockey under många, många år framöver.
– Jag visste innan säsongen att jag skulle kunna göra det bra i SHL, men att det skulle gå så bra som det gjorde trodde jag inte, säger Elias Pettersson med ett lätt leende då hockeyverige.se är på plats i Sundsvall för att dela ut Elite Prospects Award – en utmärkelse man har delat ut varje år sedan 2013.
– Det var aldrig så att jag tvivlade på min kunskap att spela hockey, men att jag skulle prestera så bra…

Elias Pettersson är övertygad om vad som ligger bakom hans otroliga säsong i SHL.
– Det är träning och envishet samtidigt som jag alltid vill bli bättre. Jag är alltid kvar efter träningen och kör antingen på gymmet eller på isen. Alltid kör jag någonting extra.
– Jag har alltid haft en känsla ända sedan jag var mindre att ”tänk om jag tränar för lite för att nå dit jag vill”. Därför har jag alltid kört lite extra.


Foto: Bildbyrån

DUBBLA GULD

Pettersson fick var med om en dubbel av högsta klass under säsongen 2017/18. Först vann han SM-guld med Växjö och sedan blev det VM-guld med Tre Kronor i Köpenhamn.
– Det jag kände mig mest delaktig i är SM-guldet eftersom jag inte spelade dom avgörande matcherna i VM, säger han och syftar på tumskadan han olyckligt drabbades av under Tre Kronors gruppspelsmatch mot Schweiz.

SM-guldet med Växjö var inte bara en frukt av att man hade ett skickligt lag, menar Pettersson. Det fanns mer där.
– Jag började sommarträningen i april året innan och lärde känna grabbarna nästan både innan- och utantill. Vi fick ihop laget… Vi var ett bra lag redan på pappret, men vi var ett ännu bättre lag moraliskt sett, säger han är lika stolt över VM-guldet.
– Att vinna VM-guld när hela Sverige stod bakom oss det är också stort. Jag känner mig ändå mer delaktig i SM-guldet än VM-guldet, men jag vet inte vilket jag värdesätter mest. Alla guld smakar lika bra.

”JAG GILLAR UTMANINGAR”

Den mediala pressen ökade på Elias Pettersson under säsongen. Ju bättre det gick, ju fler ville prata med honom eller hade åsikter om hans spel. Han tycker att han hanterade det bra.
– Jag kände ingen press från början även om jag hade gjort det bra i Hockeyallsvenskan säsongen innan. Visst vet jag att det är press på mig nu, att jag ska lyckas och allt det där, men jag gillar utmaningar. Jag ska också vara den spelaren som det är mycket press på, men jag brukar inte tänka på vad folk vill se från mig. Jag försöker bara foka på att göra en bra match och hjälpa laget att vinna.

Klarar du att stänga av det mediala bruset?
– Ibland kanske jag läser lite för mycket på Twitter eller vad det nu kan vara, men jag klarar av att stänga av. Jag gillar att läsa det positiva om mig själv och om folk skriver negativa saker så bryr jag mig inte om det.


Hockeysverige.ses Ronnie Rönnkvist och Elias Pettersson med priset.

Elias Pettersson, du har fått priser som SHL:s mest värdefulla spelare, slutspelets mest värdefulla spelare och Årets rookie den här säsongen. Strax ska du även få ta emot Elite Prospects Award som ett bevis på att du var SHL:s bästa junior säsongen 2017/18, vad betyder alla personliga utmärkelserna för dig?
– Dels är det ett kvitto på att jag har gjort det bra. Givetvis känns det bra för min egen del att allt jobb jag gjort tidigare år har börjat betala av sig.

Går det att ta åt sig allt när du vunnit så pass många priser på kort tid?
– Ja! svarar han blixtsnabbt.
– Ja, jag kan göra det, men först efter säsongen. Innan kunde jag inte ta åt mig allt eftersom allt gick så pass snabbt i slutet av säsongen. 

Och nu får du även Elite Prospects Award.
– Det betyder mycket såklart och jag är stolt över alla utmärkelser jag får för den spelare jag är i dag, men jag har inte kunnat göra allt själv under resans gång. Familjen, mamma, pappa och (storebror) Emil… Ända från barnsben upp till den jag är i dag har de hjälpt mig.
– Självklart också laget jag spelade med förra säsongen. Spelare och ledare har gjort allt för att jag ska kunna prestera så bra som möjligt. Det är lätt att ta åt sig all cred, men det är många som har hjälpt mig på vägen.

”STORT OCH HEDRANDE”

William Karlsson, Alexander Wennberg, Axel Holmström, Gustav Forsling, Joel Eriksson Ek och nu Elias Pettersson. När vi läser upp dom som tidigare vunnit Elite Prospects Award ler Elias Pettersson nästan lite blygsamt.
– Det är jätteroligt att jag är med där. Dom som har vunnit priset tidigare är jätteduktiga spelare. Att vinna samma pris som dom gjort är stort och hedrande.

Var ska du ha priset?
– Det kommer stå hemma i Ånge. Farsan är bra på att snickra så jag får nog be honom bygga en troféhylla.

FAKTA: ELITE PROSPECTS AWARD

Sedan 2013 har Elite Prospects Award delats ut till SHL:s bästa junior. Bakom priset står Everysport Media Groups bägge sajter eliteprospects.com och hockeysverige.se. I juryn ingår eliteprospects.com:s grundare Johan Nilsson, Everysport Media Groups Peter Sibner samt Uffe Bodin, Ronnie Rönnkvist, Robert Pettersson, Måns Karlsson, Henrik Skoglund och Kajsa Kalméus från hockeysverige.se.

Priset är framtaget av Edvardssons i Bredbyn.

TIDIGARE VINNARE

2013: William Karlsson, HV71
2014: Alexander Wennberg, Frölunda
2015: Axel Holmström, Skellefteå
2016: Gustav Forsling, Linköping
2017: Joel Eriksson Ek, Färjestad

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League