Sök
Robin Figren …
SHL

En profil inom svensk hockey – Robin Figren trivs med att sticka ut: ”Kul att synas”

Han har drygt 45 tusen följare på Twitter, en stående låtsasfejd med vännen Dick Axelsson och, just det, han är elithockeyspelare i SHL. Hockeysverige.se har träffat HV71’s profilstarke högerforward Robin Figren.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
I takt med att en stor portion av våra hockeyspelare lämnar landet efter varje säsong blir det svårare och svårare att hitta starka profiler i SHL. Ska vi njuta av våra NHL-stjärnor krävs det att vi går upp mitt i natten för att slå på Tv:n. När det gäller svenskarna i övriga Europa får vi jaga bilder i datorn för att se deras framfart. Nu ska vi givetvis inte måla fan på väggen för vi har ändå en del starka personligheter i ligan och som också vågar vara det i bland annat sociala medier. En av dessa är HV71:s Robin Figren, vars pappa Robert en gång var skicklig Division 1-spelare i Hammarby.

– Som ung var jag hockeynörd, det var jag nog från dag ett, berättar Figren då vi ses på ett café i ett soldränkt Kungsholmen i Stockholm.
– Jag har en halvbror, född 1982, på mammas sida som pappa var tränare för i Göta. Det blev många kvällar på (Stora) Mossen. Jag fick vara med mycket på isen och började åka skridskor redan då jag var två år gammal.

Intresset tog fart tidigt?

– Ja, det bara föll sig naturligt när jag sena kvällar fick följa med farsan och brorsan på deras träningar. Då jag var liten försökte jag härma mycket av det jag såg. Jag minns att jag kollade på filmen ”Youngblood” och studerade allt han gjorde då han tränade. Det där kopierade jag hela tiden, allt jag såg på film snappade jag upp. Det var ett extremt hockeynörderi och det var nog där allting började.

Samlade du hockeykort och hela den biten också?

– Ja, jag hade koll på allting. Dock var det aldrig så att jag blev instängd i enbart hockeyn. Jag spelade mycket fotboll, höll på med andra sporter och hade mycket kompisar jag var ute och ”lajjade” med. Men hockeyn var ändå alltid nummer ett.

Pappa Robert spelade som sagt i Hammarby under flera säsongen, men det var aldrig givet att Robin, från Essingeöarna, skulle gå samma väg:
– Första året gick jag på skridskoskola i Huddinge, men det var knepiga istider där. Morsan och farsan hade nog svårt att få ihop det tidsmässigt. Sedan låg ”Zinken” (Zinkensdamms IP) bättre till för oss som bodde på Stora Essingen.

– Dessutom var Hammarbys ungdomsverksamhet väldigt unik på sitt sätt. Dem var jäkligt duktiga samtidigt som jag hade väldigt kul. Det fungerade som ett litet kollektiv: jag åkte dit efter plugget och det var alltid ledare där och det fanns alltid istider. Som ett fritids på is

EN PROFILSTARK TID

Under Robin Figrens uppväxt framkom många profiler i svenska hockey.

Håkan Loob, Thomas Rundqvist, Roffe Ridderwall, Tommy Söderström, Tommy Salo, Bengt-Åke Gustafsson, Håkan Södergren, Thomas Eriksson, Peter Gradin, Tomas Forslund, Mats Näslund, Peter Lindmark – med flera. Sedan kom Mats Sundin, Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Daniel Alfredsson .

Raden av spelare som stack ut lite extra kan göras lång… väldigt lång. Några lämnade tidigt för NHL. Några stannade i Sverige och Europa och flera av NHL-killarna återkom till Sverige för att spela i elitserien ett antal säsonger ytterligare.
– Det var ändå inte lika öppet då utan det dom killarna gjorde på isen var det som var i fokus hela tiden. Utöver det hörde man ingenting. I alla fall inte som jag minns det, säger Figren.

Var det ändå lättare att följa sina idoler då när många av dom spelade under stora delar av sina karriärer i Sverige jämfört med idag då många lämnar?

– Det var nog aldrig så att jag hållit på något lag. Det är kul att vi sitter just här i Westermalmsgallerian för jag träffade en lirare här för ett tag sedan då jag käkade lunch. Han började prata hockey med mig och vi kom in på hur att följa ett lag idag inte är som att följa ett lag förr.

– Där var det samma spelare som spelade i laget under tio år. Man kunde ha sina favoritspelare då som gjorde att man höll på ett lag medan man idag håller på ett lag för tröjans skull. Klart att det var lättare att följa sina profiler då. Samtidigt fanns det guldkorn som lämnade tidigt då också. ”Sudden” är ett exempel. ”Foppa” var inte heller så många säsonger i Sverige liksom ”Sedinarna” (Daniel och Henrik Sedin).

Hur tror du att det påverkar svensk hockey och främst SHL när många av våra profilstarkaste spelare lämnar Sverige för spel i framförallt Nordamerika och Ryssland?

– Tiderna förändras och jag är övertygad om att ligan och klubbarna gör sitt bästa för att hitta andra vägar till att få upp ögonen för sporten, lagen och spelarna.

Du själv har valt att synas och bjuda på dig själv i främst sociala medier och med det blivit en stark profil även vid sidan av isen. Är det så du är som person eller är det en offentlig personlighet du målar upp?

– Det är nog lite både och. Mestadels är det för att jag är och alltid har varit sådan. Genom hela livet har jag velat stå i centrum. Jag tycker att det är kul att synas och höras, men framförallt tycker jag det är kul att få andra människor att skratta och ha roligt. Så har jag varit sedan dag ett i plugget, laget eller var jag än har varit. Det där ligger nog rätt naturligt hos mig.

– Sedan är jag medveten om och har under senaste åren kommit underfund med vad jag vill göra efter det att jag lagt av med hockeyn – jag vill jobba med media. Någonstans vet jag om att jag kanske gör mig ett namn då genom att synas.

Blir det som att du bygger ditt eget varumärke?

– Ja, exakt. Du marknadsför dig själv. Kommer vi tillbaka till spelarna som spelade förr i tiden så hade dom inte den här möjligheten. Det dem kunde göra var att gå ut och svinga i en intervju med tidningen för att höras och synas, men för oss finns det lite andra sätt att profilera oss.

”DET DÄR KANSKE INTE VAR SÅ JÄKLA BRA”

På social medier har vi sett Robin Figren dansa, sjunga, beklaga sig och diverse olika roliga galenskaper, men ibland känner han själv gått över gränsen:
– Jo, det händer. Det är inte bara en gång. Men det här har jag lärt mig att hantera med tiden. I början gick jag hela tiden bara på instinkt och sa allt vad som föll mig in. Jag tyckte det var allt skitkul för jag fick feedback från att folk som tyckte jag var rolig, att det var bra att det hände någonting och så vidare.

– Sedan lärde jag mig med tiden att gjorde jag det minsta lilla fel så var det många som hugg ganska snabbt, säger Robin Figren med ett leende.

– Idag har jag lite hårdare tyglar mot mig själv och det har absolut hänt att jag känt att ”det där kanske inte var så jäkla bra”. Sedan är det alltid för sent att ändra sig,

Du, Johan Forsberg, Per Ledin… är det viktigt för hockeyn att ni spelare vågar sticka ut och profilera er så supportrarna får lite mer insikt kring era personligheter?

– Det ute på isen är ändå alltid huvuduppdraget. Sedan kan det vara kul och intressant att höra om hur någon fungerar utanför. Återigen så är det en balansgång hur långt man kan ta det.

En som Robin Figren har en speciell relation till, främst på Twitter, är Djurgårdens Dick Axelsson. När ämnet kommer upp ler HV71-forwarden stort.
– Relationen mellan oss är kanon. Vi har egentligen växt upp med varandra. Sedan vi var sju år gamla har vi varit ”av och på”-kompisar på något sätt. Vi vet alltid vart vi har varandra. Vi spelade i Hammarby tillsammans, men sedan har vi båda två varit ute och fladdrat. När vi ses är det dock exakt samma häng och snack som alltid. Så har det sett ut hela livet. Ibland önskar jag att vi hade mer tid och kunde träffas lite oftare, men det sköna är att när vi ses är det fortfarande samma sak, säger Figren med mycket värme riktad till sin barndomskamrat.

Dick Axelsson i Tre Kronor

EN TUNG SÄSONG

Hockeysverige avslutar intervjun med att snacka lite renodlad hockey och främst då om Figrens övergång från Frölunda till HV71 inför förra säsongen:
– Jag kände de senaste ett och ett halvt åren i Göteborg att det inte hände så mycket. Jag hade aldrig trivts så bra som jag gjorde i Göteborg, med laget och allt. Men jag ville testa något nytt och HV:s plan och sätt hur dom jobbar var lite annorlunda jämfört med hur man jobbade i Göteborg. Gör jag samma sak hela tiden får jag även samma resultat hela tiden. Ville jag ha något annat resultat måste jag också testa på något annat. Jag ville ge det chansen och se om jag kunde utvecklas ännu mer, vilket jag tror att jag kan göra.

– Förra säsongen var tufft på många olika sätt, men jag har en mycket bättre känsla nu och känner mig mer rofylld inför den här säsongen.

Blev det som du förväntade dig i HV71 den gångna säsongen?

– Nej, varken för laget eller på det personliga planet. Vi hade mycket skador i laget och det kändes som att det var något som hackade hela tiden. Samtidigt hittade jag ingen väg att lösa det för mig själv utan det hackade för mig själv också.

– Det offensiva – jag fick en kanonroll – men jag fick inte ut det jag ville för att kunna hitta tillbaka till den offensiva spelaren som jag tycker att jag har i mig. Det gick inte alls, vi gjorde lite mål och vårt powerplay klickade inte speciellt bra.

– Det är mycket i det offensiva som inte fungerade för mig själv, men jag tycker också att jag i det defensiva hittade jag en helt annan nivå i mig själv. Bland annat spelade jag boxplay och gjorde det bra, täckte skott, spelet fem mot sex och så vidare. Hela försvarsbiten blev jag själv överraskad över. Men den offensiva…

Hur ska du hitta tillbaka till den?

– Det är såklart upp till mig själv. Jag är nog inte en renodlad offensiv spelare och vet inte om jag egentligen har varit det sedan jag kom upp till senioråldern. Jag tror att mycket handlar det om att hitta ett lugn i sig själv och det jag gör dag ut och dag in.

Skulle du beskriva dig själv som en känslomänniska?

– Jag var nog mycket det då jag var yngre, men jag har jobbat en del på det där. Det kan man om inte annat se på utvisningsminuter, dom har gått ner ganska markant. Det får inte heller gå åt andra hållet för jag är en bättre spelare när jag är lite förbannad, lite mer på hugget och tjattrar. Det gäller att hitta en balans i det där för att hitta bästa resultatet.

Slutligen – trivs du bra i Jönköping?

– Ja, det funkar. Jag bor i en schysst lägenhet en bit utanför stan och har nära till allting. I mitt fall blir det mycket ensamtid eftersom min sambo inte är med dit. Hennes jobb ligger här i Stockholm. Förra säsongen var det inte så jättemånga singlar i laget så det blev inte jättemånga middagar ute på stan (skratt), men allt finns där som jag behöver så jag har ingenting att klaga på, avslutar Robin Figren med ett leende.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten