Sök
Magnus Carlson är numera mental coach i HV71.
Nyheter

När sorgen slår till: ”De här symboliska sakerna och handlingarna är ganska viktiga”

I måndags nåddes vi av det fruktansvärda beskedet att Piteås back David Selberg avlidit, endast 23 år ung. Hur hanterar en förening egentligen en förlust av en nära vän och lagkamrat när denne hastigt rycks undan? HV71:s mentala coach Magnus Carlson har varit i situationen tidigare då han fanns med i den krisgrupp som 2011 kallades in när Stefan Liv förolyckades.
— Det är bra om man har en viss förberedelse för det. Att man har en form av krisgrupp eller nätverk med människor, säger Magnus Carlsson till hockeysverige.se.

Den 7 september 2011 slog chocken och fasan till när hockeylaget Lokomotiv Jaroslavls flygplan kraschade bara minuter efter start på väg till bortapremiären mot Dynamo Minsk. Ombord på planet fanns Stefan Liv och i hans gamla klubb HV71 slog sorgen till hårt.

VAR STEFAN LIVS TRÄNARE

Klubben har en krisgrupp och en av de som spelade en viktig roll i sorgearbetet var Magnus Carlson som då var fystränare i klubben, numera mental coach.
— Det fanns en lista på personer man kunde vända sig till och där var jag med. Vi har även haft andra fall med tragiska bortgångar och olyckor som varit kopplade till folk runtomkring, berättar Magnus Carlson för hockeysverige.se om HV71:s krisgrupp och dess bakgrund.
— När det gäller Stefan Liv så, dels hade jag varit hans tränare sedan han var i 14-årsåldern när han kom in till J18. Sedan blev det naturligt också med tanke på att Stefan kontaktade mig när han skulle gifta sig.

Stefan Liv. Foto: Bildbyrån

Magnus Carlson vigde Stefan och Anna Liv på sommaren 2011 och bara några månader senare fick den före detta pastorn även medverka vid begravningen. En annan klubb som just nu befinner sig i samma situation är Hockeyettan-klubben Piteå HC som i måndags drabbades hårt då den 23-årige backen David Selberg hittats avliden.

Anledningen till att hockeysverige.se ringer upp Magnus Carlson är för att fråga hur en hockeyklubb ska hantera såna här saker. Han säger att det är bra om man i en förening kan ha en förberedelse för när det värsta inträffar, en krisgrupp eller människor som kan rycka in och stötta de sörjande.

VIKTGT ATT SAMLAS

Hur ska man egentligen som en förening hantera den första kritiska tiden efter att en nära gått bort? Magnus Carlson berättar att en samling är viktig.
— Jag tycker att det första viktiga man ska göra är att samla alla. Att mötas är alltid bra. Att kontakta människor som kan, ofta är det ju inte de stora orden som är det avgörande i de här falken utan det som är avgörande är att man faktiskt ser och möter varandra. Tar i varandra och kramas.
— Men även att man har information som är korrekt. Att man får ut rätt information vid rätt tillfälle.

Magnus Carlson. Foto: Pelle Börjesson / Idrottsfoto / BILDBYRÅN /

Det finns inget rätt eller fel när det kommer till att bearbeta sin sorg. Alla hanterar den på olika sätt och Magnus Carlson menar att det bästa är att vara sig själv.
— Man får visa de känslor man tycker känns naturliga och det gör man oftast inåt i sin grupp. Det finns inget rätt eller fel, det bästa är att vara sig själv, är jag ledsen eller arg så låt mig få vara det men du måste veta att, är du väldigt nära anhörig så kommer du få olika reaktioner.
— Det finns inget naturligt i att en nära vän som är 23 år har dött liksom.

När det handlar om stöttning till nära anhöriga så menar många att det bästa är att bara dyka upp för att visa sitt stöd. Frågar man om de behöver hjälp först så blir svaret oftast nej.
— Ofta är det bättre att bara åka dit. Men sen är det så att man som anhörig i det läget kanske inte orkar med hur mycket stöd och hjälp som helst och då kan det bli jobbigt om det blir för mycket om du förstår hur jag menar?
— Så den avvägningen måste varje människa göra. Men överlag så är det bättre att visa närvaro. Många människor känner sig väldigt sårade och illa behandlade om folk undviker dem. Så undvika är aldrig bra.

BRA ATT GE MÄNNISKOR ETT TILLFÄLLE ATT SÖRJA

I HV71:s fall har man från klubbens sida varit väldigt öppna med sorgen över förlusten av Stefan Liv och man har redan från start öppnat upp. Bara några dagar efter den tragiska olyckan bjöd man in till minnesstund i Kinnarps Arena och senare samma säsong så hissades hans tröja nummer 1 till taket och även där fick åskådarna en chans att minnas. Sedan har det fortsatt och även hans moderklubb HC Dalen har varje år en cup till målvaktens minne.
— Jag tycker att man ska göra utifrån vad man tycker är bäst. Men överlag är det bra att ge människor ett tillfälle att samlas och sörja. De här symboliska sakerna och handlingarna är ganska viktiga. Det är därför begravningen är väldigt viktig tycker jag, jag tror det har ett stort värde för sorgebearbetningen, säger Magnus Carlson.

Torsdag 19:00
Örebro HK - Luleå HF
1 2.80
X 4.10
2 2.30
Torsdag 19:00
IK Oskarshamn - IF Malmö Redhawks
1 3.10
X 4.20
2 2.15
Torsdag 19:00
Färjestads BK - Växjö Lakers HC
1 1.87
X 4.45
2 3.75
Torsdag 19:00
Linköping HC - Rögle BK
1 3.00
X 4.05
2 2.20
Torsdag 19:00
Leksands IF - Djurgårdens IF
1 2.90
X 4.15
2 2.25
Torsdag 19:00
Frölunda Indians - Brynäs IF
1 1.83
X 4.30
2 3.95
Fredag 19:00
BIK Karlskoga - Almtuna IS
1 1.43
X 5.50
2 5.20
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten