Sök
Nyheter

Leksingarnas oväntade säsongsavslutning – hjälpte till på hockeyskola i Kina

Mattias Nilsson och Martin Karlssons säsongsavslutning blev unik. De skeppades nämligen till Kina – för att hjälpa till på ett hockeyläger.
– Det gjorde dom med högsta betyg MVG! Otroligt fina och viktiga ambassadörer för Leksand och Sverige, säger Lars Kristiansson som ligger bakom projektet.
– Den var väldigt givande och vi fick uppleva en helt ny miljö som vi inte var vana vid, berättar Mattias Nilsson.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

För Mattias Nilsson och Martin Karlsson slutade hockeysäsongen väldigt annorlunda. Efter säsongsslutet blev de tillfrågade av Leksands sportchef, Christer Siik, om dom ville åka till Kina en sväng.
– Bakgrunden till resan var läger med IceStar Camp där barn och ungdomar i Sverige och Kina skall få ett utbyte och lära av varandra, inspiration och få såväl ett kulturellt utbyte, främja friskvård och hälsa.  Friskvård och hälsa är extremt viktigt i Kina och är högt prioriterat i samhället sedan en tid tillbaka, berättar Lars Kristiansson som ligger bakom projektet.
– Detta var det första IceStar Camp-lägret som genomfördes och flera läger både i Kina och i Sverige planeras för fullt. Det är en enorm efterfrågan, inte minst från Kina, vilket är otroligt kul och spännande.
– Inför vinter OS i Peking 2022 är Kinas president Xi Jinping och den olympiska kommitténs mål är att ”sprida och praktisera olympiska värderingar och uppmuntra 300 miljoner människor i norra Kina att delta i vintersport och därmed integrera sporten i sitt dagliga liv.” Specifikt för ishockeyn i Kina innebär det att dom kommer att ha 100 miljoner barn och ungdomar i träning inom en fem till sju års period.
– Kinas engagemang inom ishockeyn sträcker sig långt framåt och där OS bara är en del i deras vision att bli en toppnation och vara med och kämpa om medaljerna i OS och VM tillsammans med Sverige och andra nationer.

IceStar Camp lägret startade den 4 maj då hela truppen samlades på Arlanda och bestod av spelare från Nacka, Leksand, Södertälje, Djurgården och Borlänge för avresa till Peking, lägret avslutades den 12 maj.
– Leksands A-lagsspelare Martin Karlsson och Mattias Nilsson var med till Kina som tränare och mentorer för hockeyungdomarna och även kinesiska barn. Det gjorde dom med högsta betyg MVG! Otroligt fina och viktiga ambassadörer för Leksand och Sverige, verkligen kul och uppskattade.
– Likaså var Nackas huvudtränare för det framgångsrika Nacka HK J18, J20 samt hockeygymnasiet Magnus Ramström med som tränare på lägret.
– Lägret höll en otroligt hög nivå i sin helhet och utöver riktigt bra hockeyutbildning hade vi med oss en lärare så ungdomarna på lägret hade 60 minuter läxläsning varje dag, vilket är viktigt att det är inkluderat då skolan alltid är i fokus och en viktig del i vardagen. Leksands knäckebröd var också med på lägret vilket uppskattades enormt bland de kinesiska barnen och där också dom fick en inblick i Sveriges matkultur och med fokus på hälsa. 

Hockeysverige.se träffar Martin Karlsson och Mattias Nilsson vid klassiska gropen i Leksand för att höra hur deras intryck från resan låter.
– Det började med att ”Siiken” ringde och frågade om vi ville åka till Kina. Då blev det ”Jaha, Kina, jag lär fundera på det först”, berättar Mattias Nilsson med ett leende och fortsätter:
– Då visste jag inte så mycket vad det handlade om och ”Siiken” sa bara att det var en hockeyskola eftersom han inte heller visste så mycket. Först trodde vi att det var kinesiska barn som vi skulle träna, men det var svenska. Sedan tänkte jag att det skulle bli en häftig upplevelse och man lär ju inte så ofta åka till Kina annars.

Martin Karlsson:
– Jag var väldigt snabb med att tacka ja. Var det lugnt med vår träning här så då kunde jag väl åka. Det som lockade var att få komma dit och se hur allt fungerar där borta. Hockeyn där borta vill framåt och framförallt då inför OS om fyra år.

Vilka resenärer hade ni med er?
– Det var sex barn från Leksand med föräldrar. En från Borlänge, två från Södertälje så det var 15-16 stycken. Det var bara svenska barn, men till en träning hade man även bjudit in fyra kinesiska barn för att vara med, säger Nilsson.

Karlsson fyller i:
– Sedan hade vi match mot kinesiska barn. Där barnen var jämngamla var det jämnast, men sedan var det ett -09 lag och dom var ruggigt duktiga. Dom äldre lagen kunde knappt åka skridskor, men yngre barnen var otroligt strukturerade och kunde verkligen spela efter spelsystem som vi gör på en högre nivå här i Sverige.

Nilsson:
– Kina ska ju OS 2022 och satsar nu fram dit och ska bli bäst i världen på hokcey. Målet är att ta VM-guld om 40 år så nu ska dom starta upp 200 ishallar direkt. Sedan ska dom bygga 2000 ishallar till inom fyra år. Det är ungefär som i gymnastiken, när Kina har bestämt sig för att satsa så kör dom.

Hur upplevde ni resan vid sidan av hockeyn?
– Den var väldigt givande och vi fick uppleva en helt ny miljö som vi inte var vana vid, berättar Mattias Nilsson på gotländskt-dalmål och fortsätter:
– Bland annat var vi på Kinesiskamuren en dag. Vi hade lite sådant inlagt i schemat också så vi fick se lite olika sevärdheter också och inte bara vara inne i ishallen. Sedan är det en ganska stor skillnad på klimatet jämfört med hur det är här.
Karlsson:
– Framförallt luften. Dom mätte smogvärdet. En kinesisk skidåkare tränare inte ute om det är inte är under 80. När vi var där var det som lägst 88 och som mest 395. När det var 395 kunde man knappt vara ute och det var direkt hälsofarligt.

Vilka erfarenheter tar ni med er från resan?
– Bland annat sådana grejer som vi tar för givet här, natur, luft och att det är rent och fräscht. Så var det inte riktigt där, säger Martin Karlsson och fortsätter:
– Sedan såg vi hur dom tränade barn där. Det är något helt annat och nästan med piska. Vi såg några ungar träna ”short track” innan vi skulle träna. Dom stod på led helt blickstilla och körde bara på kommando, ben in och ben ut. Dom sa inte ett ljud. 
Nilsson:
– Vissa barn var tvungna att spela hockey för att gå i vissa skolor, fina skolor som ville satsa på hockeyn. När du väl då får möjlighet att lägga av kanske du gör det då eftersom hockeyn inte känns rolig att hålla på längre. Upp till en viss ungdomsnivå kanske det går bra, men du måste även kunna ha kul för att bli en bra hockeyspelare.

Är det glädjen till hockeyn som har fått er att komma till den nivå ni är på idag?
– Ja, det måste vi säga, säger båda två samtidigt.
Nilsson:
– Jag spelade även fotboll när jag var yngre, men det var ändå hockeyn som var roligast. Annars hade jag inte hållit på med den nu.
Karlsson
– Det är också därför vi orkar träna på så pass hårt som vi gör, att vi känner glädje till hockeyn, får vara med ett lag och göra det bästa vi vet.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten