Sök
SHL

Tillbaka i Sverige – efter berg- och dalbanan i USA: ”Första säsongen var jättetuff både socialt och hockeymässigt”

Leon Bristedt har spelat JVM för Sverige och gjorde sig snabbt ett namn i collegehockeyn i USA. Men allt har inte gått som på räls. Nu berättar Rögles nyförvärv om åren i Minnesota och hemkomsten till Sverige.
–  Berg och dalbana. Om jag skulle välja några ord för att beskriva tiden där så skulle det bli dom.

BROMMA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Leon Bristedt lämnade Sverige som junior 2014. Det blev fyra säsonger på University of Minnesota. Tillvaron där har han tidigare berättat om i en lång artikel på hockeysverige.se.

Nu är tiden i Minnesota över och den tidigare Junior-VM spelaren är tillbaka i Sverige, men inte i Linköping som han lämnade 2014. Ny klubbadress blir istället Rögle. Med facit i hand, hur har tillvaron för 23-åringen varit i USA. Hockeysverige.se fick en intervju med honom på Stora Mossen där han är instruktör på en hockeycamp.
– Berg- och dalbana. Om jag skulle välja några ord för att beskriva tiden där så skulle det bli dom, säger Bristedt med ett leende då vi slår oss ner på en av bänkarna vid sidan av rinken medan ett stort antal ungdomar skjuter slagskott mot sargen bredvid oss så det smäller rejält.
– Första säsongen var jättetuff både socialt och hockeymässigt. Jag hade ett distansförhållande, skulle göra skolan på ett annat språk, det var en ny typ av hockey och då samtidigt komma in i University of Minnesota som nästan bara rekryterar spelare från Minnesota. Då kom jag dit som en liten outsider, fick göra alla misstagen och gå på alla minorna en gång innan jag lärde mig. Det var jättejobbigt.
– Andra säsongen gick som på räls. Jag kom in i skolan bra, gjorde 20 mål och var en ledande spelare i laget på alla sätt. Jag blev bekvämare, kom in i allt och fick även åka hem över julen det året, vilket var skönt.

”BÖRJADE RIKTIGT BRA”

Tredje säsongen svarade Bristedt för tolv mål och gjorde en nästan lika fin säsong som den innan.
– Det var en okej säsong. Jag hade höga förväntningar och började också riktigt bra. Sedan hade jag några svackor, men senaste säsongen var tung. Hela laget hade det tufft och det var jobbigt. Det var mycket som inte funkade för mig personligen, men framförallt för laget.
– Jag har fått genomlida och uppleva toppar och dalar. Det har varit väldigt lärorikt på många sätt.

Om vi stannar upp vid första säsongen, hur hanterade du den här jobbiga tiden du hade då?
– Ja, hur hanterade jag det… Det var inte långt ifrån att jag åkte hem. Jag hade bestämt för att ändå köra det där året och det fick gå som det går. Sverige fanns kvar och jag hade bra erbjudanden där hemma.
– Jag började jobba med mig själv en hel del samtidigt som man blir bekväm med tiden. Jag var tvungen att genomlida det där både på gott och ont.

TUNG SÄSONG

Förra säsongen fick Leon Bristedt ett ”A” på bröstet och en stor roll i laget, men poängmässigt och spelmässigt kom han inte upp i den nivån som han själv ville. ”Bara” fem mål och totalt nio poäng på 35 matcher var såklart en missräkning.
– Jag tror inte det överhuvudtaget hade något med A:et att göra. Alla har tuffa säsonger och tyvärr drabbade det mig förra säsongen. Jag hade hoppats på en ännu bättre säsong och kanske få skriva något där över till den här säsongen.
– Nu var det inte bara jag som hade en tuff säsong. Vi hade Tyler Sheehy som var All-American året innan. Han gick från att ha gjort 53 poäng till 25 förra säsongen. Casey Mittlestadt, han gick i draften som åtta ”over all”, han gjorde låga 30 poäng. Det var inte många i vårt lag som överträffade sig själva.
– Vårt powerplay gick från alltid varit topp tio i landet till att vara 56:e. Jag har alltid gjort uppåt 15 poäng i powerplay och hade powerplay fungerat förra säsongen hade jag ändå varit uppåt 30 poäng. Då hade det helt plötsligt varit en godkänd säsong.

Blev det frustrerande?
– Absolut. Det var jättejobbigt. Min coach (Don Lucia) satt med sista säsongen på kontraktet så han var stressad och pressad. 
– Att spela på University of Minnesota innebär en extrem press eftersom det är det mest anrika hockeycollege som finns. Medierna är i princip lika intensiva i sin bevakning som mot vilket NHL-lag som helst. Det skrivs i tidningarna och så vidare. Man får gå igenom hel del.

Foto: Robert Pettersson.

NYA, SPÄNNANDE RÖGLE

En som Leon Bristedt träffade på en hel del var NHL-legendaren Lou Nanne som vi svenskar känner från några heta duster med Stig Salming i VM.
– Han var där en hel del och han har spelat i North Stars. Framförallt är jag bra polare med Vinni Lettieri och Tyler Nanne eftersom jag spelat med bägge två. Lou är ju deras farfar.

Var det någon NHL-organisation som snackade med dig under resans gång?
– Det fanns lite intresse efter framförallt min tredje säsong. Det var ”Du gjorde ett bra första år, hade ett bra juniorår men du måste göra ett bra till”. Jag var också på Minnesota Wilds camp och gjorde det skitbra där.
– Visst fanns det konversationer, men jag var inte intresserad av att skriva med ett lag i AHL. Jag ville ha ett NHL-kontrakt annars ville jag hem och skriva. Nu är det min agent som skötte allt det där och visst fanns det, som sagt var, intresse, men hur starkt det intresset var vet jag inte. Målet var att få ett NHL-kontrakt.

Varför valde du att flytta hem just nu till Rögle? 
– Jag tror Rögle kommer passa mig väldigt bra. Det sociala och kulturella är lite enklare här hemma i Sverige. Att sitta på en buss i AHL eller spela i ECHL 72 matcher och inte utvecklas kändes inte rätt.
– Rögle känns nytt, nytänkande, spännande, unga coacher som är jävligt drivna och som har gått lite samma väg som jag har gjort med college och stött på många liknande utmaningar som jag har gjort. Det är bara se vad dom gjorde med Rögle efter det att dom kom in efter jul, man vände hela skutan.
– Sedan är det bara att titta på vilka namn dom fått dit, (Ted) Brithén, (Mattias) Sjögren, Craig Schira… Det är många spännande killar vilket gör att jag känner att det här är en resa jag vill vara med på.

TÄNKER INTE PÅ LANDSLAGET

Hur tidigt började dialogen med Rögle?
– Det var någonstans efter jul så jag kunde följa dom lite under senare delen av säsongen. Om det inte skulle bli något i NHL ville jag tidigt börja prata med några klubbar så jag hade en säkerhet här hemma.

När vi tar upp ämnet Tre Kronor ler Leon Bristedt lite innan han ger sin syn på att komma med där.
– Helt ärligt har jag inte haft en tanke på det. Först och främst ska jag komma in i SHL, se till att spela mig till en säker plats där och utvecklas till den spelare jag vill vara.
– Nu har jag ännu inte spelat en SHL-match och att då börja tänka på Tre Kronor är inte rättvist gentemot mig eller mot dom i landslagsledningen.

Men landslaget lockar väl ändå?
– Absolut, men som jag sa så har jag inte haft några sådana tankar tidigare. Du väcker den tanken hos mig nu, avslutar Leon Bristedt med ett leende innan han glider ut på isen för att ta sig an nästa ungdomskull av hockeyspelare som vill nå NHL precis som 23-åringen från Vaxholm.  

Idag 19:00
Karlskrona HK - HC Vita Hästen
1 2.70
X 4.00
2 2.25
Idag 19:00
Modo Hockey - Kristianstad IK
1 1.35
X 5.90
2 6.55
Idag 19:00
IF Björklöven - AIK
1 1.25
X 6.35
2 8.75
Idag 19:00
Mora IK - BIK Karlskoga
1 2.70
X 4.20
2 2.20
Idag 19:00
Södertälje SK - Tingsryds AIF
1 1.77
X 4.25
2 3.80
Lördag 15:15
Timrå IK - Västerviks IK
1 1.32
X 5.80
2 6.30
Lördag 15:15
Brynäs IF - Frölunda Indians
1 2.80
X 4.20
2 2.30
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten