Marcus Hellgren Smed.
Nyheter

Tuffa år efter familjetragedin – nu väntar allsvenskan för målvakten

Till hösten inleder han sin första säsong som allsvensk målvakt. Men vägen till Vita Hästen har varit lång och kantats av en tung familjetragedi när hans fyra år äldre bror Andreas gick bort.
— Spontant kändes det också bra att jag bodde på ett ställe som Leksand eftersom det annars kanske hade varit lätt att sluta med hockeyn och börjat med något annat, berättar Marcus Hellgren Smeds för hockeysverige.se.

TORRBERG/LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Marcus Hellgren Smed har gått den långa vägen till Hockeyallsvenskan. En resa som gått via några riktigt tuffa dalar. Han började som pojklagsspelare i Leksand, men kom aldrig in i A-laget. Istället blev det flera säsonger i Hockeyettan innan han inför kommande säsongen äntligen får chansen i Hockeyallsvenskan hos Vita Hästen.
– En bra kille och framförallt en väldigt bra målvakt, säger Vita Hästens tränare Leif Strömberg till hockeysverige.se.

VÄXTE UPP UTANFÖR LEKSAND

Den 24-åriga masen växte inte upp inne i centrala Leksand utan några kilometer utanför i en liten by vid namn Torrberg.
– Det var inget snack om vad man skulle göra om man är uppväxt i Leksand. Självklart var det hockey som gällde, berättar Vita Hästens nya målvakt då hockeysverige.se besöker honom för en intervju i barndomshemmet i Torrberg.
– Jag växte upp här men gick i skola i Sjugare första åren. Hockeyintresset är stort i alla byar här. Första gången jag började nere i Leksand var vid sex års ålder. Då slutade jag efter ett tag eftersom det var ett bra barnprogram på TV som jag gillade (skratt). Pokemon var inne då och jag hade svårt att inte följa det.
– Min första riktiga säsong då var jag sju år. Sedan spelade jag upp till U16. Då var jag en snabb vända till Furudal (Ore) men sedan var jag tillbaka till hockeygymnasiet här.

Henrik Hjerpe. Foto: Jessica Ström

Konkurrensen bland målvakterna i Leksand var ganska tuff under Marcus Hellgrens uppväxt. Tuffaste konkurrenten fanns dessutom i grannbyn.
Henrik Hjerpe. Vi är lika gamla och följdes åt hela tiden. Dessutom var och är han min bästa vän. Han kommer från Norr Lindberg. Vi umgicks varje dag och turades om att stå och följde med varandra hela vägen upp till J20.
– Vi sporrade varandra och tränade tillsammans även utanför isen samtidigt som vi är bra vänner. Någonstans har jag en inre drivkraft, men jag tror att det blir ännu bättre om man har någon som vill lika mycket.

Hade du någon förebild bland målvakterna i Leksand?
– Jag gillade Sean Gauthier när jag var lite mindre. Han var lite spexare.
– När vi spelade kval med Borlänge mötte vi Västervik. Då stod Jonas Fransson där och han var här i Leksand då jag var väldigt liten.
(Johan) Hedberg kom hem under lockouten. Det var kul att se honom eftersom han ändå var en NHL-stjärna då och hade haft en härlig karriär.

DRABBADES AV TUNG FAMILJETRAGEDI

Anledningen till att Marcus Hellgren Smed valde en säsong i Ore bottnade i en familjetragedi som tog väldigt hårt på honom.
— Det stämmer. Vi genomgick en tragedi i familjen och då ville jag bort från allt det hemska. Iväg till något nytt. Men med facit i hand, så vet jag att man inte kan åka ifrån en sån djup saknad, utan den bär man alltid med sig, var man än är. Jag var där fram till sportlovet, åtta, nio månader, men sedan flyttade jag tillbaka till Leksand och avslutade säsongen. Efter det hoppade jag på hockeygym här.
— Det som hade hänt var att jag förlorade min bror Andreas. Då var jag 14 år.
Andreas höll på med motocross och skadade sig allvarligt i ryggen som ledde till svåra smärtor och nervskador, det gjorde att han till slut inte orkade mer.
— Det var många tunga år, väldigt tunga, och det är ändå bra att jag har haft hockeyn, säger Marcus Hellgren Smed och får något ledsamt av saknad i blicken innan han fortsätter:
– Spontant kändes det också bra att jag bodde på ett ställe som Leksand eftersom det annars kanske hade varit lätt att sluta med hockeyn och börjat med något annat. Det kunde varit så att jag hade lockats till andra grejer och inte fortsatt med idrott när det var som mörkas. Jag tycker ändå att jag höll uppe det ganska bra och kunde lägga kraft och energi på hockeyn.
— Brorsan var fyra år äldre än jag och min stora hjälte. Han spelade innebandy och spelade mycket landhockey hemma på gården. En del av det han och jag gjorde tillsammans gjorde att jag gillade att stå i mål. Och han hade en målvakt att skjuta på. Så det var väl så allt började.

STJÄRNFYLLT JUNIORLAG

Marcus Hellgren Smeds berättelse sätter sina spår kring kaffebordet som hans mamma Marita dukat fram. Men vi väljer att lämna tragedin och syna laguppställningen i det juniorlag som den nu 24-åriga målvakten spelade i. Filip Forsberg, Victor Rask, Almen Bibic, Jacob de la Rose, Fredrik Händemark, Martin Grönberg, Simon Mattsson, Mattias Nilsson
– Spelarna i det här gänget var extremt drivna. Jag tror att Johan Rosén, som var tränare då, kände på sig att det här var grabbar som verkligen ville framåt. Dessutom tränade väldigt hårt också.
– Oftast hör man att det kan bli en max två spelare från ett och samma lag som kan bli något och leva på hockeyn. Men med det här laget kändes det aldrig så. Nu är man väldigt ung då man spelar i J18, men det kändes redan då att alla var beredda att lägga ner det som krävdes för att bli någonting.
– Almen lade upp en tweet på vår laguppställning i J18-slutspelet. Det är nästan tre hela femmor av fyra som har blivit professionella hockeyspelare.

Blev det en besvikelse för dig då du inte får chansen i Leksands A-lag?
– Jag var med i U17-landslaget första säsongen. Sedan tycker jag inte andra och tredje, av olika anledningar, var några bra säsonger. Jag önskade mer av mig själv och vissa fall även mer förtroende. Det var inte så att jag inte fick något förtroende alls, men jag kände ingen ångest över att lämna Leksand, om ni förstår, samtidigt som A-laget var ganska långt bort. Istället kändes det ganska bra att jag fick röra på mig och testa på något nytt.

Marcus Hellgren Smed utfodrar fåren hemmavid. Foto: Ronnie Rönnkvist

Det blir en säsong i AIK:s juniorer innan en fyra säsonger lång resa börjar med spel Enköping, Mörrum och Borlänge.
– Det har varit mycket att ta eget ansvar. Alla elitgymnasium har målvaktstränare, men efter det har det varit sisådär. I Enköping hade vi ingen, i Mörrum hade vi en som kom var tredje vecka. I Borlänge har det varit bättre och en målvaktstränare på plats oftare. Samtidigt blir du äldre, vet vad som passar för dig själv och vill träna på.

JOBBAT VID SIDAN AV

Under tiden i Hockeyettan har målvaktstalangen haft ett jobb vid sidan av hockeyn.
– Ja, det stämmer. I Enköping jobbade jag som snickarlärling, I Mörrum jobbade jag på en skola i Karlshamn. Även första säsongen i Borlänge jobbade jag i en skola, men den här säsongen har jag jobbat på Cramo. Jag måste säga att just Cramo är det bästa jobb jag haft.
– Jag trivdes över huvud taget väldigt bra i Borlänge och med allting runt om. Hade nära hem till morsan och farsan som alltid stöttat och grejat. När jag hade gjort en dålig match kunde jag åka hem till dom och prata ur mig och så där. Dessutom träffade jag flickvännen (Fanny) i Borlänge. Alla runt omkring har varit en positiv anledning till min utveckling där samtidigt som det är en bra förening och ett bra ställe att vara på.

Marcus Hellgren Smed fick även chansen i Leksand under en match förra säsongen.
– Ja, när Tex (Williamsson) var sjuk. Sedan var det snack om att jag skulle vara tredjemålvakt i kvalet, men som alla vet ville Leksand satsa på en rutinerad målvakt (Robin Rahm) som komplement till Tex.

Leif Strömberg. Foto: Bildbyrån

Ny klubbadress för målvakten från Torrberg blir nu Vita Hästen där han får Leif Strömberg som coach.
– När jag var ungdomsspelare i Leksand var han där, men jag har inte tidigare haft någon riktig personlig kontakt med honom. Han verkar vara väldigt härlig och bra att prata med. Det känns som att han är en ledare som anammar att få ihop gruppen, att alla ska dra åt samma håll.
– Jag tror också det är rätt recept för oss i Hästen den här säsongen. Vi är många unga och kan vi alla dra åt samma håll så kan det bli kanonbra.

Hur var din reaktion när Vita Hästen hörde av sig, är chansen i Hockeyallsvenskan något du väntat på?
– Ja, det har jag väl gjort eftersom man alltid vill uppåt. Jag har ju hoppats att något lag ska höra av sig när jag haft en bra säsong.
– Samtidigt vet jag att det är väldigt många bra målvakter i Hockeyallsvenskan. Även många bra målvakter som inte får plats och då gäller det att vara ödmjuk inför det. Klart att jag då blev glad när Hästen hörde av sig och visade att man verkligen ville ha mig.

Fanns det andra alternativ från Hockeyallsvenskan?
– Det fanns intressen, men det var inte några kontraktsförslag som låg på bordet. Om intressena hade lett till kontraktsförslag vet jag inte, men det var Hästen låg mest på och ville skriva.

FÅR KOKMAN SOM KOLLEGA

Kontraktet med Vita Hästen innebär samtidigt att han för första gången kan titulera sig professionell hockeyspelare.
– Det känns fantastiskt. Det här är också vad jag har jobbat emot, att få chansen att spela hockey på heltid och lägga ner dom här extratimmarna man kanske inte har då man kommer direkt från jobbet. Nu får jag tid att nöta på det jag hade behövt gjort tidigare men inte haft tid till innan.

Som målvaktskollega i Vita Hästen får Hellgren Smed en som han känner lite sedan tidigare, Viktor Kokman.
– Vi känner varandra helt okej, men vi har aldrig spelat mot varandra. Vi var på någon målvaktscamp i Ludvika tillsammans, men annars känner jag honom mest genom kompisar. Han var ju i Borlänge säsongen innan jag.
– Vi har pratat lite nu innan jag ska flytta ner. Det verkar vara en grym kille. Jag vet att han är snäll och jag ser fram emot att jobba med honom, avslutar Vita Hästens nyförvärv på målvaktssidan innan vi tillsammans åker bort till familjens 20 får för att utfodra dom lite grann samtidigt som njuter av utsikten över Limsjön och trakterna kring Leksand.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten