Geard Gallant har visat oss en ny hockey
Vegas

FUNQVIST: Tack för det här, Gerard Gallant

Vegas Golden Knights osannolika säsong tog slut under natten. Laget räckte inte riktigt till mot ett Washington Capitals som, efter att man jagat bort spökena från Pittsburgh, spelat som det mästarlag vi väntat oss att se de senaste åren. Men Vegas har gett oss många nöjen under året. Framförallt har de gett oss en annorlunda, underhållande hockey.
För det kan vi tacka Gerard Gallant.

Under sin tid i Florida tyckte jag att tränaren Gerard Gallant framstod som lite valpig. Han var alltid glad och tycktes inte bry sig när hans lag förlorade. Han svarade nästan alltid med samma saker. ”Det är sånt som händer, vi får göra det bättre nästa gång” och ”Solen går upp imorgon också” var två fraser som etsade sig fast i min hjärna. Men nu, drygt 18 månader efter att Gallant fick sparken och fångades på den där mindre smickrande bilden i en taxi utanför flygplatsen efter förlusten mot Carolina den 27 november 2016, har jag helt svängt i min fråga om Gallant. Varför?
De där fraserna är inte tomma ord. Det är Gerard Gallants filosofi och den har format Vegas Golden Knights.

”DEN VI VILLE HA”

Dagen efter den där ödesdigra bilden på Raleighs flygplats fick Gerard Gallant ett telefonsamtal. Det var George McPhee, general manager i ett Vegas Golden Knights som då bara existerade på pappret. Han erbjöd inte Gallant jobbet där och då. Det fanns andra, mer prioriterade arbetspunkter, att ta tag i för McPhee i november 2016. Men McPhee hade sin plan klar:
– Gerard var den person vi ville ha. Vi tog vår tid på oss men vi fick den vi ville ha. Det jag gillade med Gerard när han spelade var att han, även om han inte hade mest talang på isen, spelade spelet och han var ihärdig. Ihärdighet är ett bra substitut för talang, berättade McPhee för National Post tidigare under våren.

McPhee utvecklade sitt resonemang om sin tränare, som för övrigt spelade för Detroit Red Wings under sin aktiva karriär:
– Så skulle man kunna sammanfatta det här laget. Vi är flera som har fått sparken och vi har alla kommit ihop här och fått en andra chans. Gerard har varit en viktig del i att guida det här laget rätt.

SPELARNAS TRÄNARE

Genom hela säsongen har vi kunnat läsa och höra om hur spelarna i Vegas ”tagit den chans man fått.” Backen Deryk Engelland har upprepat det mantrat gång efter annan i olika intervjuer. Själv beskriver Gerard Gallant sig som en ”spelarnas tränare”. Han  När tjecken Tomas Nosek fällde Jacob Trouba och drog på sig en utvisning i den andra perioden av den fjärde matchen mot Winnipeg kunde de nästföljande minuterna ha gått väldigt annorlunda. På det powerplay som följde gjorde Winnipeg mål (1-1 i matchen) och utvisningen blev därmed direkt orsak till att Jets kom tillbaka. Många, inte alla, tränare hade kanske sagt något till Nosek och låtit honom sitta en stund. Gerard Gallants ”upp-på-hästen-igen-filosofi” sa ”ut med dig igen”. Redan i det efterföljande bytet, 32 sekunder efter Patrik Laines kvittering, återtog Golden Knights ledningen. Målskytt?
Tomas Nosek.

Efter att 22-årige backen Shea Theodore haft ytterligare en mindre bra insats i den tredje finalmatchen mot Capitals, där han var direkt ansvarig för två bakåtmål fick Gallant frågor om dennes insats. Där somliga tränare hade använt sig av några kliché-artade fraser blev den ödmjuke Gallant väldigt personlig:
– Gjorde Shea något riktigt dåligt? Han spelar sporten som alla andra. Han gjorde ett par misstag och det blev mål. Många spelare gör misstag som inte resulterar i mål, var hans enkla kommentar till New York Times efter matchen.

FÅR FRAM BUDSKAPET – PÅ SITT SÄTT

Sportsnets hockeyorakel Jeff Marek berättade en historia i podden ”31 Thoughts – The Podcast” som jag fastnade för och det ger en grundlig bild i hela Gerard Gallants filosofi. När Gallant var assisterande tränare till Michel Therrien i Montreal Canadiens var det en, av Marek ej namngiven, spelare som gjorde ett misstag som ledde till en farlig målchans. Istället för att direkt prata med spelaren ifråga började Therrien att i inte alltför runda ordalag skrika på Gallant vad han skulle berätta för spelaren. Gallant gick fram till spelaren och bad denne att bara lyssna och nicka. Men istället för att tillrättavisa honom på det sätt som utan tvivel kommit från Therrien sa Gallant bara något i stil med ”Jag ska prata med dig nu. Nicka bara, och låtsas att du tar in det jag säger och att jag säger det han vill höra.”
Marek beskriver också hur spelaren i fråga hade svårt att hålla sig för skratt i stundens allvar. Men meddelandet gick fram.
Snyggt och prydligt.

– Han är alltid ärlig. Han kan säga att man har varit värdelös. Han kan säga att man har varit fantastisk. Men han är alltid rättvis. Han vill bara att alla spelare ska göra sitt bästa, berättade backen Luca Sbisa för Las Vegas Review Journal, och Reilly Smith, som hade Gallant i Florida, har tidigare sagt att tränaren har ett otroligt kort minne. Att han lätt förbiser de misstag som görs. För Las Vegas Review Journal berättade han att tränarens beteende inte är något nytt:
– Gallant var likadan i Florida. Han ändrar sig aldrig. Han är alltid samma person och det har han spelarnas respekt för.

Gerard Gallant har under hela sin karriär tillåtit misstag att göras. Han har låtit spelarna växa med ansvar. Gerard Gallant är inte en tränare som detaljstyr sitt lag. Det har märkts på isen, och det har vi hört och läst utanför densamma. Man kan diskutera hans tid i Florida – speciellt slutet. Men nu när han är i Vegas och vi ser tillbaka på det som Golden Knights presterat under året återstår egentligen bara en sak att säga:
Tack för showen, Gerard Gallant.
Vi får hoppas att fler lag tar efter det här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten