Carl Hagelin
Pittsburgh

Svensken berättar om mardrömslika säsongsstarten: ”Kändes som jag hade dålig balans”

Tvåfaldige Stanley Cup-mästaren Carl Hagelin har precis avslutat sin åttonde NHL-säsong. Nu berättar han för Hockeysverige.se om den tunga säsongsinledningen, Crosbys ledarstil, oväntade klubbyten och det nya familjelivet. 

WASHINGTON D.C (HOCKEYSVERIGE.SE)

Istället för att jaga en tredje raka Stanley Cup-titel med Pittsburgh Penguins är Carl Hagelin på väg ut på road trip. Tillsammans med frun Erica och dottern Blanche ska familjen bila ner längs USA:s östkust till Florida. Men först måste Hagelin göra ett nytt pass. Det förra har gått ut. Hockeysverige fick en pratstund med svensken när han stannade till på svenska ambassaden i Washington D.C, om den gångna säsongen – och hur han ser på framtiden.  

Mycket har hänt i Carl Hagelins liv de senaste veckorna. Uttåg i Stanley Cups kvartsfinal, utslagna tänder och mitt i allt föddes dottern Blanche. Framgångar och motgångar har traverserat varandra under året, men mot slutet av säsongen pekade det mesta uppåt för svensken, både på och utanför planen. Innan jul var det tyngre.
– Jag hade en riktigt dålig start. Det kändes som jag hade dålig balans på skridskorna, och jag skapade för lite chanser.

Sidney Crosby, Carl Hagelin och Super-Mario Lemieux.

Den snabbskrinnande Hagelin har vunnit framgång i NHL genom sin explosiva skridskoåkning. På korta sträckor är det få andra spelare som hänger med i tempot.
– Skridskoåkningen är viktig för mitt spel. Sen varför åkningen inte fungerade i början, det önskar jag att jag visste. Samtidigt så vet jag att när det känns som det ska, då är jag framgångsrik i den här ligan. 

Efter jul kom vändningen.
– Jag hade några snack med coach, men vi brukar ha samma syn på mitt spel, så det handlar mest om att hitta spelet själv. Efter jul spelade jag bra, på den nivån jag vill spela, även i slutspelet. Jag har haft några dåliga starter på säsongen under min karriär. Det var bara att den här höll i sig längre än vanligt. Det kanske beror på att man spelat flera långa säsonger i rad och därför inte varit lika exalterad i säsongsinledningen. Men i år får jag tid och vila och ska vara redo när pucken släpps i höst. 

Sommardagen som förändrade allt ”Förstod direkt vad det handlade om”

Carl Hagelin har fått mycket uppmärksamhet för sin oortodoxa väg till det första NHL-kontraktet. Istället för att etablera sig i Sverige, flyttade han som nittonåring till USA för att spela collegehockey med University of Michigan. Hagelin, som beskriver sig själv som en late bloomer, fick gott om speltid och en chans att utvecklas i sin egen takt. Det tog honom hela vägen till New York Rangers. Och där trivdes han bra. Att bo och spela ishockey i New York var en dröm på många sätt, och efter fyra säsonger hade han etablerat sig både i laget och staden. Men en sommardag 2015 förändrades allt.
– Jag var på fest hemma i Sverige när min agent ringde, ”du ska till Anaheim”. Man visste inte riktigt hur man skulle reagera. Kompisarna gratulerade. Min fru blev ledsen. Det är en stor omställning att byta stad, att hitta ett nytt umgänge och sånt.

Men sejouren till västkusten blev kort. Efter en knackig period i den nya klubben blev dags för nytt klubbyte. Hagelin stod i en hiss med sin pappa och hans kompis.
– Jag hade ett missat samtal från vår GM. Jag förstod direkt vad det handlade om. Min pappas kompis försökte vara positiv och sa ”han vill säkert bara gratulera för att ni spelat bra på sistone”. Men en GM ringer inte upp för att säga sånt, säger Hagelin och skrattar.  

Flyttlasset gick återigen österut, den här gången till Pittsburgh. Klubbytet blev en nytändning för Hagelin. I Pittsburgh Penguins har karriären tagit fart på riktigt – och prisskåpet fyllts på. Två raka Stanley Cup-titlar 2016 och 2017 tog bucklan hem till födelseorten Nykvarn. Framgångens höjd nåddes när han fick sätta dit 2-0-målet i tom bur för att säkra guldet 2017. 

I år tog Stanley Cup-resan slut mot Washington Capitals i kvartsfinalen. Hagelin spelade bra i den första matchserien mot Philadelphia Flyers, men i match sex slog han ut flera tänder i en tacklingsituation och missade de tre inledande matcherna i kvartsfinalserien mot Washington Capitals, som manövrerade ut Pittsburgh och avancerade till semifinal och senare final. Hagelin känner sig säker på hur den pågående finalserien mellan Washington Capitals och Vegas Golden Knights slutar.
– Jag har sagt det förut. Capitals vinner.

 ”Crosby är ledaren”

Pittsburghs framgång på senare år går att spåra till två dominanta spelare – Sidney Crosby och Jevgenij Malkin. Ackompanjerade av svenskarna Patric Hörnqvist och Carl Hagelin har Pittsburgh utvecklat en av ligans mest fruktade offensiver. Men hur får man superstjärnor att fungera tillsammans?
– Man känner att Crosby är ledaren. Han är väldigt osjälvisk och får alla att känna sig som en stor del av laget. Sen är han väl inte jättehögljudd av sig, det han gör på isen talar för sig, sen om något behöver sägas, då säger han det. Han är den bästa kaptenen jag har spelat med, säger Hagelin.

Hagelin, som fyller 30 i sommar, börjar bli en erfaren NHL-spelare. Efter sju säsonger är det lätt att tro att karriären är utstakad, att det bara gäller att hålla redan vunna egenskaper slipade, i en slags meritmässig schack matt. Hagelin tror annorlunda.
– Man måste alltid utvecklas. Det kommer nya duktiga spelare hela tiden. Men det som är bra med att spela med spelare som Crosby och Malkin, är att man lär sig av dem. Man försöker bara hänga med och snappa upp grejer. 

Ny familjesituation förändrar sommarträningen ”Har alltid varit förbannad”

Under juni fortsätter försäsongsträningen i Pittsburgh, efter att road tripen med familjen är avklarad. Samtidigt ska han få ordning på de utslagna tänderna; han bär tandställning för första gången i livet. Efter lite semester i juli tas träningen återigen upp för fullt i augusti, då i Sverige. Fysträning med brorsan och isträning med resten av NHL-spelarna från Stockholmsområdet väntar.
– Det är ett stort gäng som kör. Kronwall, Hörnqvist, Rakell… Vi brukar bli 20-25 stycken. Man hänger väl lite med grabbarna utanför isen också, men de flesta har sina egna fysrutiner. 

Och utanför isen har en annan lycka nått familjen Hagelin. Mitt under brinnande slutspel föddes dottern Blanche, som Hagelin fått tillsammans med frun Erica. Dottern förändrar inte bara livet utanför ishockeyn, det medför också nya förutsättningar för sommarträningen. Med en nyfödd blir det tidiga morgnar.
– Jag har alltid varit förbannad för att isträningarna i Stockholm är så tidigt på sommaren. Men i år kommer det ju gå bra. Nu är det min tur att vara nöjd. 

Under sommaren är Sverige det givna valet, trots att Hagelin huvudsakligen bott i USA under hela sitt vuxna liv. Totalt har det bara blivit elva matcher för ett svenskt seniorlag, då för Södertälje under lockoutsängen 2011-2012. Han stänger inte dörren för ytterligare en återkomst till svensk klubbishockey.
– Det är en sån diskussion man får ta när det är dags. Jag vill spela i NHL så länge det går. Men om jag skulle spela i Sverige blir det SSK, det är min moderklubb. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten