Sök
Jesper Bratt
Nyheter

En utmattande succésäsong: ”Jag kunde åka fel på övningarna fast jag hade gjort samma övning i 60 matcher”

En succéartad rookiesäsong är över. I en lång intervju med hockeysverige.se berättar Jesper Bratt om den monumentala succén till en början, den mentala hjälpen, och om en säsong som tömde hans tank helt och hållet.
– Någon gång då och då visste jag inte ens vilken dag det var.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

New Jerseys Jesper Bratt är tillsammans med William Karlsson dom två kanske största överraskningarna bland svenska spelare i NHL den här säsongen. Den sistnämnde gör just nu stor succé i Stanley Cup-finalen med Vegas, medan Bratts inledning av NHL-säsongen också var milt sagt en succé. När vi summerar 19-åringens rookie-säsong så slutade den med 13 mål och totalt 35 poäng på 74 matcher. Trots att Bratt gick från Hockeyallsvenskan till NHL var hans mål inför säsongen glasklart, han var där för att ta en plats i NHL från start.
– Jag hade hela tiden förväntningar på att ta en plats i laget. Det var inget snack om den saken. Jag förberedde mig så mycket jag kunde för att komma till campen och visa alla att jag var där för att försöka ta en plats och göra det så svårt som möjligt för tränaren att ta bort mig från truppen, berättar Jesper Bratt då vi ses på ett kafé invid hans tidigare hemmarink Hovet.
– Under tidens gång gick det väldigt bra och fort. Jag gjorde det nog det ganska svårt för tränaren att ta bort mig från ”linen”.

Givetvis låg det hårt arbete bakom den fina första säsongen han gjorde i NHL.
– Jag hade en väldigt bra sommar. Dels då genom mental träning med Andy Swärd och fysträning ihop med Andreas Öhgren. Det här gjorde att jag höjde mig enormt.
– Det här mentala gjorde att jag börja tänka rätt och var mer förberedd på vad jag skulle göra. Jag kände mig aldrig nervös eller något sådant någon gång under säsongen.

Här med Andreas Öhgren.

Var det mentala viktigare än den fysiska biten i just det här skedet?
– Ja, med tanke på att jag skulle flytta till ett helt nytt land och börja spela i en helt ny liga. Fysen har man ändå hyfsat när man spelar hockey på en elitnivå. Att få igång skallen och tänka på rätt sätt var nog det viktigaste för mig.
– Sedan kombinerade jag det med den bästa sommarträningen tillsammans med Andreas Öhgren jag någonsin haft. Då fick jag en otrolig skjuts självförtroendemässigt också. När det sedan började gå bra på isen, jag hade självförtroende, kroppen kändes pigg och fräsch rullade allt bara på.

Vad var dom tuffaste bitarna med att komma in i NHL?
– Jag vet inte om jag tyckte något var tufft i början. Allting gick väldigt fort med träning, flyga iväg för att spela träningsmatcher och så vidare.
– Det var under säsongen som jag ibland kände att det kunde gå tyngre, när jag började känna mig lite utmattad efter att ha spelar 60-65 matcher i ligan. Skallen började bli ganska trött efter att jag hade laddat om, förberett mig inför varje match, så snart slutsignalen gått börja tänka på nästa match och sådana saker.

HAMNADE I CENTRUM

Inledningsvis var det en hel del media kring Jesper Bratt, men det var inget som störde honom speciellt mycket.
– Det vande jag mig med ganska snabbt får jag ändå säga. Media var jag ändå hyfsat van med sedan tidigare, men inte på den här nivån. Nu kunde det stå 20 stycken efter en träning som ville fråga mig hur träningen var och om matchen dagen innan. Jag blev rätt snabbt ganska bekväm med att stå och svara på sådana frågor efter träningen. Det blev helt enkelt en del av vardagen.
– Såklart att någon gång kunde det vara lite störande när vi hade torskat kvällen innan och jag inte heller haft min bästa träning. Då står 20 stycken journalister och frågar om varför det inte gick som jag ville. Samtidigt vill jag själv då bara fokusera framåt, gå vidare och tänka på nästa match. Någon gång när det var så kunde jag tänka att jag hellre bara velat gå och sätta mig på en cykel, stretchat lite eller bara åkt därifrån.
– Det här är ändå något man blir van med. Det tillhör jobbet och ingår i vardagen.

Jesper Bratt har inte bara trivts på isen, flytten från Trångsund till New Jersey blev också väldigt lyckad för 19-åringen.
– Det sociala gick jättebra. Framförallt blev jag jättebra kompis med Pavel Zacha, som jag hängde otroligt mycket med, och även Nico Hischier. Vi tre blev jäkligt tajta och var så under hela säsongen.
– Vi bodde i samma lägenhetsbyggnad två våningar ifrån varandra. Det var som att vi bodde på ett hotell. Vi sprang upp och ner till varandra, käkade middagar tillsammans, spelade Tv-spel och kollade filmer.
– Att flytta över dit var egentligen väldigt enkelt och inget som störde mig. Jag tycker om att laga och lära mig laga mat så jag tycker att jag lyfte mig själv som person genom att flytta hemifrån, ta lite mer ansvar, ha koll på mina egna grejer och sådant. Jag tror att jag tog det här steget i rätt ålder också.

Vilken maträtt lagar du helst?
– Det blir ändå inte så jättemycket mat som jag lagar eftersom vi reser så pass mycket. Det blir oftast att jag lagar glutenfri pasta, kyckling…

Är du glutenallergiker?
– Nej, jag kör det mest för jag tycker själv att jag mår bättre av det. Jag tycker även mycket om lax. Det blir lite enklare grejer som potatis i ugn och så vidare.

HITTADE ETT GEMENSAMT INTRESSE MED TJECKEN

En av Jesper Bratts stora nöjen vid sidan av hockeyn är att åka och titta på bilar tillsammans med Pavel Zacha.
– Det är något vi gör väldigt ofta (skratt). Varje ”roadtrips” satt vi hela resan på planet surrade bilar, kollade på bilder och videos. Vi satt dessutom alltid och byggde bilar på hotellet dagen innan match…

Byggde bilar?
– Man går in på olika sajter och bygger egna bilar och så vidare. Det var skönt för mig att det var någon i laget som tycker om samma grejer som jag gör. Koppla bort sig lite från hockeyn. När man spelat så pass många matcher som vi gör är man ganska nöjd med att få prata om andra saker än bara hockey.
– Att ha honom där och att åka runt lite och kolla lite grann i bil-butiker hjälpte mig jättemycket.

En ”jobspost” vid sidan av isen har varit att Jesper Bratt haft lite andra bil-problem.
– Där borta kan jag köra på mitt internationella körkort, men när jag skulle beställa bil fick jag inte hämta ut bilen utan amerikanskt körkort. Då tänkte jag att jag väntar den här säsongen så tar jag tag i det där då jag kommer tillbaka till nästa säsong.
– Jag kommer åka över lite tidigare så körkort, lägenhet och sådant är klart när ”trainingcamp” börjar.

Eddie Läck.

Vid årsskiftet anslöt ytterligare en svensk till New Jersey, målvakten Eddie Läck.
– Vi träffades ganska mycket mot slutet av säsongen, men vi hängde inte så jättemycket vid sidan av. Det blev att vi satt bredvid varandra på planet och lite sådana grejer.
– Han är en jäkligt go kille och rolig att sitta och lyssna på. Jag hade jätteroligt tillsammans med honom. Det var kul att han fick vara uppe så pass mycket som han var men jag tycker att han kanske skulle fått stå mer eftersom jag vet potentialen som han har.

EN TUNG ANDRAHALVA

Om första halvan av säsongen var väldigt framgångsrik poängmässigt för Jesper Bratt så var den andra halvan inte lika stark.
– Efter starten jag hade haft var jag hela tiden medveten om att det här skulle vara svårt att hålla i sig under en hel säsong. Det är inte ofta en puck studsar med dig hela säsongen.
– Jag var beredd på det, men jag jobbade på fast pucken inte studsade riktigt rätt. Sedan började det flyta på för andra spelare i laget och då började jag halka ner lite i ”linesen” och lite sådana grejer.
– Jag skulle säga att det var lite tillfälligheter också, att jag inte fick till det då andra spelare istället fick det. Sedan fick jag även sitta någon gång. Samtidigt var tränaren väldigt tydlig med att jag skulle höra hemma i ”topp-linen”. Var det då någon annan som också kunde spela i ”topp-linen”, exempelvis (Kyle) Palmieri, blev det tuff för mig att ta en plats i ”line-up” om han spelade bra och jag mindre bra.
– Som sagt var, pucken studsade inte min väg i slutet av säsongen. Då blir det såklart lite tufft och uppförsbacke. 

Blev det jobbigt mentalt när det inte spelet fungerade som du ville?
– Jag tog det ganska bra ändå. Dessutom hade jag en jättebra hjälp av Andy (Swärd) under hela säsongen. Vi surrade mycket på telefon.
– Det var aldrig jobbigt mentalt utan det var, som sagt var, att pucken inte studsade min väg. Jag försökte hela tiden, höll huvudet högt och sådana grejer.

Du uttryckte själv att du kunde känna dig utmattad efter 60-65 matcher…
– Det var inte mentalt utan mer att jag ofta kände mig trött. Någon gång då och då visste jag inte ens vilken dag det var. Jag kunde åka fel på övningarna fast jag hade gjort samma övning i 60 matcher. Det var lite mer sådana grejer.
– Sedan visste jag redan då jag åkte över att nivån under 80 matcher i NHL är inte detsamma som 40 matcher i Hockeyallsvenskan. Det är lite skillnad. Samtidigt är det långa resor som sliter lite och det blir sena kvällar. Ofta kom vi hem från bortamatcher tre på natten och sedan skulle vi spela ”back to back” dagen efter klockan fem eller sju. Sådana matcher är tuffa, men ska jag spela på den här nivån är det sådana matcher jag också måste lära mig att spela.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”SKAPA MER YTOR”

Jesper Bratt fick efter den fina inledningen högre och högre krav på sig utifrån, men det här var inte något han själv märkte speciellt mycket av.
– Inte allt för mycket i alla fall. Jag upplevde att det var mer sådant riktat mot (Taylor) Hall, Nico (Hischier) och dom här.
– Det var mycket i början, men då var det mer att folk pratade om mig och jag kände inte att folk tyckte att jag måste göra det ena eller det andra eller ”varför gör han inte så”. Det var mer att folk pratade positiva grejer och jag kände aldrig den här pressen att ”shit, jag måste göra poäng”.

Vad måste du förbättra inför nästa säsong om du ska ta ytterligare ett kliv i din utveckling, vad har coachen sagt till dig?
– Coachen har pratat mycket om styrkan. Bli lite starkare på puck, men vi har även pratat mycket om att bli hårdare på pucken i anfallszonen så jag kan vända, vrida och skapa mer ytor. Sedan har vi pratat mycket om skotten eftersom isen är ganska liten där och jag hade relativt lite skott under säsongen. Han vill att jag ska till lite mer skott på mål för att då även få chansen att göra fler mål.
– Men framförallt tycker coachen att jag ska fortsätta som jag har gjort med det här självförtroendet och pondusen jag hade under säsongen.
– Jag ska jobba ännu hårdare och komma in till campen ”mindset” att ta en plats i laget. Det är ändå det första jag ska göra. Bara för att man har spelat en säsong i NHL betyder inte det att man spelar där även nästa säsong. När jag kommer tillbaka till trainingcamp kommer fortfarande målet vara att ta en plats i laget.

Hur ska du nå dit till att bli starkare och hela den biten?
– Vi, jag och Andreas Öhgren, har en plan som jag litar på till 100 procent. Jag vet att träningen vi kör är sjukt bra och det är en riktigt bra grupp som jag tränar med, avslutar den tidigare AIK-forwarden. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten