Rikard Grönborg bjöd på ett riktigt segervrål efter andra raka VM-guldet.
VM 2018

Redan klassiska bilder – nu berättar han om firandet: ”Primalvrål”

ANNONS

Klippet på Rikard Grönborgs segervrål har spridits som en löpeld. Nu berättar Tre Kronors förbundskapten om känslorna efter andra raka VM-guldet – och vad som låg bakom vrålet. 
– Det var ett primalvrål på något sätt. Det var en fantastisk skön känsla såklart, säger han. 

KÖPENHAM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronor är världsmästare för andra året i rad. Förbundskapten Rikard Grönborg lyckades återigen leda sitt landslag till guld.

Och vid guldögonblicket bjöd Grönborg själv på ett riktigt segervrål. Men först vågade han inte ens titta på när Anders Nilsson räddade den avgörande straffen. Sedan kom alla känslor på en och samma gång. Bilder som har spridits som en löpeld.
– Det blir ett slut på något sätt, och det var ett grymt slut. Det var inte mycket till stenansikte där. Det var ett primalvrål på något sätt. Det var en fantastisk skön känsla såklart, säger Grönborg om segerjublet.
– Det var bara en spontangrej. Jag har ”Poppe” (Peter Popovic) bredvid mig och han skriker ganska mycket. Så det var min tur den här gången, fortsätter han berätta och ler.
– Det är svårt att kontrollera känslor ibland.

Det kan man förstå efter ett andra raka VM-guld.
– Den här turneringen kändes det som att det fanns något speciellt från start. Precis som det gjorde förra året. Även om det är två olika resor.
– Jag är jätteglad för grabbarna, och det är många jag har jobbat med i så många år och att få se dem lyckas nu… Jag har i stort sett gråtit i omklädningsrummet när vi har förlorat finaler andra år, så det känns jätteskönt att vinna såklart.

Det är många spelare som gjort betydande insatser för att nå ända fram. Ett exempel är lagkapten Mikael Backlund.
– ”Mickis” har varit helt grym och gjort ett fantastiskt jobb. Det har varit roligt att vakna upp varje morgon och se att han har gjort schemat. Han har verkligen tagit ett ansvar.

”SKA FÖRSÖKA NJUTA LITE MER DEN HÄR GÅNGEN”

Rikard Grönborg är extremt glad för sina spelares skull. Men kommer han att kunna njuta själv?
– Ja, det tror jag. Det gjorde jag förra gången också. Även om det var lite mer stenansikte då kanske. Det är så många känslor som går igenom kroppen så det är svårt att förklara. Men jag ska försöka njuta lite mer den här gången.

Till sist vill Tre Kronors förbundskapten också säga tack.
– Till alla fans, tack så hemskt mycket . Det har varit ett fantastiskt drag här nere i Danmark och jag tror att det har varit många TV-tittare också, även om jag inte har följt det helt.
– Men vi har haft ett grymt stöd. Och det här är viktigt för framtiden för svensk hockey. Det är så här som vi får unga spelare, tjejer och killar, att vilja spela hockey, för att vi har framgångar. Hockeyn får uppmärksamhet, alla är glada och sådana saker. Jag tror det är viktigt att vi har sådana här framgångar.

Den här artikeln handlar om: