TRE ÅR – TRE VINSTER. Patric Hörnqvist fortsätter att vinna mästerskap.
VM 2018

Stor vinnare – för tredje säsongen i rad: ”Man bara njuter”

ANNONS

Stanley Cup-mästare 2016 och 2017. Världsmästare 2018. För tredje säsongen i rad lämnar Patric Hörnqvist isen som en vinnare.
– Det är skönt att ha den här ädlaste medaljen runt halsen, säger ”Bengan” till hockeysverige.se.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han kom in i VM-truppen sent, men var inte sen att göra skillnad. Patric Hörnqvist blev genast Tre Kronors äldsta spelare och levde upp till det genom att ta en ledande roll i laget. Erfarenheten han tog med sig in i laget var det heller inget fel på.

Två säsonger i rad har han vunnit Stanley Cup. Nu kan Pittsburgh Penguins-forwarden även titulera sig världsmästare.
– Det är en oerhörd glädje. Det är sjukt att vi lyckas vända den här matchen. Vi kommer tillbaka från underläge tre gånger med straffläggningen där också. Vi har det bredaste laget och det är därför vi vinner, säger han efter den rafflande 3–2-segern mot Schweiz.

Att vinna Stanley Cup och VM är två väldigt olika saker. ”Bengan” sticker inte under stolen med att segrarna med Penguins är större.
– Det går inte att jämföra. En är med landslaget och vi har varit här en vecka och det andra är med klubblaget som man kämpar med i tio månaders tid. Det är två olika grejer, men man vinner och det är det som räknas, säger han.

”DET ÄR EN UNDERBAR TID FRAMÖVER”

Vinna har han som sagt gjort till en vana. I finalen förblev han poänglös, men svarade för en fin skymning av målvakten Leonardo Genoni när Gustav Nyquist satte 1–1-målet. Han pratar om vikten av den karaktär och moral som fanns i årets upplaga av Tre Kronor.
– Vi visar det från första bytet i dag och även när de tar ledningen så fortsätter vi köra och gör 1–1 alldeles tätt inpå. Samma sak efter deras 2–1. I övertiden är vi bättre. Det är skönt att ha den här ädlaste medaljen runt halsen, ler han.

Hur kändes det inför straffläggningen?
– Man tänker inte så mycket. Man är nervös. Det är nästan maxpuls när man står där. Men det kändes som vi hade det där lilla extra. Filip och Oliver levererade och sedan har vi den bästa målvakten i hela turneringen i Anders Nilsson. Det är där vi avgör.

Vad betyder det här för dig?
– Det blir inte mycket bättre än så här i landslagssammanhang nu när vi inte kan spela OS. Man bara njuter och försöker ta in varenda sekund och ser till att man tar vara på den här tiden. Det är en underbar tid framöver.

Många i laget har pratat om att du höjde stämningen i omklädningsrummet efter att du kom hit. Hur ser du på det?
– Det är fina ord att få. Det är svårt för mig att prata om mig själv, men det är sådan jag är som person. Jag gillar att prata och se till så att alla är på gång. Det har vi varit hela turneringen och det är det som gör att vi vinner. Det är moralen.

Den här artikeln handlar om: