REDO FÖR SVERIGE. Kevin Fiala fick sin drömfinal i VM.
VM 2018

Kevin Fialas drömfinal: ”Jag älskar att möta dem”

ANNONS

Han gjorde tre säsonger i Sverige, talar flytande svenska, har svensk flickvän och bor i landet på somrarna. Därför blir en schweizisk VM-final mot Tre Kronor extra speciell för Kevin Fiala.
– Jag älskar det, säger han efter 3–2-segern mot Kanada i semifinalen. 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Ett benbrott hindrade Kevin Fiala från att delta i fjolårets Stanley Cup-final. Efter att Nashville Predators åkt ur årets slutspel redan i andra rundan får den unge schweizaren chansen att spela en annan final. På lördagskvällen var 21-åringen med och tog Schweiz till VM-final mot Tre Kronor i Köpenhamn.

Schweiz besegrade överraskande Kanada med 3–2 i sin semifinal och är framme i sin andra VM-final i modern tid. För andra gången mot svenskt motstånd. Senast var i Globen 2013. Då vann Tre Kronor med 5–1.

På den tiden var Fiala fortfarande för ung för att spela A-landslagshockey. Men givetvis blir det nu karriärens största match för forwarden med ett förflutet i HV71.
– Just nu ja. Tyvärr åkte vi ut ur playoffs (med Nashville), men det är första gången i finalen för mig så jag är jätteglad för det, säger han till hockeysverige.se.

ÄLSKAR ATT MÖTA SVERIGE

Schweiz gjorde ett godkänt gruppspel, men slutade ”bara” fyra i Sveriges grupp. I slutspelet vände man underläge mot Finland och slog ut dem. I dag var det Kanadas tur att chockas av alpnationens iskrigare.
– Både i matcherna mot Finland och Kanada spelar vi jättetajt. Vår målvakt spelar magiskt som ni ser allihopa, säger Fiala.
– I dag blockade vi alla skott, spelade tajt defensivt och lät dem inte komma in framför mål. När vi fick chanser gjorde vi mål.

Kevin Fiala spelade tre säsonger i Sverige innan han flyttade till Nordamerika och Nashvilles organisation. Han kan språket, bor i Göteborg på somrarna och har en svensk flickvän, Jessica Ljung, som han träffade under tiden i HV71. För honom blir det perfekt med en VM-final mot Sverige.
– Jag älskar det. Jag hoppades på det för jag älskar att möta dem. Jag bor ju i Sverige (på somrarna) så det kommer att vara stort för mig och jag kommer att vara bra, skrattar han.

När Sverige slog Schweiz med 5–3 i gruppspelet hade Fiala en del personliga dispyter med svenska spelare. Inte minst då Oliver Ekman Larsson. Det kommer dock inte att ske i morgon, lovar han.
– Nej, nej, nej. Jag vet inte vad han (Ekman Larsson) har eller inte har, men jag kommer att fokusera på hockey i morgon, ler Fiala.

KLART: Skrällen ett faktum – Schweiz blir Tre Kronors finalmotståndare

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL