EN LEGENDAR SOM HÅLLER. Pavel Datsiuk fyller snart 40 år, men är fortfarande en världsstjärna.
VM 2018

Snart 40 år och fortfarande en världsstjärna: ”Trollade bort mig rejält en gång”

ANNONS

Han fyller 40 år i sommar och är äldst på VM. Åldern har inte stoppat Pavel Datsiuk från att leverera. Inför kvällens gruppfinal mot Ryssland är han den ryska stjärna som Tre Kronor har störst respekt för.
– Han är en spelare jag själv sett upp till och fortfarande gör, säger svenske lagkaptenen Mikael Backlund till hockeysverige.se.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är två år sedan som Pavel Datsiuk tog avsked av NHL och Detroit Red Wings efter 953 matcher och två Stanley Cup-segrar. Men trots att den ryske puckmagikern fyller 40 år i sommar är han fortfarande en gångbar spelare på internationell nivå.

Efter två produktiva säsonger med SKA Sankt Petersburg i KHL gör pucktrollaren nu sitt sjunde VM. Han är kapten för det ryska lag som möter Tre Kronor i en ren gruppfinal i Köpenhamn i kväll. Och han är dessutom den som toppar lagets interna poängliga med sina nio poäng (2+7) på sex matcher. Inte illa när man betänker att han är turneringens äldsta spelare.

Svenskarna har enorm respekt för Datsiuk. Det gäller inte minst lagkaptenen Mikael Backlund.
– Han är oerhört smart, stark på pucken och skicklig. Han jobbar i båda ändarna av rinken och har alltid varit känd för att vara en riktigt stark tvåvägsspelare, säger Calgary Flames-centern som har haft ryssen som en av sina förebilder.
– Han är en spelare jag själv sett upp till när jag var yngre och som jag fortfarande gör. Under hans storhetsdagar i NHL fick man håll koll på vad han gjorde. Han trollade bort mig rejält en gång, så helt klart en spelare man har haft koll på.

Adam Larsson lyfter också på hatten inför Datsiuks storhet.
– Det är imponerande. Han har alltid varit uppe i poängtoppen av alla poängligor. Han är en legendar om man säger så. Han är fortfarande nästan lika bra också, säger den svenska backbjässen och förklarar vad det är som gör honom så svår att möta.
– Han är så smart, lurig, skicklig och allt vad det är. Han har egentligen alla verktyg, men det är hans smarthet som är hans styrka. En otroligt bra hockeyspelare.

Gusev, Datsiuk och Kaprizov under OS. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

”GUBBEN I LÅDAN”

Datsiuk bildar toppkedja med OS-hjältarna Nikita Gusev och Kiril Kaprizov. Johan Garpenlöv, assisterande förbundskapten, konstaterar att det är kedjan att hålla koll på i kväll.
– De är otroligt skickliga offensivt och kan skapa situationer av ingenting, säger ”Garpen”.
– Datsiuks backhandspel är världsklassbäst av alla man har sett genom tiderna. Han måste vi naturligtvis hålla koll på, men även Gusev som är lite gubben i lådan. Otroligt skicklig på små ytor, hitta ytor där han är svårmarkerad och han har en förmåga att göra mål på sina chanser.

Ryssland har visat prov på bra speed så här långt i turneringen. Ger man dem lillfingret ryker ofta hela armen.
– De har snabba spelvändningar och är bra på att leverera puckar upp på en stillastående forward som väggar in den i mitten på forwards i fart, säger Garpenlöv.
– Pinchar vi på spelaren som är stillastående är det lätt att de får två-mot-ettor och då vet vi att ryssarna med sin skicklighet på forwards kan leverera

Det finns dock svagheter. Försvaret är inte speciellt namnkunnigt och även om Ryssland bara släppt in sju mål på sex matcher tror Johan Garpenlöv att det ska gå att utnyttja brister i den ryska defensiven.
– Backarna känns lite svagare än forwards och vi måste sätta deras backar under press. Gör man det brukar det rendera i att de skjuter mycket puckar runt sargerna och kan vi stänga ned sargerna kan vi få mycket chanser genom det.

20.15 är det nedsläpp i Royal Arena.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL