Anna Amholt.
SDHL 1

Värvade in världsmålvakten – då blev JVM-stjärnan överflödig: ”Klart att jag ville vara kvar i Luleå”

ANNONS

Hon ledde Sverige till JVM-silver – men efter Sara Grahns ankomst i Luleå blev Anna Amholt inte mer än tredjemålvakt. Nu ska hon i stället ersätta Minatsu Murase i AIK.
– Det är klart att jag ville vara kvar i Luleå och fortsätta utvecklas, men nu ser jag det som en jättebra möjlighet att komma hit till AIK och spela, säger hon till hockeysverige.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Som nybliven svensk mästare och en av Junior-VM:s bästa målvakter var det inget svårt för Anna Amholt att snabbt hitta en ny adress när hennes klubb förra säsongen, Luleå, valde att plocka in en av världens bästa målvakter, Sara Grahn, som ny bredvid Maria Omberg. Från och med i höst kommer Amholt ersätta landslagsmålvakten Minatsu Murase i AIK.

Under veckan har målvaktstalangen varit på besök i Stockholm. Där har hon bland annat träffat sin kompis från Göteborgstrakten, Djurgårdens Hanna Olsson. Strax innan avresan mot Arlanda och Göteborg passade hockeysverige.se på att intervjua henne om säsongen som gått och framtiden i AIK. Naturligast var ändå att börja samtalet med en av svensk damhockeys största framgångar, junior-VM silvret i Ryssland tidigare i år.
– Det var en väldigt spännande resa. Alla var spända, förväntansfulla och det kändes som hela laget verkligen trodde på det. Vi gjorde det här tillsammans som en grupp och det är också vad jag minns starkast, säger Anna Amholt samtidigt som folk på resande fot passerar oss invid Cityterminalen i solen.
– Just sammanhållningen var magiskt bra. Det var högt till tak och tjocka väggar.

Vem var det som drev det här laget i omklädningsrummet?
– Jag skulle säga att det var alla möjliga som höll låda. Både yngre som äldre.

Och din egen roll i den gruppen?
– Jag är kanske lite av en clown, säger AIK-målvakten med ett leende.

Foto: Bildbyrån

Junior-VM turneringen i Ryssland blev Anna Amholts andra. Första året stod hon tre av laget matcher och i den senaste turneringen fyra.
– Jag hade lite mer ansvar det här året. Jag kände att jag kunde ge laget en stabil och trygg grund så dom kunde bygga vidare. Det är alltid skönt att ha lite rutin sedan tidigare och få det här förtroendet från tränaren att spela. 

Du fick mycket beröm för din insats i Junior-VM, hur ser du själv på din prestation i turneringen?
– Hela turneringen var jättekul och jag är grymt nöjd och glad över att jag fått så mycket fin feedback. Det är bara sista matchen jag är lite missnöjd över.
– Det är aldrig kul att släppa nio puckar och jag har sett mycket efteråt som jag hade kunnat göra mycket bättre.

Förlorade ni ett guld eller vann ni ett silver?
– Eftersom jag är en sådan vinnarskalle skulle jag säga att vi förlorade ett guld, men jag är ganska stolt över silvret ändå.

Anna Amholt kommer till AIK efter två säsonger i Luleå. Den senaste slutade dessutom med SM-guld.
– Det har varit lärorikt och jag har vuxit väldigt mycket som person. Framförallt har jag lärt mig att ta ansvar och få in rutiner i livet.

Hade du ofta möjligheten att åka hem till Göteborg?
– Det var inte ofta utan det var efter säsongen och någon helg här och där.

Var det här tufft inledningsvis eftersom du bara var 16 år när du flyttade till Luleå?
– Jag tycker att det har fungerat bra. Visserligen är jag hemmakär, men jag vet alltid vetat var jag har mina föräldrar så jag har haft en liten trygghet där också.

Trots att Anna Amholt fått något av ett genombrott i SDHL den här säsongen så blev det inget spel i slutspelet för henne i Luleå. I grundserien stod hon tolv matcher och svarade för fina 92.9 i räddningsprocent. Men när det blev dags för slutspel valde tränaren Fredrik Glader att satsa på den mer rutinerade Maria Omberg.
– Det är alltid kul att få vara med och ta ett guld, men det är såklart att jag hade velat spela. Det har ändå varit en lärdom att fått varit med på resan och ta ett guld, men i framtiden är målet att få spela hem ett guld också.

Var det frustrerande att stå vid sidan eller kunde du känna samma delaktighet och glädje i guldet som övriga laget?
– Självklart har jag lätt att glädjas med andra, men givetvis ville jag spela. I själva stunden när man vinner guldet med laget är det helt underbart.

Sara Grahn

Efter säsongen blev Sara Grahn klar för Luleå, vilket innebar att Anna Amholt valde att flytta på sig.
– Jag fick först höra lite smårykten. Sedan fick jag det bekräftat. Jag förstår ändå eftersom det är hockey och klubbarna vill bygga upp det bästa laget man kan.
– Det är klart att jag ville vara kvar i Luleå och fortsätta utvecklas, men nu ser jag det som en jättebra möjlighet att komma hit till AIK och spela. Det känns väldigt rätt för min del och att jag kommer att få ut mycket av att vara här, säger Anna Amholt som ändå fick chansen att vara kvar i Luleå som tredjemålvakt om hon velat.

Det var många klubbar som var intresserade av att få förra Luleå-målvakten till sig men valet blev till slut AIK.
– Det känns som AIK tror på sina spelare, ger dom möjlighet att utvecklas och så vidare. Jag tror att det är väldigt givande, i den åldern jag är, för min utveckling just nu.

AIK har haft lite ont om spelare under flera säsonger, känns inte det lite oroande att gå till en sådan klubb?
– Nej, jag litar på att AIK sköter sin del.

Som målvaktskollega i AIK får Anna Amholt den ett år yngre Amanda Johansson som stod tre matcher i SDHL förra säsongen.
– Vi har faktiskt spelat i samma klubb en gång i tiden. Hon var där i Hovås och spelade med några yngre killar än var jag själv gjorde så jag ”halvkänner” henne kan man väl säga.

Du kommer antagligen få spela väldigt mycket, vad tror du det betyder för din utveckling?
– Jag tror att det kommer bli en toppensäsong, i alla fall går jag in med den inställningen, och att jag kommer utvecklas mycket på olika plan.

Du är 18 år när säsongen drar igång, känner du dig redo att redan nu att vara förstamålvakt i SDHL?
– Ja, det skulle jag nog säga. Jag har varit med några år med både HV71 och Luleå så jag känner att jag har rutinen, känner mig matchredo och vill spela, säger Anna Amholt som nu får Jared Cipparone som coach.
– Vad jag har fått höra så är han SDHL:s bästa tränare och det jag har sett av honom har bara varit positivt.

Betydde det en del när du skrev på för AIK att just Jared Cipparone var tränare för laget?
– Ja, delvis, men även att Robin Blidstrand, målvaktstränaren är där. Jag har aldrig haft Robin tidigare, men jag har bara hört gott om honom också. 

Innan vi ska ta några bilder på Klarabergsviadukten för vi in intervjun på hur Anna Amholts liv i Solna och Stockholm kommer vara vid sidan av hockeyn. Det är också i Solna som hon kommer på under närmsta säsongen.
– Förutom att träna kommer jag gå på gymnasiet, plugga på där och umgås med kompisar.

Du kommer knappast kunna hänga med Hanna Olsson eftersom hon är djurgårdare.
– Vi får väl se ”behinde the scene”, avslutar Anna Amholt med ett leende.

Den här artikeln handlar om: