DRESSAD. Efter alla år i rutan har Björn Oldéen fått känsla för hur en bra kostym ska se ut.
SHL

På besök i C More-profilens garderob: ”På första jobbet hade jag min studentkostym”

Likt mörkblå uniformer på poliser och stiliga matchtröjor på ishockeyspelare är vi vana att se profilerna i C More-studion välklädda i kostymer och kavajer. Och precis som ishockeyspelare har sina rutiner inför match är det en del i Björn Oldéens mentala förberedelser att klä på sig kostymen.
– Hockeyspelare går ju inte bara till arenan och är redo för nedsläpp. Och det är samma för oss, säger Oldéen till hockeysverige.se.

SKÖNDAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
I Björns garderob hänger tolv kostymer. Ett par i beige ton, en brun, en ljusblå, en svart. Resten har varierande toner av mörkblå, toner som ett öga behöver tränas för att upptäcka skillnaden på.

Bredvid kostymerna hänger mängder av skjortor och en gedigen samling slipsar. Tillsammans utgör plaggen en brett och välsorterat bibliotek att besöka när det är dags för arbete.

Men Björns garderob har inte alltid varit så välfylld på kostymfronten.
– Det tog sin lilla tid att bygga upp grunden. På första jobbet hade jag min studentkostym och den hade jag ju inte haft på flera år. Jag hade tre slipsar som hängde färdigknutna, för jag kunde ju inte knyta en slips. Och de hade helt förstörda när de hängt sådär i flera år så de gick inte att knyta om. De var bara att fimpa, minns Björn.
– När jag fixat en ny slips fick jag åka hem och be min pappas sambo knyta den åt mig.

Tidigare år har kanalen samarbetat med specifika leverantörer och märken, vilket gjort att de som syns i rutan varit något styrda i vad de tar på sig. Ibland har de fått färdiga paket med kostymer och slipsar, som en stylist valt ut till dem.
  Jag har väl någon som jag fick tilldelad som jag inte trivdes i. Och det handlade inte så mycket om färgen, utan mer om passformen.
– För mig är det mycket känslan. Det ska kännas bra. Och det är mycket som kan påverka det.


Foto: Kajsa Kalméus

DET FÅR INTE ”KRYPA” I BILD

De senaste säsongerna har Björn och hans kollegor fått välja fritt vilka märken och modeller de ska använda sig av, och får hjälp av stylisten att hitta det som faller dem i smaken. De får vara med och påverka vad de ska klä på sig innan strålkastaren slås på.
– Sedan finns det vissa grejer som är bestämt, som att vi ska ha kostym och slips. Och Lasse (Granqvist) kör fluga, såklart. Och gärna vit eller blå skjorta.
– Jag tror mina kvinnliga kollegor har ganska fria tyglar också, när det kommer till blusar och så.

Får ni, om ni vill, gå ”wild and crazy” när det kommer till slipsar och näsdukar?
– Ja, förutsatt att mönstret och färgerna funkar i rutan, att det inte ”kryper” i bilden. Men annars är får vi absolut låta personligheten komma fram. Stylisten har varit på mig att kanske testa något som sticker ut mer, man fastnar ju lätt inom sina ramar. Så det är bra att ha någon som är på en lite, att testa nya grejer.

Vad är det viktigaste för dig när du väljer ny kostym?
– Det man kollar på först är ju färger, eftersom det är det man ser i butiken. Men passform är verkligen nummer ett. Hur det egentligen sitter.

”DET ÄR EN DEL I FÖRBEREDANDEPROCESSEN”

C More-profilen berättar att hah inte varit en kostymperson tidigare, och han har inte kostym till vardags.
– Men det är väldigt härligt att sätta på sig kostym, även om det kanske inte är det mest bekväma plagget.

Han jämför processen att klä sig inför en sändning med den process en ishockeyspelare går igenom inför match.
– Hockeyspelare går ju inte bara till arenan och är redo för nedsläpp. Det är ju en avsmalningsprocess i det mentala, man förbereder ju sig noga. Hockeyspelarna sätter på sig sina värmningsgrejer, de spelar lite fotboll, tar på sig all utrustning, de värmer på isen, de tar på sig matchstället och sen är de redo.
– Det är samma sak med kostymen. Den är en del i förberedandeprocessen.

Har du någon gång råkat ut för en kostymkris precis före sändning?
– Jag brukar byta om hemma innan jag åker in till studion, men någon gång hade jag varit på ett möte före sändningen så jag hade skjortan i handen. Och så tappade jag den och råkade trampa på den så det blev svarta trampavtryck på den vita skjortan. Då blev det lite stressigt. Jag började fundera på att buda dit en annan eller om jag skulle hinna sticka ner till stan och köpa en ny. Men i en städrum vid studion hittade jag ett blekmedel som jag kunde skrubba med, och då fick jag bort det.

Har du någon absolut favoritkostym?
– Jag har en brun som jag haft några år, och den kanske börjar bli lite sliten men jag håller kvar i den ett tag till.

Tröttnar du på kostym ibland?
– Nej, det är en del av att gå till jobbet, det hör till. Det blir ju en känsla. Man känner sig snygg.

Artikeln presenteras i samarbete med Brothers – experterna på kostym, passform och stil.

SE AXEL JONSSON FJÄLLBY FÖRVANDLAS:

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten