LÄRJUNGE OCH MÄSTARE. Tomas Plekanec har varit en stor förebild för Jacob de la Rose.
VM 2018

Nu möts lärjunge och mästare: ”Någon jag har sett upp till”

ANNONS

Varje NHL-lag har sina mentorer och lärjungar. I Montréal Canadiens har svenska VM-forwarden Jacob de la Rose haft stor nytta av tjeckiske veteranen Tomas Plekanec. I dag möts de i VM-drabbningen i Köpenhamn.
– Det ska bli kul. Det är alltid kul att möta gamla lagkamrater och jag ska gör allt för att slå honom, säger de la Rose till hockeysverige.se.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
981 NHL-matcher hann Tomas Plekanec göra för Montréal Canadiens innan en trejd tog den tjeckiske veteranen till Toronto Maple Leafs innan trade deadline. Med den noteringen är han sjua på listan över de spelare som gjort flest matcher för den klassiska klubben. Trots det är 35-åringen inget större hushållsnamn i NHL och kanske av den anledningen också en ganska underskattad spelare i ligan.

Det är i alla fall intrycket man får när man pratar med tidigare lagkamraten Jacob de la Rose. Inför mötet med Tjeckien i VM berättar Montréalforwarden om det positiva inflytande som Plekanec haft på honom och andra unga killar i Canadiens organisation.
– Grym kille och grym ledare. Han är någon jag har sett upp till sedan jag kom dit för fyra år sedan, säger de la Rose.
– Det är en spelare som jag kanske liknar lite som tvåvägscenter och han är verkligen ett superproffs också. Kommer till hallen varje dag, är alltid i gymmet och tar hand om unga grabbar och gör alla saker rätt. Han har betytt mycket. Det är en riktigt bra kille att ha i en NHL-organisation.

Plekanec och hans Tjeckien imponerade inte i sin premiärmatch mot Slovakien på lördagskvällen, men lyckades vända underläge 1–2, kvittera med nio sekunder kvar och vinna efter Dmitrij Jaskins övertidsmål. Jacob de la Rose ser fram emot att möte kompisen.
– Det ska bli kul. Det är alltid kul att möta gamla lagkamrater och jag ska gör allt för att slå honom, säger han.

VETERANENS SIGNUM: POLOKRAGEN

Jacob de la Rose har hunnit möta Tomas Plekanec två gånger om sedan trejden till Toronto. Inför första mötet var han med och hyllade veteranen på ett väldigt symboliskt sätt. Tillsammans med ett gäng lagkamrater poserade han iklädd polokrage, Plekanecs stora signum i NHL.

Men det var mer än bara polokragen de la Rose fick klä på sig efter Plekanecs flytt. Han tog även över hans roll i laget, något som innebar ett efterlängtat lyft för svensken.
– Före jul gick det sådär, men sista två månaderna är jag riktigt nöjd med och de var Montréal också nöjd med. Jag tog för mig mer och fick en större roll när Plekanec försvann och det öppnade upp ett hål i lineupen. Då fick jag chansen och jag tycker att jag tog den, säger den tidigare Leksandsforwarden som avslutade säsongen med tolv poäng (4+8) på 55 matcher.

Jacob de la Rose hade fått en del kritik av för sin start på säsongen, men precis som han beskriver lossnade det och i slutet av säsongen fick han beröm av coachen Claude Julien.
– Han har gjort vad vi har bett honom om, sade Julien i en intervju med Sportsnet i början av april.
– Jag har sagt det tidigare, att när han spelade under första halvan av säsongen och lite till så var hans inverkan på spelet i bästa fall väldigt, väldigt minimal. Nu har han en inverkan där du ser honom antingen forechecka bra eller fullfölja sina tacklingar, stjäla pucken och skapa målchanser. Det är det man vill se och det är det han är kapabel att göra.

”VÅR KEDJA BEHÖVER KOMMA UPP LITE MER”

Själv säger de la Rose att han tog för sig mer när förtroendet uppenbarade sig.
– Jag hade ingenting att förlora. Jag fick mer speltid och vågade göra mer saker med pucken, spela med lite mer offensiva spelare (Artturi Lehkonen och Alex Galchenyuk) och få mer av en sådan roll. Det var roligt och det är bara att fortsätta på den vägen. Jag vet att jag kan göra det, säger 22-åringen som sitter på ett utgående kontrakt med Canadiens.
– Det blir inte bättre av att man tänker på det, utan det gäller att försöka spela på som vanligt. Sedan har man det givetvis i bakhuvudet att man har lite press på sig att leverera.

Nu är det dock VM som gäller för den Arvikafostrade forwarden. Tillsammans med Johan Larsson och Magnus Pääjärvi utgör han Tre Kronors lite mer defensivt inriktade tredjekedja. Premiären mot Vitryssland var han inte helt nöjd med.
– Vår kedja behöver komma upp lite mer i spelet med puck, anfallszonen och skapa lite mer. Samtidigt hade vi några bra lägen och gör man mål där kanske det känns annorlunda. Det var inte dåligt, men det kan bli bättre, tycker han och konstaterar samtidigt att det inte blev bättre av att man tappade Larsson med skada under matchen.
– Det blev lite konstigt där. Först blev det mycket boxplay och sedan försvann Johan, så tredje perioden spelade vi väldigt mycket med olika spelare. Det är ingen ursäkt, men det blev så.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL