FULL RULLE. Lias Andersson har spelat hockey sedan i juli, men är fortfarande hungrig på mer.
VM 2018

Hockey från juli till maj – Lias långa år: ”Det har varit en berg- och dalbana”

ANNONS

Han kallar det ”berg- och dalbanesäsongen”. Lias Anderssons har spelat matcher sedan i juli, men trots en dålig axel och spel med fem olika lag är han sugen på mer. Inte minst när det handlar om en chans att få avsluta 2017/18 med en guldmedalj efter den smärtsamma avslutningen på JVM.
– Det här är de roligaste matcherna som finns att spela. Det är det som är det bästa med hockeyn. Det är därför jag är här nu och försöker slå mig in i VM-truppen, säger Lias Andersson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM/KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hur mycket hockey kan man spela under ett år utan att tappa sugen? Ska man tro Lias Andersson finns det ingen övre gräns. Och han om någon borde veta. 19-åringen avslutade förra säsongen med SM-guldet med HV71. Efter det fick han knappt en månads ledighet innan han hamnade i ekorrhjulet igen.

För medan andra spelare vilade sina kroppar eller sysslade med uppbyggnadsträning kastades Lias in i en till synes oändlig period av resor, hockey och jippon.
– Hela sommaren var späckad, konstaterar han när vi träffas under VM-förberedelserna i Stockholm.

Först NHL Combine i Buffalo där de draftaktuella spelarna testas och intervjuas av klubbarna, sedan draften i Chicago och efter det vidare till New York Rangers utvecklingsläger följt av juniorlandslagets JVM-läger och försäsongsturnering i Plymouth, Michigan. Därefter samling med New York Rangers, rookieläger och turnering i Traverse City. Slutligen camp med Rangers innan han lånades ut till Frölunda och flög hem till Göteborg…
Har ni också svårt att andas efter den uppräkningen?
– Jag tror att jag hade fyra eller fem resor över till Nordamerika och det är klart det tar på kroppen, säger han.
– Man kanske inte missar jättemycket träning egentligen, för man får ju spela mycket hockey. Men det är flygandet som tär på en. Man får jetlag hela tiden och det tar på krafterna.


Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

SÅGADES UNDER CAMPEN: ”HJÄLPTE INTE SJÄLVFÖRTROENDET”

För Lias Andersson kostade det på. När säsongen startade var han inte sig själv.
Och vem kan förebrå honom med ett sådant schema?
– Jag kände mig trött i kroppen redan när säsongen började – när man ska vara som piggast. Det var lite dålig tajming med allt på en och samma gång, men så är det för alla under draftåret, menar han.
– Jag kände mig sliten. Det var mycket nytt och jag hade rest hela sommaren, så jag kände mig trött redan från början. Jag kunde inte spela mitt spel på campen, gjorde kanske inte bort mig, men spelade inte som jag ville göra.

Hans prestation på rookielägret föll inte Rangers lagledning i smaken. Gordie Clark, chef för spelarutvecklingen i Rangers, gick hårt åt klubbens förstaval i draften.
– Han hade en väldigt genomsnittlig camp. Han kanske är trött eller något, men han kommer att behöva höja sig när riktiga campen startar, sade Clark till MSG Network i september.

Och ja, Lias Andersson var trött.
– Att få den där lilla kängan i media hjälpte kanske inte självförtroendet när man redan var lite nere och sliten. Det var en lite taskig start på säsongen, erkänner han.

Hur lång tid tog det innan du var dig själv igen?
– Det tog några matcher i Frölunda också, sex-sju matcher, innan jag var i gång igen. Sedan tyckte jag att jag hade en riktigt bra avslutning i Frölunda innan JVM med lite mål och poäng och det kändes lite synd att jag inte fick bygga vidare på den. Men det blev bra ändå. Så här i efterhand är jag är glad över erfarenheterna jag har fått.

”JAG KUNDE INTE LYFTA ARMEN”

Erfarenheter har det varit gott om. Både goda och onda. Han lånades ut till Frölunda i slutet på september och blev kvar i klubben fram till JVM, där han skadades i den sista gruppspelsmatchen mot Ryssland på nyårsafton. Trots det slutförde Lias Andersson turneringen. Med en hel del smärta, ska tilläggas.
– Jag hade jätteont. Jag kunde inte lyfta armen mer än så här, säger han och placerar handen strax under brösthöjd.
– Jag fick verkligen kriga, ta sprutor och tabletter, så det var illa. Det blev inte bättre av att jag spelade vidare. Det gjorde ont, men jag ångrar inte en sekund att jag spelade vidare.

Kände du extra press som lagkapten att spela trots skadan?
– Nja, vi hade sådant jäkla gött gäng och sköna människor runt laget. Man kände verkligen att vi hade något speciellt på gång och då vill man verkligen spela. Det här är de roligaste matcherna som finns att spela. Det är det som är det bästa med hockeyn. Det är därför jag är här nu och försöker slå mig in i VM-truppen.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Hans beslut att spela sig igenom smärtan fick konsekvenser för resten av laget. När Lias trotsade sin skada valde både Linus Lindström och Fabian Zetterlund att göra detsamma efter att ha drabbats av liknande axelproblem.
– Vi hade ett par gubbar till som fick ungefär samma skador, så vi fick sprutor lite över allt i sista matchen. Hade inte jag spelat kanske inte de heller hade gjort det, så det var bra att jag gjorde det, säger Lias Andersson.

”DET BLIR MYCKET ISPÅSAR”

Kungälvsonen behövde lite tid efter turneringen för att återhämta sig – och slicka såren efter den smärtsamma finalförlusten mot Kanada i JVM-finalen.  Knappt tre veckor efter den upplevelsen – mest ihågkommen för Anderssons numera bestraffade medaljkast – var han tillbaka och debuterade för New York Rangers farmarlag Hartford Wolf Pack i AHL. Detta sedan NHL-klubben valt att avbryta utlåningen till Frölunda. Den evighetslånga säsongen fortsatte med 25 AHL-matcher och ytterligare sju med Rangers i NHL innan han fick en inbjudan att komma hem och slåss om en VM-plats.

I dag är axeln ”okej”, säger Lias.
– Den är kanske inte som den var innan, men den är godkänd. Jag får fortfarande tejpa den innan matcherna, men den går att spela på, förklarar han och tillägger att det inte kommer att krävas någon operation för att åtgärda den.
– Nej, jag kommer att köra lite rehab när säsongen är över. Det blir mycket ispåsar nu, men den kommer att vara hundra procent till nästa säsong.

Så hur mår Lias Andersson i dag, efter nära nog ett helt år av hockey med fem olika lag – Juniorkronorna, New York Rangers, Frölunda, Hartford och Tre Kronor?
– Jag känner mig ändå bra. Jag har fått många nya erfarenheter på och utanför isen. Det är bara roligt. Det har varit en berg- och dalbanesäsong med höga berg och djupa dalar, men det har varit jäkligt kul. Det är så jag kan summera det.

Ännu roligare ska det förhoppningsvis bli i Danmark.
Efter JVM-silver, NHL-debut och spel i Tre Kronor hägrar ett spännande VM.
En gyllene chans att lägga JVM-besvikelsen bakom sig.
Och få avsluta ”berg- och dalbanesäsongen” med samma guldpirr i magen som i fjol.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 31 mars
17:30 Pelicans - Ilves Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Tappara Liiga
19:00 Växjö - Frölunda SHL
20:00 Servette - Zug National League
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
15:15 Skellefteå - Örebro SHL
16:00 Helsingfors IFK - Tappara Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
18:30 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
15:00 Frölunda - Växjö SHL
18:30 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
19:00 Örebro - Skellefteå SHL
19:00 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
20:00 Biel - Zürich National League
tisdag 04 april
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Dallas Stars - Nashville Predators NHL
04:00 Seattle Kraken - Arizona Coyotes NHL
19:00 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Växjö - Frölunda SHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Ottawa Senators NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
onsdag 05 april
02:00 St Louis Blues - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Calgary Flames - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Seattle Kraken NHL
04:03 San Jose Sharks - Colorado Avalanche NHL
04:03 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
17:30 Tappara - Helsingfors IFK Liiga
19:00 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Skellefteå - Örebro SHL
20:00 Zürich - Biel National League
01:30 New York Rangers - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 Winnipeg Jets - Calgary Flames NHL
torsdag 06 april
04:00 Anaheim Ducks - Edmonton Oilers NHL
17:00 Tyskland - Sverige VM Damer
17:30 Ilves - Pelicans Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Frölunda - Växjö SHL
01:00 Florida Panthers - Ottawa Senators NHL
01:00 Montreal Canadiens - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Detroit Red Wings - Buffalo Sabres NHL
01:30 New York Islanders - Tampa Bay Lightning NHL
fredag 07 april
02:00 Nashville Predators - Carolina Hurricanes NHL
02:00 St Louis Blues - New York Rangers NHL
02:30 Dallas Stars - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Chicago Blackhawks NHL
04:30 Seattle Kraken - Arizona Coyotes NHL
04:30 San Jose Sharks - Colorado Avalanche NHL
16:00 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
16:00 Tappara - Helsingfors IFK Liiga
19:30 Örebro - Skellefteå SHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten