Sök
Marcus Karlström.
Tingsryds AIF

Talangens brokiga resa tillbaka till Hockeyallsvenskan: ”Orkade inte ens tänka på hockey”

Han debuterade i SHL som 18-åring, draftades av Winnipeg Jets och gick en spännande framtid till mötes. Men efter ett par tunga bakslag i karriären, inte minst en jobbig säsong i Nordamerika, höll backen Marcus Karlström på att tappa gnistan. Räddningen fann han i Blekinge.
– Jag orkade inte ens tänka på hockey. I stället tänkte jag börja spela fotboll eller någonting, berättar den nyblivne Tingsrydsbacken för hockeysverige.se om sin tuffa tid.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Trångsund i Huddinge kommun fortsätter att leverera bra hockeykrigare. Jesper Bratt och Fredrik Karlström är två av dom. Men ni har även träffat Jespers lillebror Filip Bratt i en längre intervju här på på hockeysverige.se liksom Erik Ullman och Lukas Macklin. Tre andra stora spelare som kommit från ”Trånkan” är Ove Molin, Hasse Segerberg och inte minst Valentina Lizana Wallner.

Under förra veckan presenterade Tingsryd den 23-åriga backen Marcus Karlström som klubbens senaste nyförvärv. Född och uppvuxen i, just det, Trångsund. Dessutom kusin till Linköpings dubble JVM-forward Fredrik Karlström.
– ”Freddan” och jag har alltid varit tajta eftersom vi är kusiner. Han och (Jesper) Bratt har alltid varit nära varandra så det har blivit att alla våra familjer har umgåtts, berättar Marcus Karlström när hockeysverige.se träffar honom för en intervju på ett kafé i Söderhallarna invid Medborgarplatsen på Söder i Stockholm.
– Det har blivit att vi träffats mer på senaste tiden, men jag är lite äldre än de så jag har inte umgåtts så mycket i deras kretsar och min lillebror (David) är lite yngre och inte heller riktigt varit med där. Vi träffas på släktmiddagar och sådant.

Släktträffar som kan sluta med riktigt tuffa duster på fotbollsplanen.
– Vi brukar fira midsommar ihop och då har vi alltid en årlig fotbollsmatch. Det blir jäkligt hetsigt, händelserikt och jäkligt kul. Nästan det roligaste på hela året, säger Karlström med ett leende.

Till skillnad mot bland andra hans kusin Fredrik och bröderna Bratt spelade aldrig Marcus i Trångsund.
– Jag började åka skridskor där, men jag började spela hockey i Huddinge. Det var mer att jag stod i Trångsunds kafeteria när jag var liten…

BLEV U16-MÄSTARE

Säsongen 2010/11 blev Marcus Karlström svensk U16-mästare. Då hade han lämnat Huddinge för spel i SDE Hockey där bland andra Adam Brodecki och Tobias Lindberg spelade.
– Det började med att jag inte fick en plats i TV-pucken. Jag kände att SDE:s 95:or var väldigt bra. För mig var det ett bra fönster för att synas och dom skulle spela SM. Sedan fick jag ändå spela TV-pucken efter att jag kommit in bakvägen. Dessutom vann vi till slut SM-guld, vilket var väldigt kul.

Du får chansen en match i SHL säsongen 2013/14 med AIK, hur ser du tillbaka på den dagen och matchen?
– Jag hade fem minuters speltid eller liknade. Vi mötte Skellefteå och jag fick spela mot Oscar Möller och Jimmie Ericsson, vilket var riktigt kul. Jag hade tränat med A-laget någon vecka innan och var skitsugen på att vara med. Jag var nervös fram till mitt första byte när man såg hur mycket folk det var på Hovet. Jag var ju van med 50 personer i J20.
– Jag fick vara med i en match och jag fortsatte träna med laget, men fick ingen plats eftersom dom hade full trupp. I stället fortsatte jag spela i J20 men jag kände aldrig någon stress över det.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Om säsongen i AIK kan ses som lyckosam var säsongen därpå i Mora inte lika framgångsrik. Det blev 26 matcher i Hockeyallsvenskan, men även 14 matcher i Visby/Roma som då spelade i ettan.
– Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag kom upp dit och hade en jättebra känsla och tyckte att det skulle bli skitkul. Jag gjorde några bra matcher, men det var andra som skulle ha mer speltid och det fick jag lida för. Dessutom tyckte Mora antagligen att dom hade bättre alternativ på bänken samtidigt som dom tog in någon rutinerad kille som hade spelat i NHL och AHL. Det var mycket sådant och äldre spelare som fick chansen före mig.
– Jag ville verkligen spela och då tyckte jag en utlåning skulle vara bättre. Jag var där i två månader. Sedan kom jag tillbaka och var med någon match i kvalet. 

WINNIPEG TOG ÖVER HONOM TILL NORDAMERIKA

Redan 2013 hade Marcus Karlström draftats av Winnipeg Jets. Nu satte de ned foten och ville ha över honom till Austin Bruins i NAHL för att få speltid.
– Det var mitt i sommaren som jag pratade med Winnipeg. Dom sa att eftersom det var sista året för mig så ville dom ha mig på den sidan.
– Jag åkte över och det var tänkt att jag skulle spela i Omaha (USHL) från början. Den coachen kom till campen i Winnipeg. Vi snackade en del och allt kändes bra. Jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig och de enda jag kände var killarna från ”development campen”.
– Jag åkte hem, förberedde mig och sedan åkte jag över till Omaha. Där var jag under en vecka. Sedan åkte jag och spelade en ”rookie tournament” med Winnipeg. När jag kom tillbaka fick jag reda på att dom skulle ”cutta” tre spelare, vilket jag inte hade en aning om. Jag trodde allt var klart och hade inte fixat någonting annat.
– Dom sa ”Vi trivs verkligen inte med våra målvakter”. I stället valde de en svensk målvakt (Zackarias Skog) som var där samtidigt som mig. Dom valde mellan mig och honom eftersom man hade någon high school-regel där man inte kunde utesluta high school-spelare från laget. Jag var inte alls förberedd på det.
– Under den här tiden hade jag nästan daglig kontakt med Winnipeg. När jag var på den här turneringen i september hade dom sagt ”fortsätter du utvecklas och spelar som du gjort under turneringen kan du få chansen att komma hit i slutet av AHL-säsongen och få ett try-out kontrakt med AHL-laget”.

Nu blev det aldrig så utan Marcus Karlström fick istället söka sig till Austin Bruins.
– De bad också om ursäkt eftersom de visste att jag inte var förberedd på det här. Jag fattade självklart att Omaha gjorde det dom ansåg vara bäst för sig själva. Jag fick leta nytt och det var då jag åkte till Austin.
– Dessutom hade jag en av mina bästa kompisar där, Gilbert Gabor. Hade inte han varit där så hade jag nog varit jäkligt nere under isen. Jag var väldigt besviken, men tack vare honom blev det en rolig säsong ändå.
– I början var jag ändå väldigt nedstämd, men efter två, tre veckor kände jag att så här kunde jag inte hålla på. Det var varken bra för laget eller för mig. Jag knöt nävarna och körde på medan jag ändå var där. Det tog ändå en hel del mentalt.

Har du haft kontakt med Winnipeg efter den säsongen?
– Jag hade lite kontakt med Winnipeg just då och de sa att det här inte skulle spela någon roll. Oavsett vart jag spelade så skulle de ha koll. Självklart tyckte jag att det lät bra att så som inte glömde bort mig.
– Kontakten avtog sakta men säkert och det kändes jäkligt surt. När jag sedan lämnade efter säsongen förstod jag att det inte skulle bli någon fortsättning med Winnipeg. Några veckor där efter orkade jag inte ens tänka på hockey. I stället tänkte jag börja spela fotboll eller någonting. Tankarna var på helt andra håll.
– Sedan började jag och min agent (Erik Ryman) prata om vad jag skulle göra nästa säsong. Då fick jag lite glöd och det skulle bli skitkul att starta om. Jag valde mellan Kallinge och ett lag i Slovenien. Jag tänkte att det blir skitkul i Kallinge och gick in för det stenhårt.


Foto: Ronnie Rönnkvist

PLOCKADES TILL TINGSRYD AV KALLINGE-TRÄNAREN

Det blev två säsonger i Kallinge/Ronneby. Där fick han Per Ljusteräng som coach och som till den här säsongen har tagit med honom till Tingsryd.
– Jag har haft Per under två säsonger. Både han och andretränaren har hjälpt mig att utvecklas. Speciellt defensivt. I dag är jag mer komplett som hockeyspelare. Jag tror att Tingsryd kan vara ett bra steg för mig samtidigt som han vet hur jag funkar och jag vet hur han funkar. Det kan vara en fördel för mig eftersom jag då verkligen kan våga spela ut.
– Ryman och jag diskuterade olika alternativ och vi kom fram till att gå till Tingsryd var det bästa för mig. Att där få en tränare som tror på mig och inte chansa på något nytt. Det är inte så att jag kan slappna av och tro att jag får någon fördel av att känna tränaren utan jag måste fortsätta bevisa att jag klarar av att spela på en ny nivå. Det ska bli riktigt kul och jag hoppas att det blir bra.

Hur ser sommaren ut fram till seriestarten i höst?
– Det återstår att se. Eftersom det här blev officiellt helt nyligen så måste jag först prata med klubben. Sedan blir tester. Jag kommer fortsätta fysa och jag kommer säkert få ett program att jobba efter. Under sommaren kommer jag köra en del med min lillebror som också är väldigt motiverad. Han är ju med i landslaget så han vill också köra stenhårt.
– Men först ska jag ta en vecka sommar, avslutar Marcus Karlström innan vi går ut på klassisk Hammarbymark, Björns Trädgård där vi även hittar Restaurang Kvarnen, för att snacka vidare i solen och ta några bilder.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten