Sök
SHL

Efter en säsong med både tragedi och framgång ska målvaktstalangen slåss om en plats i SHL

Det har varit en omtumlande säsong för Moras burväktare Isak Wallin. För drygt ett år sedan hittades hans vän Markus Olsson död och det var naturligtvis en stor, stor sorg. Spelmässigt gjorde Wallin det riktigt bra hos Modo i Hockeyallsvenskan och nu vill han fajtas om en plats i SHL.
– Med rätt inställning och en hög lagmoral tror jag att vi kan gå hela vägen, berättar han för hockeysverige.se.

Isak Wallin, 20, är en av våra stora målvaktstalanger. Fostrad i Mora och gick hockeygymnasiet i Örnsköldsvik. Nu är han tillbaka i moderklubben för att slåss om en plats i SHL tillsammans med Christian Engstrand.
– Jag har haft en jättebra tid uppe i Modo. Faktiskt så hade jag inte kunnat önska mig en bättre skolgång eller hockey än den gick där, berättar Isak Wallin för hockeysverige.se och fortsätter:
– Dessutom fick jag en väldigt bra hjälp av Modo eftersom det var lite tufft att flytta hemifrån som 16-åring. Det var aldrig så att Modo plockade in mig och sedan fick jag ta hand om mig själv. Dom var hela tiden där och stöttade om jag behövde hjälp. Jag har även haft många jättebra år med Magnus (Helin), målvaktstränaren.

Du säger att det var tufft inledningsvis, hur upplevde du den första tiden i Modo och Örnsköldsvik?
– Det var lite tufft kring det här att jag skulle klara mig själv, handla, laga mat och tvätta. Sådana saker kunde vara lite svårt i början.
– Jag har aldrig haft någon direkt hemlängtan, utan det var mer dom här praktiska sakerna som var lite jobbigare, att komma in i rutiner.

HÅLLT KONTAKTEN

Trots att Isak Wallin flyttade 45 mil har han hela tiden haft en bra kontakt med Mora.
– Jag har lite kontakt med Peter Iversen (målvaktstränare) under hela tiden. Vid något break runt jul fick jag vara här och träna med Mora. På så vis har jag haft en ganska bra kontakt med dom, berättar Wallin som alltså valde att flytta till Örnsköldsvik redan som 16-åring.
– Jag hade hört mycket gott om Modo samtidigt som det är en väldigt anrik förening. När Modo hörde av sig kändes det som att det inte var så mycket att fundera på. Det var nu eller aldrig. Jag satsade på Modo och nu i efterhand är jag glad att jag gjorde så.
– Mora var självklart också ett alternativ. Det var egentligen bara mellan Modo och Mora det stod, men jag ville testa på något nytt. Jag visste samtidigt att Mora alltid skulle finnas kvar här.

Först åker Modo ur SHL med Isak Wallin i klubben och bara säsongen därpå går Mora upp.
– När Modo åkte ur, det var hemskt. Även fast inte jag var en del av det laget så var jag ändå en del av föreningen. Det hände mycket i föreningen då och det var riktigt tufft.
– Då Mora gick upp var det bara ren glädje. Så bra som Mora var den säsongen laget gick upp så förtjänade dom det såklart.

Hur skulle du beskriva hur det är att vara hockeyspelare i Modo både i med och motgång?
– Senaste säsongen, då jag var uppe i A-laget, märkte jag hela tiden av att det är ett fruktansvärt stort intresse där uppe. Allting kretsar kring Modo. Men det var först när jag kom upp i A-laget som jag förstod hur mycket Modo betydde och jag trivdes jättebra där uppe, både i stan och föreningen.

Kan du se liknelser mellan Mora, som också är en klassisk hockeyort, och Örnsköldsvik när det gäller intresset för hockeyn?
– Det påminner faktiskt lite om varandra. Nu är Mora lite mindre samtidigt som Mora IK är en lite mindre förening. Men det är ett jättestort intresse här också. Speciellt nu när klubben har gått upp i SHL så kan jag se många likheter mellan Modo och Mora.
– Jag tänker då på hockeyintresset och att alla har koll. Dessutom har båda klubbarna bra fans som finns där och stöttar under varje match.

KOMPISEN HITTADES DÖD

Allt var inte bara positivt i Örnsköldsvik. För ett drygt år sedan hittades en av hans bästa vänner i Modo, målvaktskollegan Markus Olsson, avliden.
– Vi var ganska tajta. Vi var ändå båda målvakter och kom bra överens. Isak Wallin tystnar en kort stund innan han fortsätter berätta:
– Vi träffades bara någon timme innan han försvann under den här kvällen. Nu i efterhand är jag glad att vi sågs då för jag hade inte sett Markus på två eller tre månader… Det var en hemsk kväll helt enkelt.

Markus Olsson. Foto: Bildbyrån

Modo gjorde efter Markus Olsson et starkt arbete för att spelarna skulle få ha sorg men ändå kunna vara starka och gå vidare.
– Modo satte ihop en stödgrupp och var väldigt mycket till hjälp. Det var J18, J20 och Damlaget som fikade och grät lite tillsammans… (Wallin tystnar lite igen) Det här var ett väldigt bra initiativ av Modo. Allt var väldigt ”pang på” och kom som en chock för många, berättar Wallin innan vi återgår till att prata om dom positiva stunderna i Örnsköldsvik.

LÅNADES UT

Isak Wallin plockades tillbaka till Mora redan inför förra säsongen, men då som tredjemålvakt bakom Christian Engstrand och Mattias Pettersson. Det innebar att Wallin skulle lånas ut och då blev det att återvända upp till Modo och Örnsköldsvik.
– Tanken var hela tiden att jag skulle bli utlånad. När Modo hörde av sig och visade intresse så kände vi väl att det inte var något att tvivla på. Jag hade varit back-up i någon match säsongen innan och visste hur föreningen funkar och hur det funkade kring laget samtidigt som jag kände några av grabbarna sedan tidigare. För min det var det aldrig något att fundera på.
– Inför sista omgången i SHL, Malmö borta, flög jag ner till dit. Vi hade precis åkt ur mot Tingsryd borta. Jag flög först hem till ”Ö-vik” och sedan till Malmö. Efter det var jag med Mora hela tiden. Jag var med, tränade och satt på läktaren och var nervös, säger Wallin med ett lätt skratt.
– Mora mot Leksand är riktigt häftiga matcher. Nu gick det vår väg igen och då var blev det extra kul.

Det blev 22 matcher för Isak Wallin i Modo och en räddningsprocent på 91.50.
– Framförallt var det en väldigt lärorik och rolig säsong. Jag har lärt mig mycket under säsongens gång, att hantera seniorhockey samtidigt som jag har tagit åt mig tips från (Erik) Hanses. Han och jag har verkligen fått en jäkligt bra relation. Dessutom fick jag känna på förstaspaden när Hanses var skadad.

Erik Hanses är ju leksing och du från Mora, hur har det fungerat?
– Vi har faktiskt snackat om det där. Jag måste säga att det faktiskt är rätt sjukt, men vi klickade ganska tidigt och det har aldrig varit några frågetecken eller agg bara för att han är från fel sida utav sjön (Siljan).
– Hanses är väldigt lätt att ha och göra med, väldigt öppen. Han har ett mig tips och har han sett någon speciell situation har han frågat varför jag gjorde som jag gjorde och borde jag inte göra så här istället. Han säger vad han tycker, kommer med tips och så vidare.

SKA TÄVLA MOT ENGSTRAND

Kommande säsong blir det istället Christian Engstrand som Isak Wallin får tävla mot.
– Min roll nästa säsong tror jag kommer bli likande den jag hade förra säsongen. Nu kommer jag jobba med Engstrand och jag kommer säkert lära mig mycket av honom också. Sedan handlar det om att spela bra och få spela så många matcher jag får och kan.
– Jag tror det var förra sommaren som jag och Engstrand lärde känna varandra. Det har klickat jättebra både med honom och (Mattias) Pettersson. Nu gick Pettersson till ”Löven” (Björklöven). Jag märkte vilket starkt band dom hade mellan varandra, men dom var inte blyga att släppa in mig. Det har fungerat väldigt bra med båda dom.

Christian Engstrand. Foto: Ronnie Rönnkvist

Känns det som ett naturligare steg att ta för dig då du var med som back-up i Mora förra säsongen?
– Ja, det ska bli jättekul och en rolig utmaning.

Det Mora-lag som Anders Forsberg håller på att plocka ihop, hur långt kan det räcka nästa säsong?
– Som det ser ut, när Mora bland annat har värvat Adam Masuhr, så tror jag att om vi får ihop det riktigt bra så tror jag vi kan gå väldigt långt. Mats Lusth blir kvar som tränare. Han fick ihop gänget bra i slutet och jag tycker det är bra att han får fortsätta.

Du säger att ni kan räcka långt, men hur långt?
– Med rätt inställning och en hög lagmoral tror jag att vi kan gå hela vägen.

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten