SHL

Efter en säsong med både tragedi och framgång ska målvaktstalangen slåss om en plats i SHL

ANNONS

Det har varit en omtumlande säsong för Moras burväktare Isak Wallin. För drygt ett år sedan hittades hans vän Markus Olsson död och det var naturligtvis en stor, stor sorg. Spelmässigt gjorde Wallin det riktigt bra hos Modo i Hockeyallsvenskan och nu vill han fajtas om en plats i SHL.
– Med rätt inställning och en hög lagmoral tror jag att vi kan gå hela vägen, berättar han för hockeysverige.se.

Isak Wallin, 20, är en av våra stora målvaktstalanger. Fostrad i Mora och gick hockeygymnasiet i Örnsköldsvik. Nu är han tillbaka i moderklubben för att slåss om en plats i SHL tillsammans med Christian Engstrand.
– Jag har haft en jättebra tid uppe i Modo. Faktiskt så hade jag inte kunnat önska mig en bättre skolgång eller hockey än den gick där, berättar Isak Wallin för hockeysverige.se och fortsätter:
– Dessutom fick jag en väldigt bra hjälp av Modo eftersom det var lite tufft att flytta hemifrån som 16-åring. Det var aldrig så att Modo plockade in mig och sedan fick jag ta hand om mig själv. Dom var hela tiden där och stöttade om jag behövde hjälp. Jag har även haft många jättebra år med Magnus (Helin), målvaktstränaren.

Du säger att det var tufft inledningsvis, hur upplevde du den första tiden i Modo och Örnsköldsvik?
– Det var lite tufft kring det här att jag skulle klara mig själv, handla, laga mat och tvätta. Sådana saker kunde vara lite svårt i början.
– Jag har aldrig haft någon direkt hemlängtan, utan det var mer dom här praktiska sakerna som var lite jobbigare, att komma in i rutiner.

HÅLLT KONTAKTEN

Trots att Isak Wallin flyttade 45 mil har han hela tiden haft en bra kontakt med Mora.
– Jag har lite kontakt med Peter Iversen (målvaktstränare) under hela tiden. Vid något break runt jul fick jag vara här och träna med Mora. På så vis har jag haft en ganska bra kontakt med dom, berättar Wallin som alltså valde att flytta till Örnsköldsvik redan som 16-åring.
– Jag hade hört mycket gott om Modo samtidigt som det är en väldigt anrik förening. När Modo hörde av sig kändes det som att det inte var så mycket att fundera på. Det var nu eller aldrig. Jag satsade på Modo och nu i efterhand är jag glad att jag gjorde så.
– Mora var självklart också ett alternativ. Det var egentligen bara mellan Modo och Mora det stod, men jag ville testa på något nytt. Jag visste samtidigt att Mora alltid skulle finnas kvar här.

Först åker Modo ur SHL med Isak Wallin i klubben och bara säsongen därpå går Mora upp.
– När Modo åkte ur, det var hemskt. Även fast inte jag var en del av det laget så var jag ändå en del av föreningen. Det hände mycket i föreningen då och det var riktigt tufft.
– Då Mora gick upp var det bara ren glädje. Så bra som Mora var den säsongen laget gick upp så förtjänade dom det såklart.

Hur skulle du beskriva hur det är att vara hockeyspelare i Modo både i med och motgång?
– Senaste säsongen, då jag var uppe i A-laget, märkte jag hela tiden av att det är ett fruktansvärt stort intresse där uppe. Allting kretsar kring Modo. Men det var först när jag kom upp i A-laget som jag förstod hur mycket Modo betydde och jag trivdes jättebra där uppe, både i stan och föreningen.

Kan du se liknelser mellan Mora, som också är en klassisk hockeyort, och Örnsköldsvik när det gäller intresset för hockeyn?
– Det påminner faktiskt lite om varandra. Nu är Mora lite mindre samtidigt som Mora IK är en lite mindre förening. Men det är ett jättestort intresse här också. Speciellt nu när klubben har gått upp i SHL så kan jag se många likheter mellan Modo och Mora.
– Jag tänker då på hockeyintresset och att alla har koll. Dessutom har båda klubbarna bra fans som finns där och stöttar under varje match.

KOMPISEN HITTADES DÖD

Allt var inte bara positivt i Örnsköldsvik. För ett drygt år sedan hittades en av hans bästa vänner i Modo, målvaktskollegan Markus Olsson, avliden.
– Vi var ganska tajta. Vi var ändå båda målvakter och kom bra överens. Isak Wallin tystnar en kort stund innan han fortsätter berätta:
– Vi träffades bara någon timme innan han försvann under den här kvällen. Nu i efterhand är jag glad att vi sågs då för jag hade inte sett Markus på två eller tre månader… Det var en hemsk kväll helt enkelt.

Markus Olsson. Foto: Bildbyrån

Modo gjorde efter Markus Olsson et starkt arbete för att spelarna skulle få ha sorg men ändå kunna vara starka och gå vidare.
– Modo satte ihop en stödgrupp och var väldigt mycket till hjälp. Det var J18, J20 och Damlaget som fikade och grät lite tillsammans… (Wallin tystnar lite igen) Det här var ett väldigt bra initiativ av Modo. Allt var väldigt ”pang på” och kom som en chock för många, berättar Wallin innan vi återgår till att prata om dom positiva stunderna i Örnsköldsvik.

LÅNADES UT

Isak Wallin plockades tillbaka till Mora redan inför förra säsongen, men då som tredjemålvakt bakom Christian Engstrand och Mattias Pettersson. Det innebar att Wallin skulle lånas ut och då blev det att återvända upp till Modo och Örnsköldsvik.
– Tanken var hela tiden att jag skulle bli utlånad. När Modo hörde av sig och visade intresse så kände vi väl att det inte var något att tvivla på. Jag hade varit back-up i någon match säsongen innan och visste hur föreningen funkar och hur det funkade kring laget samtidigt som jag kände några av grabbarna sedan tidigare. För min det var det aldrig något att fundera på.
– Inför sista omgången i SHL, Malmö borta, flög jag ner till dit. Vi hade precis åkt ur mot Tingsryd borta. Jag flög först hem till ”Ö-vik” och sedan till Malmö. Efter det var jag med Mora hela tiden. Jag var med, tränade och satt på läktaren och var nervös, säger Wallin med ett lätt skratt.
– Mora mot Leksand är riktigt häftiga matcher. Nu gick det vår väg igen och då var blev det extra kul.

Det blev 22 matcher för Isak Wallin i Modo och en räddningsprocent på 91.50.
– Framförallt var det en väldigt lärorik och rolig säsong. Jag har lärt mig mycket under säsongens gång, att hantera seniorhockey samtidigt som jag har tagit åt mig tips från (Erik) Hanses. Han och jag har verkligen fått en jäkligt bra relation. Dessutom fick jag känna på förstaspaden när Hanses var skadad.

Erik Hanses är ju leksing och du från Mora, hur har det fungerat?
– Vi har faktiskt snackat om det där. Jag måste säga att det faktiskt är rätt sjukt, men vi klickade ganska tidigt och det har aldrig varit några frågetecken eller agg bara för att han är från fel sida utav sjön (Siljan).
– Hanses är väldigt lätt att ha och göra med, väldigt öppen. Han har ett mig tips och har han sett någon speciell situation har han frågat varför jag gjorde som jag gjorde och borde jag inte göra så här istället. Han säger vad han tycker, kommer med tips och så vidare.

SKA TÄVLA MOT ENGSTRAND

Kommande säsong blir det istället Christian Engstrand som Isak Wallin får tävla mot.
– Min roll nästa säsong tror jag kommer bli likande den jag hade förra säsongen. Nu kommer jag jobba med Engstrand och jag kommer säkert lära mig mycket av honom också. Sedan handlar det om att spela bra och få spela så många matcher jag får och kan.
– Jag tror det var förra sommaren som jag och Engstrand lärde känna varandra. Det har klickat jättebra både med honom och (Mattias) Pettersson. Nu gick Pettersson till ”Löven” (Björklöven). Jag märkte vilket starkt band dom hade mellan varandra, men dom var inte blyga att släppa in mig. Det har fungerat väldigt bra med båda dom.

Christian Engstrand. Foto: Ronnie Rönnkvist

Känns det som ett naturligare steg att ta för dig då du var med som back-up i Mora förra säsongen?
– Ja, det ska bli jättekul och en rolig utmaning.

Det Mora-lag som Anders Forsberg håller på att plocka ihop, hur långt kan det räcka nästa säsong?
– Som det ser ut, när Mora bland annat har värvat Adam Masuhr, så tror jag att om vi får ihop det riktigt bra så tror jag vi kan gå väldigt långt. Mats Lusth blir kvar som tränare. Han fick ihop gänget bra i slutet och jag tycker det är bra att han får fortsätta.

Du säger att ni kan räcka långt, men hur långt?
– Med rätt inställning och en hög lagmoral tror jag att vi kan gå hela vägen.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 17 mars
15:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
15:05 Luleå - Modo SDHL
18:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
20:30 Vegas Golden Knights - New Jersey Devils NHL
23:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
23:00 Chicago Blackhawks - San Jose Sharks NHL
23:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Columbus Blue Jackets - Winnipeg Jets NHL
00:00 St Louis Blues - Anaheim Ducks NHL
måndag 18 mars
17:30 Lukko - TPS Åbo Liiga
19:00 Luleå - Örebro SHL
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
tisdag 19 mars
01:30 Calgary Flames - Washington Capitals NHL
03:00 Seattle Kraken - Buffalo Sabres NHL
18:05 Luleå - Modo SDHL
19:00 AIK - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
00:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 New York Rangers - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs NHL
00:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 20 mars
01:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
01:00 Nashville Predators - San Jose Sharks NHL
02:00 Edmonton Oilers - Montreal Canadiens NHL
03:00 Vegas Golden Knights - Tampa Bay Lightning NHL
03:00 Vancouver Canucks - Buffalo Sabres NHL
03:00 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Minnesota Wild NHL
17:30 Kärpät - Jukurit Liiga
17:30 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:30 Washington Capitals - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 21 mars
01:00 Dallas Stars - Arizona Coyotes NHL
03:00 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Östersund - Västervik Hockeyallsvenskan
00:00 Ottawa Senators - St Louis Blues NHL
00:00 Boston Bruins - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers NHL
00:00 New Jersey Devils - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - New York Islanders NHL
00:30 Florida Panthers - Nashville Predators NHL
fredag 22 mars
02:00 Edmonton Oilers - Buffalo Sabres NHL
03:00 Anaheim Ducks - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Seattle Kraken NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Frölunda - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Linköping SHL
19:00 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Carolina Hurricanes NHL
lördag 23 mars
01:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Arizona Coyotes - Seattle Kraken NHL
15:15 Färjestad - Rögle SHL
16:00 Kärpät - Jukurit Liiga
16:00 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
18:00 New York Islanders - Winnipeg Jets NHL
18:30 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:30 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - St Louis Blues NHL
22:00 Nashville Predators - Detroit Red Wings NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Edmonton Oilers NHL
söndag 24 mars
01:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
03:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Los Angeles Kings - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
15:00 Skellefteå - Linköping SHL
15:00 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Washington Capitals - Winnipeg Jets NHL
18:30 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:30 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
22:00 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
23:00 Ottawa Senators - Edmonton Oilers NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
23:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL