Sök
ÄNDRADE KULTUREN. Chris och Cam Abbott såg till att förändra kulturen i Rögle. Bland annat genom att ställa krav på spelarnas klädsel.
SHL

”Dressed for success” – så förändrade de kulturen i Rögle: ”Viktigt att se ut på rätt sätt”

Hur viktigt är egentligen mode och att klä sig rätt inom hockeyn?
I vissa fall har det ingen betydelse. I andra betyder det allt. För Chris och Cam Abbott – Rögle BK:s sportchef respektive huvudtränare – betyder klädseln så pass mycket att de under säsongen helt förändrade andras synsätt på klubben. Bokstavligt talat.
– Vi bad spelarna att respektera sig själva och varandra som proffs. Vi ville att de skulle bära kostym till hemmamatcher, slips var inte tvunget, men vi ville att de skulle se bra ut, berättar Chris Abbott för hockeysverige.se.

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
I kontorsstolen bakom sitt skrivbord i Lindab Arena sitter Chris Abbott, för dagen klädd i en färgglad skjorta och ett par välpressade kostymbyxor. Stolen har varit hans sedan den 20 november i fjol då han gjorde sin första arbetsdag som sportchef i den skånska hockeyklubben.

Han och tvillingbrorsan Cam tog över klubben i ett skede då Rögle låg sist i SHL och när förändringar var nödvändiga för att vända de sportsliga resultaten. Men det var inte bara på isen något behövde göras, tyckte de. Därför införde de krav på kostym i samband med matcher och resor.
– Att klä sig rätt och snyggt leder till att man känner sig bättre och spelar bättre. Och om du inte spelar bättre så ser du i alla fall bra ut, förklarar Chris med ett leende.

Sagt och gjort. Två dagar efter deras intåg var det mer väldressade spelare som klev in genom entrédörrarna till den första matchen med tvillingarna Abbott vid styret. Motståndarna från Örebro fick inte bara en lektion i mode utan också i hockey. Rögle vann nämligen matchen med hela 6–1.


Foto: Bildbyrån/Matilda Ahlberg

FÖRÄNDRADE KULTUREN ÄVEN I LULEÅ

Hur mycket klädkoden faktiskt spelade roll i den triumfen låter vi vara osagt, men Chris tror att det hade viss betydelse för hur spelarna kände sig inför matchen.
– Som proffs vill man tas seriöst och se proffsig ut. Speciellt i din insats på matcher. Ser man bra ut och är nöjd över hur man ser ut och är tror jag hjälper, säger Chris.

De är uppvuxna i Kanada där klädkulturen hos hockeyspelare är annorlunda jämfört med Sverige. Redan i unga åldrar får de lära sig att matchdagar är speciella och att det är kostym som gäller på väg till rinken. Så var det när de var unga och så är det fortfarande. Därför har klädseln alltid varit viktig för tvillingarna. Chris berättar att de under sin tid i Luleå försökte ändra den svenska kulturen lite grann.
– Vi hade nog en del i att det ändrades där uppe. Vi kom i kostymer till matcherna och folk hängde på. Tränarna ändrade sedan så vi bar kostymer även på resdagar, berättar Chris.

Cam håller med sin tvillingbror. I båset är det en prydlig kostym som gäller, även om han sedan har lite friare tyglar än Chris när det gäller kläder då han som tränare också kan gå runt i träningskläder om dagarna.
– Det är också viktigt att klä sig efter situation. Som proffs eller tränare så känner folk igen en och då är det viktigt att man ser ut på rätt sätt, förklarar Cam.

Med så höga krav på sin omgivning och på sig själva borde modeintresset vara ganska stort hos bröderna Abbott, eller?
– Inte särskilt stort. Min fru klär mig… skrattar Chris högt och fortsätter:
– Nej, jag är inte jätteintresserad. Men jag vill se bra ut. Det är viktigt att göra ett bra intryck och ett par kostymbyxor och en skjorta hjälper till.
– Chris är väldigt välklädd. Han tänker på vad han tar på sig, han bryr sig nog lite mer om det än vad jag gör, fyller Cam i.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”DET ÄR VÅR IMAGE OCH UTSTRÅLNING”

När instruktionerna om klädkod kom förändrades också spelarnas syn på matchdagar till viss del. Självklart var de höjdpunkterna under veckorna redan innan, men att klä upp sig gjorde de mer speciella förklarar backen Alen Bibic, vilket var precis vad Abbotts ville åt.
– När man klär sig fint så känner man att det blir ett speciellt tillfälle och matcher är speciella tillfällen för oss, för då handlar det om att gå ut och prestera. Man känner sig bättre på så vis och man tar med sig den känslan in till matchen. Det var helt rätt att införa det, säger som också avslöjar att han trivs alldeles utmärkt i kostym.
– Det är vår image och utstrålning så jag tyckte det var klockrent. Det är vårt arbete och kan vi komma välklädda är det jättebra, fortsätter han.

Tvillingarna Abbotts intåg i Rögle förnyade inte bara spelarnas garderober, det blev också avstampet på en säsongsavslutning som innebar säkrat SHL-kontrakt trots att laget låg sist efter halva serien.
– Att vara en professionell idrottare eller ledare handlar om att vara och se proffsig ut också. Alla olika sporter har olika standards, men jag tycker att hockeyspelare generellt håller hög standard hur de uppträder och tar hand om sig själva, säger Chris.

Det finns ett engelskt uttryck som säger: ”look good, feel good, play good”, och kanske ligger det något i det just den här gången.

Artikeln presenteras i samarbete med Brothers – experterna på kostym, passform och stil.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten