Sök
Peder Nilssons son, landslagsmålvakten Anders, har tidigare haft Hovet som hemmaplan.
VM 2018

I pappas fotspår – men inte när det kommer till klubbsympatierna: ”Lyckades inte konvertera över mig”

Tre Kronor förbereder sig som bäst inför hockey-VM. Men först ska Sweden Hockey Games spelas på Hovet och i Scaniarinken och hockeysverige.se har träffat landslagsmålvakten Anders Nilsson, vars pappa Peder hade just Hovet som hemmaplan i elva år.
— Jag har väl hört några historier härifrån, berättar Vancouver Canucks svenske målvakt.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inför Säsongen 1971/72 tyckte djurgårdsledningen med Pelle Bergström i spetsen att målvakten Roland Einarsson behövde tuffare konkurrens. Samtidigt hade en ung målvakt i Boden, Peder Nilsson, bestämt sig för att söka in på Polishögskolan i Stockholm. Det här gjorde att alla bitar föll på plats samtidigt. Nya fräscha Johanneshovs Isstadion skulle bli hans hem under elva säsonger.

SPELADE ELVA SÄSONGER I DJURGÅRDEN

47 år senare står vi på ett slitet Hovet, alltså Peder Nilssons tidigare andra hem, med hans son Anders Nilsson dagarna före Sweden Hockey Games ska dra igång samtidigt som VM bara är någon vecka bort.
– Jag har väl hört några historier härifrån. Det har varit allt från hur dom fick spela på uterinkar, skrapa isen och både det ena och det andra. Hälften är väl sant, skrattar Anders Nilsson och fortsätter:
– Det är kul att vara här och det är en hall som även jag har goda minnen ifrån då jag spelade här med Luleå. Det är en rolig hall att spela i och man känner nästan dess historia när man kommer in hit. Det är en anrik byggnad och det är kul att veta att pappa spelade här också, vilket gör det extra speciellt.

Peder Nilsson. Arkivbild

Peder Nilsson spelade alltså elva säsonger i Djurgården och givetvis har han försökt övertyga sin son om att även han en dag borde spela för klubben.
– Det har nog försökts präntas in att jag skulle bli djurgårdare också. Speciellt då jag var yngre (skratt). Det var stenhårt Luleå Hockey för mig så pappa kunde inte rubba mig. Däremot är brorsan (Jens Nilsson) och hans barn djurgårdare liksom vår pappa, men han lyckades inte konvertera över mig.
–Nu är jag inte i Sverige och spelar, men vi får se när jag kommer hem en dag vart jag lägger in en stöt.

Har du haft pappa som målvaktstränare i unga år?
– Bara när jag var yngre, alltså mellan det jag var tio och 14 år hjälpte han till på några träningar. Sedan har han gett mig råd och sådana saker, men han har aldrig jobbat heltid med laget på något sätt.
– Han ville nog ha lite distans till det som pappa och inte gå in och styra och ställa för mycket.

MYLLYS VAR IDOLEN

Peder Nilsson berättar för hockeysverige.se:
– Jag har två söner som har spelat eller spelar hockey. Det är Jens och Anders. Jag minns då Anders var liten att det blev mycket åka skridskor. Jag ville att han skulle spela ute till att börja med så han skulle bli duktig på att åka skridskor.
– Att det blev för Anders att stå i mål tror jag berodde på att Jarmo Myllys var den stora idolen här uppe i Luleå på målvaktssidan. Klart att målvakterna fascinerar unga grabbar och smågrabbar mycket. Han pratade rätt tidigt om att han ville stå i mål. Helt plötsligt tog han bara på sig grejorna och på den vägen blev det.

Anders Nilsson senaste säsong i Sverige var 2010/11. Då spelade han för Luleå, men tog klivet över till New York Islanders säsongen därpå. Därefter har det blivit sju säsonger utomlands. Sex i Nordamerika och en i Ryssland.
– Specifikt hockeymässigt har jag sedan dess blivit mer allround, läser spelet bättre och är lite mer atletisk som målvakt. När jag var i Sverige var det mer att sitta och blocka, göra sig större och så där.
– Det är vad jag skulle säga är den stora skillnaden på mig 2011 och den jag är idag, lite mer hybrid och atletisk.

När utvecklades du mest som målvakt under dina år utomlands?
– Jag fastnade lite i samma spår då jag var i Islanders (2011-2014). Sedan kände jag att jag tog jättekliv i Ryssland (Ak Bars Kazan 2014/15) säsongen jag var där. Samma sak kände jag förra säsongen då jag var i Buffalo, att jag tog ytterligare ett steg i min utveckling.
– Det är dom två säsonger jag känner verkligen sticker ut och att jag tog ett väldigt stort trappsteg. Annars bygger man ju lite, lite varje säsong.

Vad måste du utveckla mer för att bli en ännu mer komplett målvakt?
– Det är väl allt höll jag på att säga (skratt). Mitt fotarbete kan bli bättre och jag kan bli ännu snabbare. Framförallt är det sådana saker. Eftersom jag är en större målvakt få jag jobba ännu mer med fotarbete, skridskoteknik och förflyttningar. Jag har ju mer att förflytta, längre armar, längre ben och sådana saker.

KOLLAR PÅ DE SVENSKA MÅLVAKTSTRÄNARNA

När Anders Nilsson kommer hem till Tre Kronor får han Stefan Ladhe som målvaktstränare och han skiljer sig mot en del av målvaktstränarna han haft i NHL.
– Vi i Sverige har väldigt bra målvaktstränare. Det är till och med så att målvaktstränarna i Nordamerika kollar på svenska hur dom jobbar.
– Den största skillnaden som jag märker är generellt hur kulturen mellan tränare och spelare är i Nordamerika. I Sverige är det lite mer öppen dialog. Det är lättare att prata och fråga om saker och inte så mycket hierarki mellan tränare och spelare. I Nordamerika har man inte dialog på samma sätt, alltså den här öppenheten att sitta och prata om egentligen skitsaker.
– Det är mest sådana saker. På isen skiljer det sig inte så mycket. Det är likadana puckar och mål och jag ska rädda pucken.

Anders Nilsson. Foto: All Over Press

Inför årets säsong lämnade Anders Nilsson Buffalo. Ny klubbadress blev nu Vancouver.
– Socialt har det funkat väldigt bra och stan är fantastiskt fin. Kanada är mer likt svenska samhället än vad USA är.
– Hockeymässigt har det varit en mellansäsong för mig. Jag har personligen inte kommit upp i samma standard under säsongen som jag hade i Buffalo.

Varför har det blivit så tror du?
– Det är nog många parametrar som spelar in. Laget har också haft en säsong som varit lite upp och ner. Både jag och laget började bra första två månaderna. I december fick vi mycket skador och hamnade i en dipp.
– Efter december månad var det väldigt mycket upp och ner samtidigt som vi hade hamnat ganska mycket på efterkälken. Gör man det när det är ett tvåpoängssystem är det svårt att svårt att komma igen på något sätt.

SVENSKT MÅLVAKTSPAR

Som målvaktskollega i Vancouver fick Anders Nilsson sin kompis Jacob Markström.
– Jättekul. Jacob är en bra kille, lätt att ha och göra med. Jag känner honom väl. Vi är lika gamla och jag har spelat mot honom en hel del redan från J20 samtidigt som vi har varit på många landslagsläger tillsammans.
– Jag tror att vi spelade mot varandra redan i TV-pucken. Därifrån och hela systemet upp har jag mött honom. Dessutom har jag spelat tillsammans med honom i landslaget.

Enligt elitprospects.com är båda två 197 cm, men vem är egentligen längst av er?
– Han hävdar att jag är längre, men jag står fast vid att han är längre än mig. Vi ska väl ha en mätning någon dag, skrattar Anders Nilsson som nu i Tre Kronor får tampas med Magnus Hellberg och Filip Gustavsson om en VM-platserna.
– Det har varit jättekul. Filip har jag träffat lite innan uppe i Luleå. ”Mange” har jag bara hejat på då han var uppe med Rangers förra säsongen.
– Båda verkar vara jättebra killar och väldigt duktiga målvakter. Det ska bli kul att få lära känna ”Mange” lite bättre och jag har sett att han spelat väldigt bra med landslaget under inledande turneringarna.
– Filip vet jag också är en väldigt duktig målvakt. Han kommer bli riktigt bra och det är kul att se att han haft en bra säsong. Jag skulle tro att han kommer spela i NHL om några år.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten