Sök
MORBROR OCH FÖREBILD. Jan Sandström har betytt mycket för systersonen Nils Lundkvist.
U18-VM

Med morbrors hjälp mot explosionsartade genombrottet: ”Sjukt tacksam”

Genom hela uppväxten har Jan Sandström haft en stor inverkan på Nils Lundkvists hockeyspelande. Därför var det kanske inte mer än logiskt att det i slutändan var en skada på morbror Sandström som bidrog till att ynglingen fick chansen att slå sig in i SHL. En chans som lett till ett oväntat genombrott.
– Han är en väldigt bra spelare, men en ännu bättre människa, säger Luleåbacken till hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är samma sak varje år. Någon eller några unga spelare som den stora massan hockeyfans inte har hört talas om får ett jättegenombrott och går från total anonymitet till att vara omtalade som ett draftaktuellt löfte.

Tittar man på kullen svenska spelare som är aktuella för sommarens NHL-draft i Dallas är frågan om någon har gjort en häftigare resa än Luleås back Nils Lundkvist. Från att inte ens ha testats i pojk- eller juniorlandslag har 17-åringen under säsongen blivit ordinarie i SHL, spelat till sig en plats i Småkronorna inför stundande U18-VM i Ryssland samt blivit en spelare som allt fler NHL-scouter talar gott om.

Lundkvist, med Piteå som moderklubb, har fått nypa sig i armen ett par gånger om den här säsongen.
– Det har gått väldigt fort, bra mycket fortare än man kunnat tro, skrockar han när hockeysverige.se träffar honom i Uppsala inför avresan till Ryssland.
– Jag har vuxit mycket nu två senaste åren och har kunnat bygga på mig mycket muskler, blivit snabbare och starkare. Sedan har det mesta flutit på och jag har haft lite tur på vägen.

MORBROS SKADA ÖPPNADE DÖRREN

”Tur”… Det är ett sätt att se på saken. Men det fanns givetvis en anledning till att Nils Lundkvist fick chansen i Luleås A-lag till en första början. Det uppstod en lucka i försvaret när junioren Linus Nässén valde att lämna Luleå och flytta till Kanada för spel i juniorligan WHL. När veteranen Jan Sandström samtidigt befann sig på skadelistan fick han SHL-debutera i mötet med Malmö den 26 oktober. Två månader senare hade han spelat till sig en ordinarie tröja i laget.
– Jag spelade med juniorerna fram till december ungefär. Efter det har det mest varit spel med A-laget, säger han.

Att det var just en skada på Sandström som öppnade dörren är lite ironiskt i sammanhanget. Veteranbacken är nämligen Lundkvists morbror och någon som har betytt väldigt mycket för ynglingen.
– Han har varit en inspirationskälla ända sedan jag var liten. Nu när jag kom upp i SHL har han varit en stor trygghet, Jag ska inte säga att han skyddat mig, utan mer att han funnits där om jag haft någon fråga om hur man ska göra i vissa situationer eller hur man ska bete sig i omklädningsrummet. Det har gjort att jag känt mig trygg i laget och det har speglat av sig på isen, förklarar Nils Lundkvist.
– Han har alltid varit ett stort stöd, skjutsat mig fram och tillbaka efter skolan och efter träningar. Jag är sjukt tacksam för all hjälp han har gett mig.

Johan Forsberg skrev någonstans att han till och med bytte blöjor på dig när du var liten…
– (Skratt) Det har väl varit så. Det är ju några års skillnad mellan oss ändå.


Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

”SKÖT DIG SÅ KANSKE VI FÅR GÖRA EN TRÄNING IHOP”

Att få spela tillsammans med en morbror är lika få förunnat som att få spela tillsammans med en förälder. När Nils Lundkvist och Jan Sandström slutligen fick chansen att spela ihop var det ”sjukt coolt”, som Lundkvist uttrycker det.
– I somras satt vi tillsammans och då sa han till mig att ”sköt dig nu så kanske vi får göra en träning ihop innan det är för sent”. Det har alltid varit ”tänk om vi hinner”. Sen fick jag träna där en vecka och då var han skadad. När han kom tillbaka och skulle möta Djurgården fick vi sitta bredvid varandra i omklädningsrummet. Det var förstås sjukt mäktigt. Det blev som en liten dröm. Att sedan få vara med i hans sista match och se alla hyllningar, det var sjukt coolt. Gåshud. Man blev sjukt stolt över att han är ens morbror.

Kan du sätta ord på varför han har blivit så populär i Luleå?
– Han har varit klubben trogen och alltid satt laget före allting annat. Det är svårt att sätta ord på det. Han är en väldigt mäktig person i föreningen.

Hur är han som morbror?
– Lugn, trygg och har alltid fötterna på jorden. Svävar man i väg själv kommer han alltid och tar ned en. Han är en väldigt bra spelare, men en ännu bättre människa.

SKELLEFTEÅFANS I SLÄKTEN

Piteå har en stark hockeytradition och är känt för att ha fostrat NHL-spelare som Lars Lindgren, Mikael Renberg, Tomas Holmström och Mattias Öhlund. Det är också känt för att vara en stad där ungefär halva befolkningen håller på Luleå och andra halvan på Skellefteå. Trots att Jan Sandström finns i släkten har samma fenomen funnits bland Lundkvists nära och kära.
– Man har varit mycket i Lule och tittat på matcher och även i Skellefteå eftersom halva släkten har varit skelleftefans. Det är ganska uppdelat sådär, säger han.

Och själv, har det alltid varit Luleå som gällt?
– Man var lite fram och tillbaka själv under uppväxten, men när man kom upp i åren har det varit Luleå. Jag började spela i Luleå när jag gick i nian och pendlade första året innan jag flyttade dit.

Valet av Luleå har han aldrig behövt ångra. Inte nog med att han fick spela med sin morbror innan denne hängde upp rören, han har också vuxit rejält som spelare i klubbens regi.
– De är väldigt noggranna och hjälper dig mycket. Robin Jonsson (spelarutvecklare) har en väldigt stor del i det. Han har jag också mycket att tacka för. Han har sjukt mycket tips på hur man ska agera i försvarsspelet på isen och i fysdelen. Sedan tar de hand om människor på ett väldigt bra sätt.
– Jag har även Linda Blomqvist att tacka för mycket. Hon är grym. Jag tror inte att det finns en bättre målvaktstränare. Hon är sjukt duktig med video…

Hon hjälper er utespelare också?
– Ja, ber man om taggade byten på video och så där så fixar hon det. Hon är väldigt värdefull för föreningen på många sätt.


Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

AKTUELL FÖR NHL-DRAFTEN

Framgångarna på isen har gjort Nils Lundkvist högvilt inför NHL-draften till sommaren. Efter att inte ens ha funnits på radarn är han numera en spelare som till och med rankats att gå i första rundan av vissa scoutingbyråer.
– Det har blivit mer och mer intresse efter jul och nästan exploderat lite där också. Man har pratat med några klubbar då och då. Förra året eller ens i somras hade jag aldrig en tanke på det här.

Vad känner du inför sommaren då?
– Det är en väldigt rolig sommar som kommer, men vi får se. Det är ett U18-VM här först och det gäller att prestera där. Sedan kan man inte göra så mycket annat än att vänta och se.

Att han är uttagen till U18-VM var nästan lika otänkbart som att han skulle vara aktuell för NHL-draften. Debuten i landslagssammanhang kom nämligen senare än för de flesta andra i den svenska truppen.
– Första gången jag var med över huvud taget var nu i november när vi var i Finland, så jag är relativt ny i det här, konstaterar han.
– Det var en stor dröm att få dra på sig landslagströjan. Det är ganska få förunnat att få göra det. Sjukt kul.

Vad hoppas du få ut av U18-VM?
– Jag vill visa upp vem jag är, visa vad jag är bra på. Sedan vill jag hjälpa laget att prestera så bra som möjligt. Gå så långt som vi bara kan och förhoppningsvis vara med och slåss om guldet.

På torsdag inleder Småkronorna U18-VM med att möta Schweiz i Magnitogorsk.

VIDEO: Här tackar Luleåfansen av Jan Allan Sandström efter hans sista match

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten