Jesper Wallstedt.
Västerås IK

Den största svenska målvaktstalangen på flera år – blev dubbelt historisk: ”Jag kunde inte förstå”

ANNONS

Idag reste Småkronorna iväg till JVM i Ryssland. Med på planet var målvakten Jesper Wallstedt som trots sin ringa ålder redan hunnit med en hel del mellan stolparna. Dessutom gjorde han under säsongen mål i Superelit för Västerås mot Brynäs. Till nästa säsong blir det spel i Luleå.
— Mot slutet har Luleå bland annat fått fram Filip Gustavsson samtidigt som dom börjar bli lite rutinerade på att få fram målvakter, berättar tonåringen för hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Jesper Wallstedt var 14 år blev han den yngste spelaren någonsin i en elithockeymatch i Sverige när han vaktade kassen för Västerås i J20-Superelit mot Skellefteå. Dessutom, under en match i J20 satte han en satte han vinstpucken, 4-2 med en minut kvar av matchen. Då ska vi ha i minnet att Wallstedt är målvakt. Värt att tillägga att han kanske är den största målvaktstalang vi har fått fram på många år. Wallstedt har nu hunnit fylla 15 år och säsongen är långt ifrån slut för honom. I torsdags avslutade han en turné med U17-landslaget och idag åker han iväg till U18-VM i Ryssland.
– Jag landade igår (torsdags) klockan fyra i Västerås. Jag sov hemma i natt och i morse åkte jag hit, men det är bara roligt, berättar målvaktstalangen när hockeysverige.se träffar honom för en intervju dagen innan avresan till Ryssland.

FÖLJER BRORSAN I USA

Västeråsmålvakten är inte ensam om att vara målvakt i familjen Wallstedt. Storebror Jacob, 23, spelar sedan fyra säsonger tillbaka i USA. Senaste säsongen för University of Central Oklahoma.
– Han har betytt extremt mycket för mig. När jag var liten hängde jag alltid på till hallen och var med nere i omklädningsrummen. Jag var med hela tiden och det var skitkul att kolla när han spelade. Nu följer jag honom även då han är då han är i USA.

Hur mycket kan du följa honom då han spelar i USA?
– En hel del. Pappa brukar sitta uppe på nätterna för att se hans matcher. Jag brukar inte riktigt gå upp för att se matcherna vid den tiden. Istället brukar jag kolla dagen efter hur det gick, om han gjorde en bra match och så vidare.

Enligt statistik på eliteprospects.com har storebror Jacob Wallstedt vaktat Oklahomas mål i ACHA 15 gånger och har en räddningsprocent på 90.10.
– Av det jag har hört och sett så går det ganska bra för honom. Eftersom han är svensk i collegeligan så får han kanske inte samma chans som amerikanarna och kanadensarna.
– Jag har inte sett honom live någon match under dom här fyra säsongerna eftersom jag inte har hunnit, men pappa var över en sväng och hälsade på honom. Då passade dom på att se lite NHL och så där så jag är lite ”avis”, säger Jesper Wallstedt som tror att hans bror snart är tillbaka i svensk hockey.
– Han kommer tillbaka i år. Han ska, tror jag, köra klart fram till jul. Sedan tror jag att han kommer hem och då hoppas jag att vi få se honom här hemma. Det vore häftigt. Henke Lundqvist har varit min idol men brorsan har alltid varit min förebild.

GJORDE MÅL

Tanken var att Jesper Wallstedt främst skulle spela med Västerås J18 den här säsongen, men istället flyttades han upp, som 14-åring, i klubbens J20-lag.
– Det har varit en skithäftig säsong och det har gått extremt mycket bättre än jag trodde och förväntade mig från början.
– Det var tänkt att jag skulle stå mindre än hälften av matcherna, till och med mindre än det. Sedan fick vi återbud från andramålvakten, Hampus Löfgren. Han skulle byta till Mora. Då fick jag en större chans och sedan har det bara flutit på. Det har varit jätteroligt.

Du har fått kliva in och spela med grabbar som är runt 20 år, hur har det steget varit?
– Killarna har varit schyssta och tagit emot mig på ett bra sätt. Det har inte varit några problem.

Hur har du utvecklats som målvakt under din första J20-säsong?
– Jag tror att mitt spel har utvecklats ganska mycket under den här säsongen. Jag har behövt jobba på många delar eftersom det är ett stort steg mellan J18 Elit och J20 SuperElit-hockey.
– Den här säsongen kunde jag inte leva på min storlek (190 cm/93 kg) längre. Jag behövde jobba med snabba fötter men även lite annat också. Jag har helt enkelt varit tvungen att utveckla mitt spel och det kanske är därför jag får chansen här i JVM-laget också.

Spelmässigt är det en väldigt stor skillnad på dig och din idol Henrik Lundqvist, är du en mer modernt spelande målvakt?
– Jag är spelar mer efter den moderna stilen. Det är också på det sättet som jag har blivit lärd. Idag lär målvaktstränarna ut mer mot den moderna stilen.

Och du gjorde mål mot Brynäs i J20…
– Ja (skratt).

Berätta.
– Det där var något jag aldrig ens kunde tänka mig skulle hända. Det är en sådan sak som bara vissa får uppleva. Jag tycker att det var skithäftigt och jag kan än idag knappt tro att det är sant.
– Brynäs lade ner pucken och jag tänkte bara att jag skickar den mot målet eftersom jag såg att dom hade tagit ut målvakten. Sedan såg jag att den satt där i målet. Jag kunde inte förstå att jag hade gjort mål så just då kunde jag heller inte förstå att jag var den yngsta någonsin som hade gjort mål i J20 SuperElit, skrattar Wallstedt som fortfarande är i ett glädjerus efter att det blivit klart att Västerås är tillbaka i Hockeyallsvenskan.
– Det var skithäftigt och jätteroligt för klubben. Jag bara ryser när jag tänker på det, säger Wallstedt som spricker upp i ett stort leende.
– Klubben förtjänar verkligen det här. Västerås är en allsvensk klubb som nästan alltid har kvalat upp mot SHL. Jag hoppas från det innersta av mitt hjärta att Västerås en dag spelar i SHL. Det här är bara ett steg på vägen.
– Jag satt hemma framför min dator och kollade när jag kom hem och det var jättehäftigt. Att det dessutom var 4 500 åskådare i hallen för att se matchen var riktigt kul.

KLAR FÖR LULEÅ

Trots Västerås framgångar väljer 15-åringen att lämna klubben för spel i Luleå nästa säsong.
– Jag känner inte att Västerås har resurserna för att utveckla mig på det sätt jag behöver. Luleå ger mig verkligen förutsättningarna för att ta mig så långt som möjligt.
– Mot slutet har Luleå bland annat fått fram Filip Gustavsson samtidigt som dom börjar bli lite rutinerade på att få fram målvakter. Jag tycker att det känns jättebra.

Linda Blomqvist. Foto: Privat

En stor anledning till att han väljer att flytta till Luleå är lagets målvaktstränare Linda Blomqvist, för övrigt dotter till klubbens tidigare stormålvakt Mats Blomqvist.
– Att hon är där påverkar till stor del mitt val. Hon är inte bara en målvaktstränare utan är även en sjukt bra person som alltid finns där. Det är i alla fall vad jag har hört av Filip (Gustavsson) som jag har pratat med.
– Behöver du hjälp med något, möbler, kläder eller vad det nu kan vara så finns hon där också och hjälper till. På isen är hon sjukt duktig med detaljer, att alltid jobba klart och sådant som du som målvakt behöver hjälp med.

Vad hoppas du få ut av den här resan till Luleå?
– Självklart hoppas jag att bli en mycket bättre målvakt. Luleå ger mig också förutsättningarna för att kunna bli bättre. Allt är nu upp till mig, att ta vara på chansen att bli en bättre målvakt.

Du har kommit med till J18-VM också, vad har du för förväntningar på turneringen?
– Jag tror min roll är att få vara med för att lära och se hur det fungerar, att få erfarenhet till nästkommande år om jag kommer med.
– Självklart kommer jag kriga för en plats, men jag förväntar mig inte att dom ska spela mig. Samtidigt skulle det var jättekul om jag fick chansen även om det bara är en träningsmatch, men som jag sa så förväntar jag mig ingenting. I alla fall ska det bli jätteroligt, avslutar Jesper Wallstedt.

Den här artikeln handlar om: