Jesper Wallstedt.
Västerås IK

Den största svenska målvaktstalangen på flera år – blev dubbelt historisk: ”Jag kunde inte förstå”

Idag reste Småkronorna iväg till JVM i Ryssland. Med på planet var målvakten Jesper Wallstedt som trots sin ringa ålder redan hunnit med en hel del mellan stolparna. Dessutom gjorde han under säsongen mål i Superelit för Västerås mot Brynäs. Till nästa säsong blir det spel i Luleå.
— Mot slutet har Luleå bland annat fått fram Filip Gustavsson samtidigt som dom börjar bli lite rutinerade på att få fram målvakter, berättar tonåringen för hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Jesper Wallstedt var 14 år blev han den yngste spelaren någonsin i en elithockeymatch i Sverige när han vaktade kassen för Västerås i J20-Superelit mot Skellefteå. Dessutom, under en match i J20 satte han en satte han vinstpucken, 4-2 med en minut kvar av matchen. Då ska vi ha i minnet att Wallstedt är målvakt. Värt att tillägga att han kanske är den största målvaktstalang vi har fått fram på många år. Wallstedt har nu hunnit fylla 15 år och säsongen är långt ifrån slut för honom. I torsdags avslutade han en turné med U17-landslaget och idag åker han iväg till U18-VM i Ryssland.
– Jag landade igår (torsdags) klockan fyra i Västerås. Jag sov hemma i natt och i morse åkte jag hit, men det är bara roligt, berättar målvaktstalangen när hockeysverige.se träffar honom för en intervju dagen innan avresan till Ryssland.

FÖLJER BRORSAN I USA

Västeråsmålvakten är inte ensam om att vara målvakt i familjen Wallstedt. Storebror Jacob, 23, spelar sedan fyra säsonger tillbaka i USA. Senaste säsongen för University of Central Oklahoma.
– Han har betytt extremt mycket för mig. När jag var liten hängde jag alltid på till hallen och var med nere i omklädningsrummen. Jag var med hela tiden och det var skitkul att kolla när han spelade. Nu följer jag honom även då han är då han är i USA.

Hur mycket kan du följa honom då han spelar i USA?
– En hel del. Pappa brukar sitta uppe på nätterna för att se hans matcher. Jag brukar inte riktigt gå upp för att se matcherna vid den tiden. Istället brukar jag kolla dagen efter hur det gick, om han gjorde en bra match och så vidare.

Enligt statistik på eliteprospects.com har storebror Jacob Wallstedt vaktat Oklahomas mål i ACHA 15 gånger och har en räddningsprocent på 90.10.
– Av det jag har hört och sett så går det ganska bra för honom. Eftersom han är svensk i collegeligan så får han kanske inte samma chans som amerikanarna och kanadensarna.
– Jag har inte sett honom live någon match under dom här fyra säsongerna eftersom jag inte har hunnit, men pappa var över en sväng och hälsade på honom. Då passade dom på att se lite NHL och så där så jag är lite ”avis”, säger Jesper Wallstedt som tror att hans bror snart är tillbaka i svensk hockey.
– Han kommer tillbaka i år. Han ska, tror jag, köra klart fram till jul. Sedan tror jag att han kommer hem och då hoppas jag att vi få se honom här hemma. Det vore häftigt. Henke Lundqvist har varit min idol men brorsan har alltid varit min förebild.

GJORDE MÅL

Tanken var att Jesper Wallstedt främst skulle spela med Västerås J18 den här säsongen, men istället flyttades han upp, som 14-åring, i klubbens J20-lag.
– Det har varit en skithäftig säsong och det har gått extremt mycket bättre än jag trodde och förväntade mig från början.
– Det var tänkt att jag skulle stå mindre än hälften av matcherna, till och med mindre än det. Sedan fick vi återbud från andramålvakten, Hampus Löfgren. Han skulle byta till Mora. Då fick jag en större chans och sedan har det bara flutit på. Det har varit jätteroligt.

Du har fått kliva in och spela med grabbar som är runt 20 år, hur har det steget varit?
– Killarna har varit schyssta och tagit emot mig på ett bra sätt. Det har inte varit några problem.

Hur har du utvecklats som målvakt under din första J20-säsong?
– Jag tror att mitt spel har utvecklats ganska mycket under den här säsongen. Jag har behövt jobba på många delar eftersom det är ett stort steg mellan J18 Elit och J20 SuperElit-hockey.
– Den här säsongen kunde jag inte leva på min storlek (190 cm/93 kg) längre. Jag behövde jobba med snabba fötter men även lite annat också. Jag har helt enkelt varit tvungen att utveckla mitt spel och det kanske är därför jag får chansen här i JVM-laget också.

Spelmässigt är det en väldigt stor skillnad på dig och din idol Henrik Lundqvist, är du en mer modernt spelande målvakt?
– Jag är spelar mer efter den moderna stilen. Det är också på det sättet som jag har blivit lärd. Idag lär målvaktstränarna ut mer mot den moderna stilen.

Och du gjorde mål mot Brynäs i J20…
– Ja (skratt).

Berätta.
– Det där var något jag aldrig ens kunde tänka mig skulle hända. Det är en sådan sak som bara vissa får uppleva. Jag tycker att det var skithäftigt och jag kan än idag knappt tro att det är sant.
– Brynäs lade ner pucken och jag tänkte bara att jag skickar den mot målet eftersom jag såg att dom hade tagit ut målvakten. Sedan såg jag att den satt där i målet. Jag kunde inte förstå att jag hade gjort mål så just då kunde jag heller inte förstå att jag var den yngsta någonsin som hade gjort mål i J20 SuperElit, skrattar Wallstedt som fortfarande är i ett glädjerus efter att det blivit klart att Västerås är tillbaka i Hockeyallsvenskan.
– Det var skithäftigt och jätteroligt för klubben. Jag bara ryser när jag tänker på det, säger Wallstedt som spricker upp i ett stort leende.
– Klubben förtjänar verkligen det här. Västerås är en allsvensk klubb som nästan alltid har kvalat upp mot SHL. Jag hoppas från det innersta av mitt hjärta att Västerås en dag spelar i SHL. Det här är bara ett steg på vägen.
– Jag satt hemma framför min dator och kollade när jag kom hem och det var jättehäftigt. Att det dessutom var 4 500 åskådare i hallen för att se matchen var riktigt kul.

KLAR FÖR LULEÅ

Trots Västerås framgångar väljer 15-åringen att lämna klubben för spel i Luleå nästa säsong.
– Jag känner inte att Västerås har resurserna för att utveckla mig på det sätt jag behöver. Luleå ger mig verkligen förutsättningarna för att ta mig så långt som möjligt.
– Mot slutet har Luleå bland annat fått fram Filip Gustavsson samtidigt som dom börjar bli lite rutinerade på att få fram målvakter. Jag tycker att det känns jättebra.

Linda Blomqvist. Foto: Privat

En stor anledning till att han väljer att flytta till Luleå är lagets målvaktstränare Linda Blomqvist, för övrigt dotter till klubbens tidigare stormålvakt Mats Blomqvist.
– Att hon är där påverkar till stor del mitt val. Hon är inte bara en målvaktstränare utan är även en sjukt bra person som alltid finns där. Det är i alla fall vad jag har hört av Filip (Gustavsson) som jag har pratat med.
– Behöver du hjälp med något, möbler, kläder eller vad det nu kan vara så finns hon där också och hjälper till. På isen är hon sjukt duktig med detaljer, att alltid jobba klart och sådant som du som målvakt behöver hjälp med.

Vad hoppas du få ut av den här resan till Luleå?
– Självklart hoppas jag att bli en mycket bättre målvakt. Luleå ger mig också förutsättningarna för att kunna bli bättre. Allt är nu upp till mig, att ta vara på chansen att bli en bättre målvakt.

Du har kommit med till J18-VM också, vad har du för förväntningar på turneringen?
– Jag tror min roll är att få vara med för att lära och se hur det fungerar, att få erfarenhet till nästkommande år om jag kommer med.
– Självklart kommer jag kriga för en plats, men jag förväntar mig inte att dom ska spela mig. Samtidigt skulle det var jättekul om jag fick chansen även om det bara är en träningsmatch, men som jag sa så förväntar jag mig ingenting. I alla fall ska det bli jätteroligt, avslutar Jesper Wallstedt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten