Sök
Fredrik Söderström.
Nyheter

Guldtränaren dementerar Leksandsryktet: ”Som ett säkert vårtecken”

Det tycks inte bli någon Fredrik Söderström i Leksandsbåset den här gången heller. Den nyblivne guldtränaren i Norge säger att parterna inte ens haft kontakt.
– Jag har inte någon dialog med Leksand och har inte heller fått någon förfrågan därifrån. Jag har ett avtal med Storhamar som jag i grunden har för avsikt att fullfölja, säger han till hockeysverige.se.

Fredrik Söderström. Så heter svensk hockeys senaste hjälte i Norge. Det var han som lotsade Storhamar till norskt mästerskapsguld härom dagen. Som tränare har han sedan tidigare fina meriter från bland annat Oskarshamn, Olofström, Nyköping, Nynäshamn och Leksand. Men från och med i höstas ansvarar han för det nya norska mästarlaget.
– Vad jag har ställt till med? Det har jag också frågat mig timmarna efter guldet. Under resans gång har det pekat åt ett håll, att det skulle kunna sluta lyckligt. Jag vet också att idrott är oberäkneligt så jag har inte tagit ut någonting i förväg, berättar Fredrik Söderström för hockeysverige.se och fortsätter:
– Först blev det en lättnad men nu har jag börjat ta in att jag har fått vara med om någonting som jag kommer bära med mig i resten av mitt liv. Det har varit en magisk idrottsupplevelse.

Hur har du upplevt intåget i norsk hockey?
– Jag behövde byta miljö. Resonemanget när jag lämnade Oskarshamn var att jag behövde ny kraft och energi. Jag var väldigt osäker på vad jag hade kommit till när jag väl landade här. Men det har varit bra för mig att få andra perspektiv.
– Jag tror att det är lätt att fastna i sin egen lilla värld och tro, att som i det här fallet med Hockeyallsvenskan där jag var eller i svensk hockey i stort, att vi är dom enda som finns. Vi är lite dåliga ibland på att se oss omkring samtidigt som vi är lite självgoda. Det kanske är någon form av svensk mentalitet. Det har lyft mig att få vara här och röra om i norsk hockey lite grann.

Vad har den största omställningen varit och vilken nivå har Storhamar hållit hockeymässigt?
– Den vanligaste fråga jag har fått under säsongen är hur norsk hockey står sig jämfört med svensk. Den frågan är felställd. Man kan inte jämföra äpplen och päron. Både räknas som frukt men ingen smakar som den andra.
– Stora utmaningen i norsk hockey är att lyfta fler klubbar. Det finns ett gäng lag och klubbar som har en hög kapacitet med fina arenor, en ekonomi som är bra, ett driv och en professionalitet som är på en hög nivå. Där är norsk hockey och touchar på toppen av Hockeyallsvenskan men även med SHL-mått inom vissa områden.
– Rent konkret sportsligt är det en stor skillnad mellan bästa lagen och dom som har det tuffast. Även i respektive lag är det en större nivåskillnad än vad det är i svensk hockey.


Om du nu kommer från äpplets värld och ska kliva in i päronets, hur har du fått jobba för att komma rätt?
– Konkret har det i min roll som tränare handlat om vilken nivå vi ska lägga det här på och få med alla på den. Om jag ställer det på sin spets med ytterligheterna så hade vi Patrick Thoresen fram till novembers slut. Han är en spelare av högsta europeiska kvalité. Han har haft en fantastisk resa och nu lockade St. Petersburg tillbaka honom.
– Han och ett gäng till hos oss som har erfarenheter, varit med läge och gjort det bra vi ska vara på samma träningar, spela samma matcher och leva på samma sätt tillsammans med några killar som inte alls är i närheten av det där. Det här var en sak jag har jobbat lite grann med. Vart lägger jag den här nivån och vilka krav kan jag ställa?
– Det här fick vi hugga tag i ganska omgående och jag tycker också att det är nyckeln till att det slutade lyckligt för oss. Vi vågade spänna bågen lite grann och förändrade lite saker i hur och när vi tränar. Professionaliteten ökade och då var det viktigt att få alla med sig, säger Fredrik Söderström som tror att hans Storhamar skulle klara sig bra i Hockeyallsvenskan.
– Av det jag har sett och upplevt är vi ett lag, om man ska få någon form av jämförelse, som hade varit i toppen av Hockeyallsvenskan. Tveklöst. Det finns enskilda matcher jag har fått uppleva här, då pratar jag allt från arrangemanget där vi bland annat hade norskt rekord publikt då vi mötte Lillehammer i Håkons hall. Eller när vi mötte Vålerängen i seriepremiären i Gjövik. Det finns kvalitéer här, tveklöst.

I Storhamar fick Fredrik Söderström plocka upp bekantskapen med en gammal vän från sin tid i Leksand, Mikael Zettergren.
– Han var den första jag satte mig ner med här efter att jag hade fått frågan om att träna Storhamar. Jag ville få en ärlig bild av Micke ”Tror du att det här vore bra för mig”? Om han trodde att det här var som hand i handsken för mig. Micke vet vem jag är och vad jag står för.
– Micke var en av anledningarna att jag klev på eftersom det kändes tryggt. Jag uppskattar Micke som en väldigt bra människa och en hockeyspelare jag alltid har gillat. Sedan är det lite fascinerande att vi 1999/00 vann SM-guld tillsammans. Då var jag en ung, grön och naiv J18-tränare och han spelade i laget. Det skiljer bara fem år mellan oss och nu fick vi vinna ett till guld.

Men det var nära att Mikael Zettergren skulle missa guldfesten.
– Det fina för honom var att trots sin erfarenhet hade han planerat så illa att han skulle bli pappa under finaldagarna. Det där har även legat över mig lite. Han har haft en viktig roll och då har jag inte vetat när han kunde eller när han inte har kunde spela.
– På morgonen innan sista matchen, när jag vaknade, hade han sms:at att det var dags för leverans och att dom hade rest till BB i Lillehammer. Jag fick berätta för killarna i laget under värmningen på morgonen att ”Zäta” var borta. Jag ville heller inte stressa och hetsa, men jag skickade ett sms halv fyra och vi började matchen klockan sex. Jag frågade hur det gick för dom. Han svarade att det var fixat och ”jag sätter mig i bilen om några minuter”.
– Jag tycker att det där var extra vackert på något sätt. Han kom in till värmningen med ett enorm leende. Han hade redan vunnit det stora guldet i hans värld i jakten på ett annat. Det fanns många små vackra historier kring det här.

Hur har firandet varit så här långt?
– Det har varit större och varmare än vad jag hade kunnat föreställa mig. Det här är en hockey-by och en klubb som bärs fram av ett enormt engagemang. Jag har inte varit i närheten av det tidigare.
– I Oskarshamn fanns det en närvaro och ett intresse, men det här har varit magiskt. Vi har haft full lada under senare delen av slutspelet, alltså 7000 åskådare på plats.
– Dom som hade lämnat hallen en timme efter finalen var bara dom som höll på Lillehammer. Övriga var kvar vilket har gjort det här till en fantastisk inramning. Festandet som pågår och kommer pågå under helgen är tillsammans med fansen och alla runt klubben. Det här tycker jag är viktigt för Storhamar är en klubb som lever på att människor ger allt dom har.

Du har en säsong kvar på kontraktet, vad väntar närmast för Fredrik Söderström?
– Under nästa vecka ska jag ta en sittning med klubben, vilket jag har som vana att göra varje år. Så gjorde jag även i Oskarshamn.
– Även om jag har kontrakt tycker jag att det är på sin plats att man summerar, utvärderar och reflekterar över vad som har varit och sedan tittar framåt. Nu har klubben en intressant situation. Vi har CHL som väntar. Storhamar har varit ett av topplagen när det gäller det publika. Det som vi i Sverige har uppfattat som något katten har släpat in, tyvärr, publikt har här varit folkfester. Det var lapp på luckan i CHL för några säsonger sedan då man också tog sig vidare. Det är en sådan sak som stimulerar den här klubben.
– Men det handlar också om det här med vad är nästa steg, vad vill klubben, hur ser det ut med ekonomin och vad vill vi med det sportsliga? Det inget snack om något annat än att den här säsongen har varit en framgång för oss alla så det borde peka i rätt riktning.

Och nu ska du vara klar som tränare för Leksand till nästa säsong?
– (Skratt) Det där stämmer inte. Leksand har en tendens att hamna i medias ljus. Så fort en tränare ska till eller från Leksand så nämns det alltid ett antal kandidater. Det faktum att jag kommer därifrån gör att mitt namn alltid kommer upp som ett säkert vårtecken.
– Jag har inte någon dialog med Leksand och har inte heller fått någon förfrågan därifrån. Jag har ett avtal med Storhamar som jag i grunden har för avsikt att fullfölja.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten