Sök
Jerry Andersson, Andreas Valdix och Jonas Westerling trivs i Sheffield.
utland

Svenskarna på äventyr i England: ”Det här är Europas mest underskattade liga”

Genom åren har vi vant oss vid att svenska spelare testar lyckan utomlands i ligor som NHL, KHL och NLA med flera. Men det finns också andra ligor, lite mer exotiska, som kan bjuda på bra kvalité och ett gott liv vid sidan av. Hockeysverige.se reste till engelska Sheffield och träffade svenskarna Jerry Andersson, Andreas Valdix och Jonas Westerling för att se hur hockeyn är på de brittiska öarna.
— Det är ett fåtal allsvenska lag som åker och vinner på brittisk mark mot de fyra stora vid denna tiden på säsongen, berättar Jerry Andersson som är assisterande tränare i Sheffield Steelers.

SHEFFIELD (HOCKEYSVERIGE.SE)
När den brittiska högstaligan i hockey, EIHL, uppmärksammas här i Sverige så brukar det oftast handla om negativa saker. Som exempelvis när Sheffield Steelers Andreas Jämtin i januari i år crosscheckade en motståndare i ryggen, något han fick matchstraff för och på sin väg ut från rinken gjorde han gester mot domaren och kastade iväg sin ena handske.
— Det finns så många goda grejer härifrån att skriva om. När jag ser Jämtins ena förseelse så är inte det något att skriva om tycker jag. Men den andra förstår jag, när han slänger vanten, säger Sheffield Steelers assisterande tränare Jerry Andersson till hockeysverige.se om vad han tycker om rapporteringen och fortsätter.
— Man ska ha klart för sig att det är en schysst liga på många sätt, detta året tycker jag att det har varit lite mer skit än förra året. Jag har sett en och annan dumhet här det här året. Nickersons var ju inte så snygg. Men totalt sett är det fair play.

MER HAT I SVERIGE

När hockeysverige.se i mitten av mars besökte Sheffield var Andreas Jämtin hemma i Sverige och kunde därför inte tillfrågas om vad han tycker om klimatet i EIHL och runtomkring. Men Andreas Valdix och Jonas Westerling öser lovord över stämningen i samband med matcher.
— När matcherna är slut tackar fansen bortalaget och alla står och applåderar. Det skulle ju inte hända i Sverige. Där är det mer burop, berättar Jonas Westerling.
— Även efter matcher där det varit ganska hett. Även då står bortafansen och applåderar och vi tackar dem också. Man kanske har en annan syn på det rent allmänt, fyller Andreas Valdix i innan Westerling tar över igen:
— I Sverige är det mycket hat mot din motståndare tycker jag, det blir mycket burop. Här tycker jag aldrig att det blir något negativt mot motståndarlaget, säger han och får medhåll av Valdix:
— Nej, inte på samma sätt.

Jerry Andersson drar sig till minnes en händelse från en match.
— En spelare i motståndarlaget spräckte upp ögonbrynet. Vår spelare, Phillips, var snabbt framme med en handduk. Det har du inte i Sverige och här är en helt annan respekt.

Hur kommer det sig då att den svenska trion hamnade i Sheffield och England överhuvudtaget. I Jerry Anderssons fall var det den långa kontakten med huvudtränaren Paul Thompson som var avgörande till att han tillslut valde att flytta dit.
— Ju äldre man blir, desto mer udda och exotiska uppdrag tycks det bli, skrattar han.

ÅNGRAR INTE VALET

Andersson, med en lång karriär som bland annat sportchef i Troja/Ljungby, kom till Sheffield inför den förra säsongen och han är väldigt tydlig med att han inte ångrar det valet.
— I Sverige blir vi lite bortskämda. Här är det otroligt exotiskt med hockeyn. I den här arenan så tror jag vi snittar nästan 7 000 i år. Annandag jul är det fullsatt, 9 300 åskådare mot Nottingham, varje år. Det är passionerade människor och hängivna fans. Det är en show, men samtidigt tror jag att många utanför inte har bilden att det också är sport och professionella sportsmän. Tittar man på cv:t för laguppställningarna för Cardiff, Belfast, Nottingham och Sheffield så är det många ruskigt bra spelare. Okej, många spelare kanske har tagit pension för att komma till England, men när de kommer till match så…fasen, jag måste säga att jag blir imponerad.

Forwarden Andreas Valdix kom till Sheffield Steelers 2016 efter två säsonger i österrikiska Innsbruck. Dessförinnan hade 33-åringen en lång karriär bakom sig i svenska klubbar som moderklubben Malmö och Oskarshamn.
– Jag var här förra året också och trivdes bra, berättar Andreas Valdix om anledningen till att han nu är inne på år två.

Andreas Valdix firar sitt första SHL-mål 2002. Foto: Bildbyrån

Vad är det som gör att du trivs?
– Allt är väldigt professionellt, allting funkar som det ska. Det är ganska rolig hockey och mycket fans på läktaren. Det är hockeyn som lockar.

NÄRA ATT LÄGGA AV

Jonas Westerling fyller snart 36 år och även han har en lång karriär bakom sig i Sverige med spel för bland annat Mora, AIK och Södertälje. Egentligen hade han kontrakt med SSK även över den här säsongen, men han valde att bryta det i förtid.
— Jag var färdig där. Vi klarade oss kvar och då kunde jag gå därifrån med högt huvud utan att behöva skämmas, säger han och fortsätter sedan med att förklara varför det blev Sheffield.
— Jag var ärligt talat ganska less på hockey efter det här med Södertälje och jag funderade faktiskt ganska länge på Västerås. Men så tänkte jag: ”Jag måste spela ett år utomlands innan jag slutar, annars kommer jag ångra det”. Sen fick jag kontakt med Jerry och sen gick det ganska snabbt och det är jag glad för. Jag tycker det är skitkul. Jag trivs jättebra och ångrar inte detta en sekund. Det är den absolut roligaste säsong jag haft de senaste åren.
— Det är nog mycket sällskapet också, flikar Valdix in med glimten i ögat.

Umgås ni mycket?
– I hallen hänger man ju oftast eftersom vi pratar samma språk och det blir lite lättare ibland. Sen utanför blir det lite då och då. Det är skönt att ha varandra, är det något så har man någon annan svensk där. Skönt att snacka svenska ibland, berättar Valdix.
– Framförallt skönt för mig i början eftersom ”Valle” var här ifjol och han tog mig under sina vingar de första veckorna. Det är alltid skönt när du kommer till ett nytt land, nytt språk och det är mycket som är nytt. Så det var bra, säger Westerling.

Faktum är att Jonas Westerling haft så kul med hockeyn i Storbritannien så det som var tänkt att bli hans sista säsong, kanske inte blir det.
— Det kanske var tänkt att det här var min sista säsong när jag åkte, men nu har jag haft så pass kul här i år så nu är jag sugen på att fortsätta. Men jag vet inte än. Jag har en dotter hemma och det måste vara grönt med henne och hennes mamma att jag kan åka iväg. Det är det viktigaste att det funkar först och främst.

Jonas Westerling 2008. Foto: Bildbyrån

Jonas Westerlings dotter fyller fem år i april och det kanske inte är det allra lättaste att åka iväg på ett utlandsäventyr samtidigt som ens barn är kvar hemma. Men det har funkat bra.
— Jag har kunnat åka hem x antal gånger och hon har varit här ganska många gånger också.

Det är hålligång och stämning på läktarna här. Det måste vara hur kul som helst för ett barn att uppleva?
— Det är lika fantastiskt för oss skulle jag säga. Det var en smärre chock faktiskt. Vi har ju i alla fall 7-800 här varje match. Det är inte många SHL-klubbar som slår det på fingrarna, säger Westerling samtidigt som han tittar på Valdix och får medhåll.
— Det känns som att de lever sig in i matcherna på ett annat sätt här tycker jag. Jag vet inte om det har med det kulturella att göra också, att svenskar är lite mer tillbakadragna. Engelsmän känns lite mer öppna. Det blir en jävla stämning här på matcherna och det är klart att är det 7-8000 på matcherna så kanske det också gör att alla lever sig in i det lite mer, säger Valdix.

MÖTT FOLK SOM GRÅTIT

Även Jerry Andersson berättar om ett publiktryck och intresse som är utöver det vanliga.
— Efter matcher, om det har gått bra, så står det 100 personer utanför och spelarna blir fotograferade och får skriva autografer. Alla har matchtröjor, ibland två-tre på sig, berättar tränaren och fortsätter:
– Jag har mött folk som gråtit för att vi har förlorat eller för att vi har vunnit. De reser, vi har 200-300 med oss på bortamatcherna, minst, var vi än är.

Jerry, det är ett stort intresse för laget. Men Sheffield är också en stor stad med 500 000 invånare. Blir du igenkänd på stan?
— Jag frågade Paul (Thompson) och han sa ”jo, de vet vem du är”. Jag hade inte varit här mer än två veckor innan det kom på Twitter ”Hey, I saw Steelers assistant coach at Morrisons. He bought milk”. De är otroligt förvetna.
— Det står folk här utanför när vi åker hem efter matcherna som ska ha autografer. Det är en helt annan grej jämfört med Sverige, berättar Jonas Westerling.

CHL ÄR POSITIVT

Sheffield Steelers spelade inte i Champions Hockey League säsongen som var och de kommer heller inte göra det nästa säsong. Men 2016/2017 var de med och mötte bland andra HV71 i gruppspelet. Då var Andreas Valdix med på isen.
— Största skillnaden som jag kände när vi mötte HV, Salzburg och så vidare är att vi tog alldeles för mycket utvisningar. Det kan också haft att göra med att vi inte hängde med i tempot, men att spela mot såna lag och ta så mycket utvisningar, det finns inte en chans att vi kan vinna matcher då.

Jerry Andersson. Foto: Henrik Skoglund

Jerry Andersson tycker att CHL är bra för den europeiska hockeyn.
— CHL breddar hockeyn och hockeyn behöver breddas i Europa. Det är bra om länder som Ungern och England får möjlighet, det är min personliga åsikt. Av den anledningen kan jag gilla CHL samtidigt som jag har förståelse för att Sverige har svårt att sälja biljetter hemma.

KOM TREA I CONTINENTAL CUP

Tidigare under säsongen spelade Sheffield Continental Cup och slutade trea. Men de pressade slutsegraren Yunost Minsk rejält i semifinalen och Valdix/Westerling menar på att EIHL rent kvalitetsmässigt nog är bättre än ligorna i Frankrike, Italien, Danmark och Norge.
— Kolla bara i Continental Cup när vi mötte Danmarks lag (Rungsted), de som vann ifjol. Nu vann vi på straffar, men det var klasskillnad skulle jag vilja säga. Vi slog dem som vann franska ligan, Ritten, ganska komfortabelt också och vi spelade jämnt mot Minsk också, säger Westerling och går sedan in på Nottingham och Cardiffs insatser i höstens CHL.
– Cardiff dängde Växjö med 5-1, nu hade Växjö i och för sig ingenting att spela för. Men du gör inte bara det hursomhelst ändå.
— Nottingham vann väl sin grupp? flikar Valdix in innan Westerling återigen tar till orda.
– Jag tycker det visar att det finns kvalité i den här ligan. Framförallt de fem-sex första lagen. Jag tycker de är ganska bra. Cardiff tycker jag är riktigt bra.

Andreas Valdix:
– Vad jag känner nu sen jag kom hit är att, och vad jag hört många andra säga också, varje år blir det lite bättre. Det tycker jag man kunnat se ganska tydligt också på deras landslag som var i tredjeligan men nu gick upp. De gick väl upp ganska komfortabelt och vann mot de lagen som de hade förlorat mot innan och vann med höga siffror. Ligan blir bättre och då blir också deras egna spelare och landslag bättre.

VIKTIGT MED FRAMGÅNG FÖR LANDSLAGET

Just biten med Storbritanniens landslag tror Jerry Andersson är viktig. Landslaget är nykomlingar i VM:s andradivision och han tror ett avancemang till a-gruppen är ett måste för att den inhemska ligan ska ses med andra ögon från de större hockeynationerna.
— Det är ingen som kommer uppmärksamma ligan annat som en öl-liga. Där sätts prägeln.

Mångas fördom om EIHL är nog att det är en ”beer-lague”. Men Jerry Andersson menar på att det är en föreställning man snabbt ska slå ur hågen.
— Jag säger att det här är Europas mest underskattade liga. Är man i Sverige och inte har varit här så har man fortfarande en känsla av att det är en öl-liga. Men glöm allt det. Det är ett fåtal allsvenska lag som åker och vinner på brittisk mark mot de fyra stora vid denna tiden på säsongen.

FICK UPPMÄRKSAMHET I SVERIGE

En grej som fick mycket beröm i Sverige i samband med Andreas Jämtins uppmärksammade avstängnings var ligans öppenhet kring förklaringen. I en pedagogisk video på Youtube redogjorde EIHL DOPS (Department of player security) för skälen till avstängningen. En viss skillnad på den svenska disciplinnämndens pressmeddelanden.

Jerry Andersson tycker också att EIHL:s tydlighet kring avstängningar är bra, men belyser en brist i systemet. Nämligen den att det inte är domarna som anmäler spelare vidare, utan coacherna till felande spelares motståndare.
— Det gör att du kan komma in i ett system där man inte anmäler en spelare för att det kan vara bra om de har bästa laget till nästkommande match.

HAR TVÅ ARENOR

Ligans publiksnitt för den nyss avslutade grundserien landade på 2 690. Nottingham vann publikligan med 5 674 åskådare per match före Sheffield med 5 352. Men då ska man veta att de har två hemmaarenor. I FlyDSA Arena tar de 9 300 åskådare som mest och därinne snittar de runt 8 000. I den betydligt mindre Ice Sheffield drar de betydligt färre.

Även om passion och intresse kring ligan och lagen finns, är ishockey i sammanhanget en relativt liten sport i Storbritannien. Men ska man jämföra Sheffields storhet som klubb bland de hockeyintresserade med svenska motsvarigheter så är det Färjestad de allra flesta nämner som en god jämförelsereferens.

Det innebär ju så klart en viss press från fans och media på de som representerar klubben.
— Ända från dag ett när man kommer hit så är det ”vi ska vinna ligan, vi ska vinna Challenge Cup, Vi ska vinna playoff”. Det är målet, konstaterar Valdix.
— Spelar du här så är det liksom ”Sheffield ska vinna”. Det finns inget annat och det blir du ganska snabbt varse om vad som gäller här, fyller Westerling i.

INGEN SKIT PÅ FACEBOOK

I SHL händer det titt som tätt att spelarna får otrevliga meddelanden efter match från supportrar till olika lag. Enligt Jonas Westerling och Andreas Valdix inträffar det aldrig i EIHL.
— Jag har aldrig fått något meddelande på Facebook eller något sånt överhuvudtaget där någon har skrivit något negativt, berättar Valdix och Westerling hummar medhållande bredvid.
— På det sättet är det bra. Men sen finns det en jävla press att man ska vinna, fortsätter Valdix.

Foto: Henrik Skoglund

I en hockeynation som är rätt långt bakom Sverige, och dessutom kraftigt influerad av transatlanter, så skulle man kunna tro att historierna om märkliga händelser skulle vara många. Men ingen av de tre svenskarna har stött på något anmärkningsvärt som är värt att klassa som extraordinärt under sin tid i Storbritannien rent hockeymässigt. Inte heller vid sidan av har de stött på några större kulturkrockar.
— Det skulle väl vara att de kör på fel sida vägen, konstaterar Valdix och Westerling unisont.

KUNDE GÅTT ILLA

Det höll på att bli en krock vid ett tillfälle i Andreas Valdix fall.
— Jag var faktiskt nära att krocka direkt. Första gången jag körde ut med bilen och jag kollade åt fel håll. Då kom det en bil från andra sidan, men som tur var så klarade jag mig precis. Men man fick en lite ”heads up” då. Så jag var faktiskt lite orolig att köra de första dagarna efter det hände, berättar han.

I Jonas Westerlings fall var de kulturmässiga problemen av rent hockeymässig karaktär när han kom i höstas.
— Jag tycker att jag hade en riktigt dålig start. Det tog längre tid än jag trodde att komma in i det. Men från november och framåt så är jag nöjd. Men fram till det var det inte bra, inleder han och fortsätter:
– Det är mitt första år utomlands. Det kanske tog lite längre tid än vad det borde göra. Det är alltid en omställning. Hockeyn är annorlunda, det kanske är lite tuffare. Jag åkte på någon tackling i ryggen och huvudet det första som hände här.

Det tog också ett tag för honom att komma in i det hela på grund av språket.
– Det är ett annat språk och det kanske inte blir lika lätt att ta för sig. När jag kom hit så visste ju ingen vem jag var. I Sverige när jag kommer till ett lag så vet ju alla vem jag är och vad jag gör.
— När du kommer utomlands så gäller det fan att ta plats också om du ska lyckas. Jag var nog lite för vek och mjäkig i början.

TRE TITLAR SOM GÄLLER

I Storbritannien är det tre titlar som gäller. Att vinna EIHL:s grundserie är det som smäller högst och den titeln tog Cardiff hem. De åtta främsta i ligan gör sedan upp i playoff och att vinna det är i samma klass som att vinna Challenge Cup som pågår under säsongen.

Foto: Henrik Skoglund

Slutspelet, eller playoffet, inleds med två kvartsfinaler nu i helgen med spel hemma och borta där målen läggs ihop. De fyra främsta gör sedan upp i semifinal och final i Nottingham där ”Final four” avgörs varje år.
— Det kommer fans från alla lag, även från de som är utslagna. Det blir faktiskt en jäkla stämning, berättar Andreas Valdix.
– Det är ingen som tycker om oss, säger Westerling innan Valdix återigen tar vid:
– Nej, det är alla fans mot oss och det är ganska kul faktiskt.

Foto: Henrik Skoglund

Är Sheffield Steelers ”hatlaget”?
— Ja det får man säga. Det känns det som. Sheffield är topplaget som alla vill slå, säger Valdix.

FRAMGÅNGSRIKASTE KLUBB

Som Storbritanniens framgångsrikaste klubblag får Sheffield Steelers finna sig i att motståndarnas supportrar gläds lite extra när det går dåligt för laget och den här säsongen har varit just en sådan säsong när mycket har grinat emot. Bland annat har skador ställt till det.

Titlarna har uteblivit och nu finns det bara en kvar att vinna när playoff avgörs i Nottingham nästa helg. Om Sheffield nu kvalificerar sig dit vill säga, först ska Guildford passeras i kvartsfinalen.
— Jag hoppas vi kan mäkta med vilka vi nu möter i kvartsfinalen (intervjun gjordes innan kvartsfinalmotståndet var klart) så vi kan gå till ”final four”. Vi har haft en jobbig säsong med skador på fel killar. Sheffield har det stora favorittrycket, det är en enorm press på dem här, berättar Jerry Andersson.

OKLAR FRAMTID

Det är högst oklart vad trion kommer göra nästa säsong. Jonas Westerling berättar ovan att han kan tänka sig en fortsättning och Andreas Valdix verkar inte helt oäven till det heller.
— Mitt kontrakt går ut nu efter denna säsongen. Jag har faktiskt ärligt talat inte funderat på det än så länge. Jag kan tänka mig att stanna, jag kan tänka mig…jag vill fortsätta med hockeyn i alla fall, så vad det än blir så blir det någonting. Men som sagt, jag trivs väldigt bra här.

Vill du fortsätta på så hög nivå som möjligt?
– Så klart. Man strävar alltid efter att komma uppåt också. Till en bättre liga och man vill bli så bra som möjligt hela tiden. Så går mina tankar just nu.

Även i Jerry Anderssons fall är det oklart. Han trivs i Sheffield och kan om han vill fortsätta även nästa säsong.
— På något vis är det ett tufft liv emellanåt, det går inte att komma ifrån. Du är ensam. Jag har min fru, hund och två söner i Sverige.
– Samtidigt, det är många som flyger hit och hälsar på. Den sociala biten måste ju styra lite också.
– Jag har varit ute och kommit ifrån Troja, det gör ju att det kommer upp en del nya goda förslag som kittlar och attraherar som man måste väga in och titta på på hemmaplan.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten