I IDOLERNAS FOTSPÅR. Lukas Macklin följer i Jesper Bratts och Fredrik Karlströms fotspår.
Nyheter

Talangen går i Jesper Bratts fotspår: ”Valde AIK för att jag såg upp till honom”

Jesper Bratt och Fredrik Karlström fostrades båda i Trångsunds verksamhet innan de via AIK tog klivet upp på en högre nivå. Inspirerad av dessa ynglingar försöker den två år yngre AIK-talangen Lukas Macklin göra samma resa.
– Jag valde AIK bland annat för att jag såg upp till honom, säger Macklin till hockeysverige.se om Bratt.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mall of Scandinavia är ett gigantisk handelskomplex med 179 butiker, 49 restauranger och en biograf precis in vid AIK:s hjärta, Friends Arena. Det är dessutom bara ett stenkast av Anders Gozzi från köpcentrumet till Ulriksdals IP, alltså Ritorp, där klubben har sin ungdoms- och damverksamhet.

Hockeysverige.se stämde träff med en av klubbens stora talanger, Lukas Macklin, för en intervju inne på ett av ”mallets” alla fik. Macklin är liksom Fredrik Karlström och Jesper Bratt från Trångsund söder om Stockholm.
  Jag har tränat en del med de två i ”Trånkan” när jag var yngre och tränade med 97:orna någon gång. Sedan har vi kört inlines, men jag har även varit med på Filips (Bratt, lillebror) träning då även ”Jeppe” varit med, berättar den 17-åriga forwarden som också ser Karlström och Bratt som inspirationskällor för honom:
– Ja, det är klart. Båda har varit duktiga från en väldigt ung ålder. Det är bara att kolla var de är nu. ”Jeppe” spelar i NHL och Karlström i SHL. De är fortfarande en inspirationskälla eftersom båda två kommer från Trångsund precis som jag gör.

TRÅNGSUND LEVERERAR TILL AIK

Lukas Macklin har även fått möjligheten att spela med Bratt och Karlström i AIK:s juniorer.
– Jag spelade med båda i J20-slutspelet förra säsongen. Inte i samma kedja, men i samma lag i alla fall. Det var riktigt kul och man såg att dom höll en högre nivå eftersom dom spelade i A-laget.

Är det fler från Trångsund som spelar i AIK?
Alex Koskinen är en 00:a som spelar här. Sedan har vi en 01:a, Gustav Blom.

Vad är nyckeln till att Trångsund får fram så många bra spelare just nu?
– Närheten och tillgången till hallen. Den ligger rätt centralt och är lite av huvudcentrat i ”Trånkan”. Det har blivit att man hänger där och på uterinken och har kul med polarna.

AIK-forwarden valde att som ganska ung lämna Trångsund för Haninge, där han bland annat spelade med Örebros Glenn Gustafsson. Men inför säsongen 2014/15 valde han att krita på för AIK.
– Där hade ”Jeppe” en stor påverkan på mig. Jag valde AIK bland annat för att jag såg upp till honom. Det var min pappa (Anders) som pratade med Conny (Bratt, Jespers pappa). Conny och ”Jeppe” tyckte att det var en bra förening samtidigt som det ligger i Stockholm, säger Macklin som inte har några syskon som spelar hockey.
– Nej, jag har bara en yngre syster (Ella Macklin) som rider. Hon rider på en hyfsad nivå, men är inte på proffsnivå ännu.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”ÄLSKAR ATT SPELA FÖR MITT LAND”

Redan under sin andra säsong i AIK fick Lukas Macklin chansen i U16-landslaget.
– Klart att det var något som jag drömt om sedan jag var liten och något som jag hade som ett litet mål, att försöka bli så bra att jag kommer dit. Det är inte lätt, men jag hade lite tur också. Det gick bra på något läger där jag hade en topp och jag kom med på det.
– Det var otroligt mäktigt att dra på sig landslagströjan, stå där och höra på nationalsången. Även om det inte var Tre Kronor eller JVM så har man kronorna på bröstet och jag älskar att spela för mitt land. Vi mötte Finland och det var lite rivalitet så det var riktigt mäktigt.

Du bor i Trångsund och åker varje dag ut hit till Solna, blir inte allt det här pendlandet påfrestande?
– Jag har vant mig eftersom jag åkt den här sträckan ett antal hundra gånger. Man hittar på något, lyssnar på musik, kollar något youtube-klipp…

Hinner du ha några intressen vid sidan av hockeyn?
– Jag har tjej, Elin, så det blir mycket att vara med henne. Sedan blir det att kolla hockey också, just nu slutspelshockey givetvis.

”OTROLIGT NERVÖS I MITT FÖRSTA BYTE”

Den här säsongen har Lukas Macklin spelat J18 och J20 men även sju matcher i A-laget.
– Det har varit ett lyft för min del och riktigt roligt att jag fått testa på att vara med i A-laget.

Vad är det som tagit dig dit den här säsongen?
– Jag antar att det är hårt jobb. Jag hade en bra försäsong med framför allt mycket bra träning, vilket gjort att jag har känt mig bättre. Dessutom har jag haft ett bättre självförtroende än tidigare, även i J20. Jag har fått mycket speltid där och tränarna har trott på mig. Det har mycket med det att göra.

A-lagsdebuten fick 17-åringen chansen att göra mot Modo på bortaplan.
– Det var otroligt. Stämningen som var där i Fjällräven Center var också obeskrivlig. Jag var otroligt nervös i mitt första byte och jag vet faktiskt inte ens om jag rörde pucken. Det var riktigt nervigt, säger Macklin med ett leende.
– Jag tycker inte att det var jättemycket folk på matchen (2 815 personer), men det kändes som att det var många där eftersom jag inte spelat inför så mycket folk innan. Den matchen spelade jag i fjärdekedjan tillsammans med Henrik Marklund och Kalle Jellvert.
– Sedan var jag även med mot bland annat Södertälje borta. Den matchen var nog mäktigast och det var nästintill fullsatt (5 542).


Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

SKÖT FÖRSTA A-LAGSMÅLET I DERBYT

I just matchen mot Södertälje gör Lukas Macklin sitt hittills enda mål i Hockeyallsvenskan.
– Jag fick pucken på kanten av (Jesper) Frödén. Jag tänkte att jag skulle försöka trycka pucken på kassen och sedan gick den in. Det var 1–0-målet (AIK vann med 3–1).
– Så som jag kände då har jag aldrig känt förut. Det var som att jag fick en blackout. Jag vet vad som hände. Även om jag var där och kommer ihåg allting så är det fortfarande lite dunkelt faktiskt. Pucken har jag hemma på en hylla bredvid sängen.

Var det en stor omställning att kliva in från juniorlaget in i A-laget?
– Ja, där var det ett seriösare spel och noggrannare. Sedan märks det att spelarna där är mycket smartare och starkare.

Är det stor skillnad även vid sidan av?
– Ja, så är det. Framför allt är det mycket mer professionellt. Det är deras jobb så det blir att alla gör sitt till 100 procent.
– När jag kom upp i A-laget bemötte de mig väldigt bra. Jag hade ändå varit med på sommarfysen så jag hade träffat många av killarna redan innan.

Du har inte fått spela i landslaget den här säsongen, hur tänker du kring det?
– Jag ser landslaget mest som en bonus. Klart att jag vill vara med där och det skulle vara jätteroligt om jag kom med till U18-VM.

Har du som mål att komma med dit?
– Ja, det har varit mitt mål hela säsongen. Jag vill vara så bra jag kan till VM och försöka komma med där. Jag var reserv till förra femnationers som gick i USA. Sedan har jag även varit med på elit-campen.

Du har ett juniorkontrakt med AIK, hur går tankarna framåt?
– Mitt mål är att ta nästa steg och försöka ta en plats i A-laget. Om det blir så får vi se. Nu siktar jag högt, man ska våga drömma också, och JVM är något jag skulle vilja vara med om även om jag nu har två år på mig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 30 september
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
lördag 01 oktober
13:00 AIK - Luleå SDHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
15:15 Timrå - Färjestad SHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:30 Linköping - Brynäs SDHL
16:00 Göteborg - Djurgården SDHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 Rögle - Linköping SHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Frölunda - Leksand SHL
18:00 Västerås - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
söndag 02 oktober
13:00 HV 71 - Djurgården SDHL
14:00 Göteborg - Linköping SDHL
15:00 Malmö - Brynäs SHL
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
måndag 03 oktober
03:00 Ostersund - Vastervik Hockeyallsvenskan
03:00 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 oktober
18:00 Ålborg - Luleå Champions Hockey League
18:05 Rögle - Zürich Champions Hockey League
19:00 Kristianstad - Djurgården Hockeyallsvenskan
20:00 Belfast - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 05 oktober
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Boston Bruins NHL
torsdag 06 oktober
19:00 Brynäs - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Timrå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 Örebro - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Oskarshamn SHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten