I IDOLERNAS FOTSPÅR. Lukas Macklin följer i Jesper Bratts och Fredrik Karlströms fotspår.
Nyheter

Talangen går i Jesper Bratts fotspår: ”Valde AIK för att jag såg upp till honom”

ANNONS

Jesper Bratt och Fredrik Karlström fostrades båda i Trångsunds verksamhet innan de via AIK tog klivet upp på en högre nivå. Inspirerad av dessa ynglingar försöker den två år yngre AIK-talangen Lukas Macklin göra samma resa.
– Jag valde AIK bland annat för att jag såg upp till honom, säger Macklin till hockeysverige.se om Bratt.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mall of Scandinavia är ett gigantisk handelskomplex med 179 butiker, 49 restauranger och en biograf precis in vid AIK:s hjärta, Friends Arena. Det är dessutom bara ett stenkast av Anders Gozzi från köpcentrumet till Ulriksdals IP, alltså Ritorp, där klubben har sin ungdoms- och damverksamhet.

Hockeysverige.se stämde träff med en av klubbens stora talanger, Lukas Macklin, för en intervju inne på ett av ”mallets” alla fik. Macklin är liksom Fredrik Karlström och Jesper Bratt från Trångsund söder om Stockholm.
  Jag har tränat en del med de två i ”Trånkan” när jag var yngre och tränade med 97:orna någon gång. Sedan har vi kört inlines, men jag har även varit med på Filips (Bratt, lillebror) träning då även ”Jeppe” varit med, berättar den 17-åriga forwarden som också ser Karlström och Bratt som inspirationskällor för honom:
– Ja, det är klart. Båda har varit duktiga från en väldigt ung ålder. Det är bara att kolla var de är nu. ”Jeppe” spelar i NHL och Karlström i SHL. De är fortfarande en inspirationskälla eftersom båda två kommer från Trångsund precis som jag gör.

TRÅNGSUND LEVERERAR TILL AIK

Lukas Macklin har även fått möjligheten att spela med Bratt och Karlström i AIK:s juniorer.
– Jag spelade med båda i J20-slutspelet förra säsongen. Inte i samma kedja, men i samma lag i alla fall. Det var riktigt kul och man såg att dom höll en högre nivå eftersom dom spelade i A-laget.

Är det fler från Trångsund som spelar i AIK?
Alex Koskinen är en 00:a som spelar här. Sedan har vi en 01:a, Gustav Blom.

Vad är nyckeln till att Trångsund får fram så många bra spelare just nu?
– Närheten och tillgången till hallen. Den ligger rätt centralt och är lite av huvudcentrat i ”Trånkan”. Det har blivit att man hänger där och på uterinken och har kul med polarna.

AIK-forwarden valde att som ganska ung lämna Trångsund för Haninge, där han bland annat spelade med Örebros Glenn Gustafsson. Men inför säsongen 2014/15 valde han att krita på för AIK.
– Där hade ”Jeppe” en stor påverkan på mig. Jag valde AIK bland annat för att jag såg upp till honom. Det var min pappa (Anders) som pratade med Conny (Bratt, Jespers pappa). Conny och ”Jeppe” tyckte att det var en bra förening samtidigt som det ligger i Stockholm, säger Macklin som inte har några syskon som spelar hockey.
– Nej, jag har bara en yngre syster (Ella Macklin) som rider. Hon rider på en hyfsad nivå, men är inte på proffsnivå ännu.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”ÄLSKAR ATT SPELA FÖR MITT LAND”

Redan under sin andra säsong i AIK fick Lukas Macklin chansen i U16-landslaget.
– Klart att det var något som jag drömt om sedan jag var liten och något som jag hade som ett litet mål, att försöka bli så bra att jag kommer dit. Det är inte lätt, men jag hade lite tur också. Det gick bra på något läger där jag hade en topp och jag kom med på det.
– Det var otroligt mäktigt att dra på sig landslagströjan, stå där och höra på nationalsången. Även om det inte var Tre Kronor eller JVM så har man kronorna på bröstet och jag älskar att spela för mitt land. Vi mötte Finland och det var lite rivalitet så det var riktigt mäktigt.

Du bor i Trångsund och åker varje dag ut hit till Solna, blir inte allt det här pendlandet påfrestande?
– Jag har vant mig eftersom jag åkt den här sträckan ett antal hundra gånger. Man hittar på något, lyssnar på musik, kollar något youtube-klipp…

Hinner du ha några intressen vid sidan av hockeyn?
– Jag har tjej, Elin, så det blir mycket att vara med henne. Sedan blir det att kolla hockey också, just nu slutspelshockey givetvis.

”OTROLIGT NERVÖS I MITT FÖRSTA BYTE”

Den här säsongen har Lukas Macklin spelat J18 och J20 men även sju matcher i A-laget.
– Det har varit ett lyft för min del och riktigt roligt att jag fått testa på att vara med i A-laget.

Vad är det som tagit dig dit den här säsongen?
– Jag antar att det är hårt jobb. Jag hade en bra försäsong med framför allt mycket bra träning, vilket gjort att jag har känt mig bättre. Dessutom har jag haft ett bättre självförtroende än tidigare, även i J20. Jag har fått mycket speltid där och tränarna har trott på mig. Det har mycket med det att göra.

A-lagsdebuten fick 17-åringen chansen att göra mot Modo på bortaplan.
– Det var otroligt. Stämningen som var där i Fjällräven Center var också obeskrivlig. Jag var otroligt nervös i mitt första byte och jag vet faktiskt inte ens om jag rörde pucken. Det var riktigt nervigt, säger Macklin med ett leende.
– Jag tycker inte att det var jättemycket folk på matchen (2 815 personer), men det kändes som att det var många där eftersom jag inte spelat inför så mycket folk innan. Den matchen spelade jag i fjärdekedjan tillsammans med Henrik Marklund och Kalle Jellvert.
– Sedan var jag även med mot bland annat Södertälje borta. Den matchen var nog mäktigast och det var nästintill fullsatt (5 542).


Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

SKÖT FÖRSTA A-LAGSMÅLET I DERBYT

I just matchen mot Södertälje gör Lukas Macklin sitt hittills enda mål i Hockeyallsvenskan.
– Jag fick pucken på kanten av (Jesper) Frödén. Jag tänkte att jag skulle försöka trycka pucken på kassen och sedan gick den in. Det var 1–0-målet (AIK vann med 3–1).
– Så som jag kände då har jag aldrig känt förut. Det var som att jag fick en blackout. Jag vet vad som hände. Även om jag var där och kommer ihåg allting så är det fortfarande lite dunkelt faktiskt. Pucken har jag hemma på en hylla bredvid sängen.

Var det en stor omställning att kliva in från juniorlaget in i A-laget?
– Ja, där var det ett seriösare spel och noggrannare. Sedan märks det att spelarna där är mycket smartare och starkare.

Är det stor skillnad även vid sidan av?
– Ja, så är det. Framför allt är det mycket mer professionellt. Det är deras jobb så det blir att alla gör sitt till 100 procent.
– När jag kom upp i A-laget bemötte de mig väldigt bra. Jag hade ändå varit med på sommarfysen så jag hade träffat många av killarna redan innan.

Du har inte fått spela i landslaget den här säsongen, hur tänker du kring det?
– Jag ser landslaget mest som en bonus. Klart att jag vill vara med där och det skulle vara jätteroligt om jag kom med till U18-VM.

Har du som mål att komma med dit?
– Ja, det har varit mitt mål hela säsongen. Jag vill vara så bra jag kan till VM och försöka komma med där. Jag var reserv till förra femnationers som gick i USA. Sedan har jag även varit med på elit-campen.

Du har ett juniorkontrakt med AIK, hur går tankarna framåt?
– Mitt mål är att ta nästa steg och försöka ta en plats i A-laget. Om det blir så får vi se. Nu siktar jag högt, man ska våga drömma också, och JVM är något jag skulle vilja vara med om även om jag nu har två år på mig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch