MISSNÖJD. Målvakten Minatsu Murase tycker att Leif Boork förstörde OS för Damkronorna.
SDHL 1

Svidande kritiken mot Leif Boork: ”Han förstörde vårt OS”

ANNONS

Damkronorna slutade näst sist i OS efter en blek insats. Nu talar reservmålvakten Minatsu Murase, AIK, ut om turneringen i Sydkorea – och delar ut frän kritik mot avgående förbundskaptenen Leif Boork.
– Jag personligen tycker inte att han ledde laget bra eller coachade laget på rätt sätt. Han satte in fel spelare vid fel tillfällen, säger Murase till hockeysverige.se.

Minatsu Murase blev stor matchhjälte i onsdags då AIK sensationellt vann med 1–0 mot Linköping i den första kvartsfinalen hemma på Ritorp. Om AIK vinner an av de två kvartsfinalreturerna i Linköping lördag eller söndag är laget överraskande i semifinal.

Men säsongen har inte bara varit en dans på rosor. ”Musse”, som Murase kallas, var med i det OS-lag som slutade näst sist i hockeyturneringen. Givetvis ett stort misslyckande.
– Jag fick inte spela speciellt mycket i OS (en match) och det är något jag tycker är tråkigt. Annars var det en upplevelse att få vara med där, berättar ”Musse” för hockeysverige.se och fortsätter med att ge sin syn på varför inte resultatet blev bättre.
– Jag tycker att vi hade fel tränare (Leif Boork). Han fick inte ut det bästa av alla spelare. Jag personligen tycker inte att han ledde laget bra eller coachade laget på rätt sätt. Han satte in fel spelare vid fel tillfällen och så vidare. På så vis förstörde han vårt OS. Det är gjort nu och det gick inte så bra för oss.

Du var inte med alls förra säsongen landslaget, handlar det om en konflikt med förbundskaptenen?
– Jag vet egentligen inte. Det var mest från hans håll. Han var inte nöjd med att jag hade missat någon turnering. Han är väldigt speciell och jag fick smöra mig tillbaka, om man säger så. Jag är riktigt trött på honom.

Nu tillträder Ylva Martinsen som förbundskapten. Det är något den 22-åriga målvakten välkomnar.
– Det tror jag kommer att bli jättebra. Hon är väldigt ödmjuk och bra.

Och du satsar vidare på landslaget?
– Just nu spelar jag slutspelet här med AIK och sedan får vi se vad som händer.

Ditt kontrakt med AIK går ut efter säsongen, hur går tankarna framåt?
– Jag har inte funderat så mycket på det, men jag trivs väldigt bra i AIK. 


Foto: Ronnie Rönnkvist

”VAD HADE JAG ATT BLI NERVÖS ÖVER?”

Första kvartsfinalen var dock ett erkännande för Murase och AIK. Vinst över favoriterna Linköping med 1–0 efter mål av en annan OS-spelare, Lisa Johansson.
– Vi gjorde en riktigt bra laginsats och ett mål räckte den här gången, vilket var skönt.
– Det kändes verkligen som alla var där när det behövdes. Under säsongen har det varit lite halvdant ibland, men i onsdags gav alla 100 procent hela tiden och det var jätteroligt.

Murase räddade 27 Linköpingsskott och är givetvis nöjd med sin egen insats.
– Jag släppte inte in något mål så jag tycker att jag gjorde det bra. Samtidigt fick jag bra hjälp av framför allt backarna men självklart också av hela laget.

Med två och en halv minut kvar av första kvartsfinalen, vid ställningen 1-0, drar Ethel Wilhelmsson på sig två minuters utvisning för en interference på Linköpings OS-målvakt, Florence Schelling. Strax där efter plockar Linköping ut Schelling så det blir sex mot fyra. Trots det kände sig Murase ganska lugn i kassen.
– Nej, jag blev inte nervös. Jag tänkte bara att det var två och en halv minut kvar av matchen och det enda jag fokuserade på var att inte släppa in något mål för jag ville verkligen att vi skulle vinna den här matchen. Vi hade inget att förlora så vad hade jag egentligen att bli nervös över?

Brukar du annars bli nervös när du spelar?
– Vissa matcher är viktigare än andra och man är extra taggad. Självklart kan jag bli lite nervös, men det är inget som spelar någon roll i spelet.

HAR SPELAT I 34 AV 36 MATCHER DEN HÄR SÄSONGEN

Nu väntar minst en match till och även om Linköping är favoriter så ser Minatsu Murase inte det som omöjligt att det blir AIK som går vinnare ur den striden.
– Vi börjar om från noll och kommer ge allt vi har. Ska vi vinna så gäller det att alla är fokuserade och gör allting noggrant. Det tror jag kommer att bli viktigt, säger AIK-målvakten som har spelat 34 av lagets 36 matcher plus ett antal landskamper.
– Den här säsongen har gått fort och det har varit tufft med många förluster, men det är i slutspelet allt det roliga börjar. Förra säsongen stod jag alla matcher och på så vis känns det ingen skillnad.

Känner du dig sliten i kroppen efter alla matcher?
– Nej, faktiskt inte. Jag känner mig ganska fräsch, avslutar AIK:s 22-åriga landslagsmålvakt.

Den här artikeln handlar om: