Sök
Simon Åkerström och pappa Roger.
Nyheter

Ratades – men pushades att fortsätta av backlegendaren: ”Pappa fortsätta peppa mig och sa att jag hade det som krävs”

Han kom inte in på hockeygymnasiet och tog ingen plats i Luleås J18-lag. Men med hjälp av pappa Roger Åkerström fick Simon Åkerström en elitkarriär ändå.
–  När jag spelade i Brooklyn kände jag några gånger att jag aldrig skulle ta mig därifrån. Jag ville ändå någonting med hockeyn och då var pappa till en stor hjälp. Han sa ”kör på för du kommer få en chans”, berättar Simon för hockeysverige.se.

En av de backar i Hockeyallsvenskan som tagit stora kliv framåt den här säsongen är 22-åriga Simon Åkerström. Till vardags spelar han i Björklöven, men sin hockeyuppfostran har han fått i Luleå där hans pappa Roger är en stor ikon. Men inte mer än två gånger har han blivit bortplockad av Luleå. Trots det har han krigat vidare i bland annat Brooklyn Tigers juniorverksamhet.
– Jag har bott i Luleå i stort sett hela tiden och spelat där. Efter TV-pucken, när man skulle slå sig in i J18, tyckte Luleå att jag fysiskt inte var stark nog så jag tog inte plats i J18-laget. Jag kom inte in på hockeygym heller. Det var rätt tufft, berättar Björklöven backen och fortsätter:
– I stället fick jag köra på i Brooklyn. Jag är ändå glad att det blev som det blev och jag tycker att jag hittade lite av mitt spel där. Efter två säsonger i Brooklyn fick jag chansen till en try-out i Luleås J20. Jag fick en plats där och sedan har det bara gått uppåt.

Var du på väg att lägga av efter TV-pucken då du inte fick plats i Luleås J18?
– Inte direkt, men när jag spelade i Brooklyn kände jag några gånger att jag aldrig skulle ta mig därifrån. Jag ville ändå någonting med hockeyn och då var pappa till en stor hjälp. Han sa ”kör på för du kommer få en chans”.
– Det var ändå många gånger där i Brooklyn som jag kände att det inte skulle bli någonting så jag kunde lika gärna lägga av. Pappa fortsätta peppa mig och sa att jag hade det som krävs. Det var bara för mig att jobba hårt och så vidare. Jag körde på och det blev bra till slut.

Hur tänker du så här efteråt kring att pappa peppade dig att fortsätta?
– Jag är självklart tacksam och han har hjälpt mig varje dag, även nu. Vi pratar efter varje match och han ser varje match på TV eller på plats så han är verkligen till stor hjälp för mig.

Pappa, Roger Åkerström, spelade i Luleå till och med säsongen 2006/07 då han lade skridskorna på hyllan.
– Nästan sedan jag föddes så har jag varit på hans matcher. Jag kunde nationalsången då jag var två år eftersom jag hade varit på så många matcher, skrattar Simon Åkerström.

Roger Åkerström är en stor ikon i Luleå.

Roger Åkerström gjorde även en säsong i italienska Bolzano. Då var Simon 10 år och liksom pappa spelade han också hockey i Italien.
– Vi åkte ner en säsong och egentligen skulle han ha slutat efter den säsongen, men det blev ytterligare en säsong i Luleå. Vi bodde där i sex månader. Då tränade jag med ett italiensk lag och det var coolt.
– Dom var grymt bra skridskoåkare där nere, i alla fall då, men dom hade inget vidare spelsinne. Det var mycket åka själv med pucken.

Har du fortfarande kontakt med killarna du spelade med där?
– Nej, men det var en amerikan som var ett år äldre än jag som hängde mest med. Han har spelat JVM (2014) och heter Thomas Di Pauli, men jag har inte snackat med honom efter vi hängde i Italien.

Simon Åkerström kom att göra två säsonger i Luleås J20 mellan 2013 och 2015. Sedan fick han ånyo lämna Luleå, men den här gången var besvikelsen långt ifrån lika stor.
– Det var min sista J20-säsong. Jag hade ingen chans att få A-lagskontrakt då så det blev att lämna. I stället blev det Division 1 i Piteå. Det var en väldigt bra säsong för mig personligen och jag fick chansen i Hockeyallsvenskan efter det så det kändes som att det var rätt steg för mig.

Var det nyttigt för dig att ta steget ner i HockeyEttan för att få mycket speltid på seniornivå?
– Jag fick jättemycket speltid i powerplay, boxplay och egentligen allting. Att spela så mycket, få mycket självförtroende och göra så mycket poäng (6+21=27), dessutom gick vi rätt långt med Piteå, gjorde att det blev en jätterolig säsong som dessutom var nyttig för mig.

Förra säsongen tillbringade Simon Åkerström i Vita Hästen, en förening där det var en del turbulens med bland annat sparkade tränare (Pär Hellenberg) och tränaravhopp (Mikael Johansson).
– Det var en rolig säsong. Det var även min första allsvenska säsong så jag fick känna på det. Sedan var det lite turbulent med tränare som fick gå och lite kaos omkring laget.
– Det kanske inte gick riktigt som vi ville den säsongen hockeymässigt, men det var, som sagt var, en rolig säsong.

In i stället för Johansson och Hellenberg kom Jonas Johnson och Fredrik ”Grizzly” Eriksson.
– Det kändes som Jonas och ”Grizzly” trodde på mig rätt mycket. Dom försökte hjälpa mig och det är skönt när tränarna har förtroende för mig. Jag vet att Jonas var sugen på att ha kvar mig, men det blev Björklöven i stället efter det.

Varför gjorde du det valet?
– Det kändes bra samtidigt som jag hade koll på ”Jocke” (Fagervall, coach) sedan Luleå-tiden. Samtidigt kom jag lite närmare hem.
– ”Jocke” tränade A-laget när jag var i J20 så jag hade rätt bra koll på hur han ville spela och så vidare. Dessutom har pappa en ganska bra koll på honom och dom båda känner varandra lite grann sedan tidigare.

Har det blivit som du förväntade dig innan du flyttade upp till Umeå och Björklöven?
– Jag tycker att det blivit bättre än vad jag förväntade mig. Framförallt efter jul så tycker jag verkligen att jag har hittat rätt och att jag spelar en bra hockey nu. ”Jocke” och Jesper Jäger hjälper mig väldigt mycket samtidigt som jag känner att jag får ett stort förtroende nu.

Vad är det som tagit Björklöven till Slutspelsserien?
– Hårt jobb genom hela säsongen. Jag tycker att vi har varit rätt mycket upp och ner under säsongen. När det nu i slutet krävts att vi ska ta poäng så har vi gjort det. Vi har haft med och motgångar, men vi har hela tiden kört på bra och trott på det vi har gjort.

Går det bara att gå in och njuta i kvalet eller finns det nerver med också?
– Vi är grymt taggade och nu är det bara att gå in och köra. Vi tog oss till topp fem vilket innebär att vi fick en till hemmamatch. Vi har ett grymt bra schema med bra resor till bortamatcherna, Södertälje och Almtuna, vilket är nära. Det känns bra och det ska bli grymt kul att köra igång idag. Vi har en riktigt bra chans att gå långt.

Och med långt menar du SHL?
– Det siktar vi på, absolut.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten