Chris Härenstam ser styrkor och svagheter i båda lagen.
Timrå IK

Så tror Chris Härenstam om finalserien: ‘De går in som favorit’

ANNONS

I kväll drar den igång – finalserien mellan Timrå och Leksand. Hockeysverige.se bad SVT:s Chris Härenstam analysera lagen som gör upp om att få kvala mot Karlskrona.
– Segraren får möta Karlskrona, vilket betyder en del eftersom du går in i ett sista kval med en vinnande trend, säger kommentatorn.

Det är nu det roliga börjar. Alltså kvalen och slutspelen inom hockeyn. Ikväll inleds festerna då Timrå och Leksand möts i den Hockeyallsvenska finalen. Nedsläpp 19.00 i NHK Arena. Men hur slutar finalserien? Hockeysverige.se bad SVT:s hockeykommentator Chris Härenstam ge sin syn på den oförutsägbara duellen.
– Jag tror inte att det är hela världen om man går segrande ur den här striden eller inte med tanke på att lagen har ytterligare livlinor. Segraren får möta Karlskrona, vilket betyder en del eftersom du går in i ett sista kval med en vinnande trend. På så sätt betyder det mycket.
– Det är också viktigt att poängtera att förlorar du så är du inte utslagen. Varför säger jag då det? Jo, det innebär att du inte har kniven på strupen och kan i vissa moment spela mer avslappnat.

Jacob Olofsson.

Vad är Timrås styrka som lag?
– Timrå har haft ett bra försvarsspel och har släppt in under 100 mål (99). Det är rätt bra på 52 omgångar. Det är kanske ändå inte det första man pratar om, vilket man kanske borde göra.
– Det som plockats fram i Timrå är deras satsning på unga förmågorna med allt från (Filip) Hållander till Jonathan (Dahlén) och (Jacob) Olofsson. Det här gör att det är jättekul att följa Timrå eftersom dom haft en framgång när dom satsar på unga spelare.
– Jag som har kommaterat TV-pucken i 14 år och JVM senaste tolv åren älskar att lagen som satsar på deras unga spelare får framgång.

Vad är Leksands styrka som lag?
– Leksand har ett väldigt bra offensivt spel och har gjort väldigt många mål (147 mot Timrås 134). Det svänger om Leksand. Dessutom känns det som Leksand har en väldigt bra formkurva. Den formkurvan gör att Leksand går in i bäst av fem spelet med en ganska vinnande trend.
– Den avslutning man har gjort gör att jag tror att Leksand går och vinner den här finalserien. Att Leksand vunnit mycket matcher mot slutet och rutinen tror jag fäller avgörande till slut.

Mattias Ritola blir en nyckelspelare.

Vilka nyckelspelare ser du i respektive lag?
– Det är svårt att i Timrå bortse från Jonathan Dahlén eftersom det pratas så himla mycket om honom. Han har gjort i snitt en poäng per match och det är helt makalöst.
– I Leksand, tyskarna som kommit in (Daniel Pietta och Marcel Müller) i kombination med spelare som (Mattias) Ritola och (Jesper) Ollas, som definitivt varit med förut, gör att Leksand går in i den här slutspelsserien som favorit.
– Som jag sa så tror jag att Leksand vinner den här matchserien, men Timrå har precis allt att vinna trots att man är i mångas ögon är favoriter eftersom dom vann serien. Timrå har gjort det överraskande bra den här säsongen.

Är det något lag av Leksand eller Timrå som kommer ta steget upp i SHL?
– Just för att spelare som Ritola valde att stanna kvar trots att han kunde gå till en annan förening på en högre nivå. Det i kombination med att man har en kultur och att Leksand är vana med sådana här matcher, Leksand spelar nästan alltid kval, både negativt och positivt kval, talar för Leksand.
– Leksand har störst chans att gå upp i SHL för om man vinner den här serien och får möta Karlskrona som går in med en press, ekonomisk ansträngning, kommer in med en negativ och påfrestande förberedelse. Karlskrona har många förlorade matcher under en lång tid. Det måste påverka ett lag, medan Leksand har en positiv trend.
– Dessutom har Leksand landets bästa supportrar när det handlar om trogenhet. Vad men jag då med det? Jo, supportrar i medgång finns det överallt. Men vilka är det som ställer upp? Jo, det är dom som ställer upp i motgång och det gör Leksands supportrar i ur och skur, vilket är väldigt imponerande. Jag tycker att just det här med supportrarna är det häftigaste av allt med Leksand, inte att laget slutar tvåa i Hockeyallsvenskan. Att supportrarna dom orkar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL