Sök
OVÄNTAT BYTE. Niklas Hjalmarsson berättar om den överraskande trejden från Chicago till Arizona.
Nyheter

”Ska jag vara helt ärlig trodde jag inte att de skulle trejda mig”

Beskedet slog ned som en bomb. Efter tio framgångsrika säsonger i Chicago Blackhawks organisation blev Niklas Hjalmarsson trejdad till Arizona Coyotes. För hockeysverige.se berättar han om den oväntade flytten.
– De har målat in sig i ett hörn med alla kontrakt och alla no trade-klausuler. Det var väl smidigt att göra sig av med mig, säger Hjalmarsson.

EDMONTON (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tio säsonger, mer än 600 NHL-matcher och tre Stanley Cup-vinster. Niklas Hjalmarssons tid i Chicago Blackhawks var både omfattande och framgångsrik. Den småländske backen blev i det närmaste synonym med NHL-klubben under den dynastiliknande perioden där man tog hem mästartiteln 2010, 2013 och 2015.

Antagligen var det just därför trejden som tog honom till Arizona Coyotes förra sommaren sände sådana kraftiga chockvågor genom hockeyvärlden. Det var i samband med NHL-draften i just Chicago den 23 juni som Blackhawks general manager Stan Bowman släppte i väg den nu 30-årige svensken i utbyte för backen Connor Murphy och forwarden Laurent Dauphin.

Trejden var kontroversiell. Bland annat ryktades det att Blackhawks coach Joel Quenneville blev upprörd på Bowman för att han skickade i väg Hjalmarsson, tveklöst en av de mest populära spelarna i laget tack vare sin uppoffrande spelstil. Själv medger svensken att han blev tagen på sängen av beskedet.
– Ska jag vara helt ärlig trodde jag inte att de skulle trejda mig, men de tyckte väl det var bäst för organisationen, säger Niklas Hjalmarsson när hockeysverige.se träffar honom i Edmonton inför en match.
– Man visste att det var något som skulle hända. Det händer alltid mycket under somrarna i Chicago eftersom klubben alltid ligger mot lönetaket. Nu var det min tur att röra på sig.

”DET VAR VÄL SMIDIGT ATT GÖRA SIG AV MED MIG”

Lönetaket har varit Chicago Blackhawks stora fiende under storhetsperioden. Redan efter Stanley Cup-triumfen 2010 tvingades man släppa profiler som Dustin Byfuglien och Andrew Ladd för att kunna behålla sin kärna. Så har det fortsatt år efter år. Situationen blev ännu svårare att hantera efter att stjärnduon Patrick Kane och Jonathan Toews fick sina nya kontrakt värda 10,5 miljoner dollar per säsong.
– De har målat in sig i ett hörn med alla kontrakt och alla no trade-klausuler. Det var väl smidigt att göra sig av med mig, men samtidigt är det lite enklare att acceptera det när man har varit i ligan ett tag och förstår att det är mycket business som gäller, säger Niklas Hjalmarsson.

Under många år lyckades Bowman hantera situationen på ett bra sätt, men den här säsongen har det mesta gått snett för Blackhawks. Om inget mirakel sker kommer klubben att missa slutspel för första gången på tio år.

Det kommer inte helt och hållet som en överraskning för Niklas Hjalmarsson. Han tycker att klubben tappat för mycket i kvalité senaste året, men även haft otur med skador.
– Det beror lite på hur man ser det. De har ju inte riktigt ersatt (eksemdrabbade Marían) Hossa. Han var extremt stor del av vårt lag. Sedan tillförde (den till Columbus trejdade Artemij) Panarin en dimension i anfallsspelet som är svår att hitta. Ligan är så jäkla jämn och det är så små marginaler att det inte krävs så mycket, säger han och framhäver även målvaktssituationen som en starkt bidragande orsak till lagets tillkortakommanden.
– De fick (Corey) Crawford skadad en stor del av säsongen, så nu kanske folk äntligen förstår hur bra han är. Tidigare var det många som sa att laget var så bra och att han levde på det, men nu när han har varit skadad har man sett hur mycket han betyder för Chicago.


LJUVA MINNEN. Niklas Hjalmarsson vann tre Stanley Cup under sina tio år i Chicago.
Foton: Getty Images

”ETT NYTTIGT MILJÖOMBYTE”

Det finns absolut inga spår av skadeglädje eller bitterhet i Niklas Hjalmarssons utvärdering av sin förra klubb. Hans Arizona Coyotes har ju när allt kommer omkring haft en ännu värre säsong, men han tycker ändå att klubbytet fört en hel del positivt med sig.
– Ibland krävs det någon annan för att det ska ske en förändring. Jag tror att när min karriär är över kommer jag att se tillbaka på det här som att det var ett nyttigt miljöombyte för mig, även om det inte gått så bra som jag har tänkt, säger han.
– Jag har inte så mycket att klaga på här. Det har varit tufft, speciellt i början av säsongen när vi inte tog en tvåpoängare på 20 matcher nånting. Men efter nyår har vi spelat bra, då har vi vunnit mycket mer än vi förlorat och det har varit roligare att åka till rinken.

Hur har det varit att möta i Chicago efter trejden?
– Jag missade matchen i Chicago (10 december) eftersom jag var skadad då. Det hade varit häftigt att spela den. Men jag ska vara ärliga och säga att det var lite jobbigt att möta dem faktiskt. Inför första matchen mot dem hemma bar man på en konstig känsla. Det kändes skönt att ha den avklarad.
– Förra matchen (12 februari) vi spelade mot dem hade det släppt. Då kändes det bara lite roligt att möta gamla polarna. Speciellt när man vinner (6–1) också. Det blir speciellt när man får möta dem i United Center för första gången nästa säsong.

Skador har satt sin prägel på Hjalmarssons första säsong i Arizona. Han har missat 26 matcher hittills. Som referens kan man nämna att han totalt sett bara missade 32 matcher på grund av skador under sina år som ordinarie i Chicago.
– Jag har faktiskt inte varit skadad speciellt mycket tidigare, så det är klart att det varit extra tufft. Speciellt när man kommit till en ny klubb och vill visa vad man går för, konstaterar han.

Du har alltid haft en väldigt uppoffrande spelstil. Är det något som börjar komma ikapp dig nu?
– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Jag känner mig bättre tränad än jag någonsin varit. Kroppen känns bra, så det är ingenting jag kan skylla på.


KÄRT ÅTERSEENDE. Niklas Hjalmarsson och tidigare lagkamraten Jonathan Toews under en ceremoni med tidigare basketstjärnan Charles Barkley.
Foto: Matt Kartozian-USA TODAY Sports 

”DET TRODDE MAN ALDRIG NÄR MAN BÖRJADE SPELA”

När han väl har spelat har Niklas Hjalmarsson haft en lite större och mer framträdande roll än vad som var fallet i Chicago.
– Men jag försöker alltid att spela på samma sätt och vara en ledare oavsett. Jag känner inte att jag har förändrats sedan jag spelade i Chicago, utan det är mer att man kanske kan hjälpa de yngre lite lite grann och bidra till deras utveckling. På så vis kanske man blir mer av en ledare, men jag tycker att jag försökte vara en ledarfigur i Chicago också, även om det fanns fler veteraner i det laget än det finns i Arizona nu.

Redan under sin första säsong i klubben har han blivit en av spelarna med ett ”A” på bröstet i Coyotes, som saknar en officiell lagkapten.
– Det är häftigt, det är stort. Det trodde man aldrig när man började spela hockey att man skulle få ett ”A” i NHL. Jag är väldigt stolt över det, säger Hjalmarsson som tycker att han kommit in bra i nya klubben.
– Utanför isen trivs både jag och familjen jättebra och det är kul att ha Oliver i laget också. Jag försöker se det så positivt man kan och ha roligt samtidigt.

Och slutligen den givna frågan till en NHL-spelare som är på väg att missa Stanley Cup-slutspelet. Vill Niklas Hjalmarsson spela VM? Svaret är diplomatiskt.
– Vi får väl se. För det första får man se om de vill ha med en. Det är ju en riktigt härlig konkurrens på backsidan. Det känns som de alltid har en av VM:s bästa backuppsättningar på pappret. Det är lite annat än när man kom in i ligan för tio år sedan. Det är ju svenska backar i varenda lag nu. Så det är den stora frågan: vill de ha med mig?

En fråga med ett givet svar, kan man anta.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten