Lucas Sandström
Nyheter

Från en familj med hockey i blodet: ”Ganska naturligt för mig att det skulle bli hockey”

ANNONS

Almtunas Lucas Sandström har minst sagt haft en splittrad säsong i sin nya klubb. Skador och avstängningar har stört ytterforwarden som kommer från en riktig hockeyfamilj.
— Alla i hela släkten har mer eller mindre hållit på med hockey, berättar han för hockeysverige.se.

Almtunas Lucas Sandström kommer från en genuin hockeyfamilj med rötterna i Finland. Pappa Krister spelade förutom i Fagersta ibland annat Örebro och Avesta. Farbror Mikael spelade i elitserien för Brynäs och hans andra farbror, Tomas, är Stanley Cup-mästare med Pittsburgh Penguins och har gjort 983 NHL-matcher.
– Det var ganska naturligt även för mig att det skulle bli hockey. Alla i hela släkten har mer eller mindre hållit på med hockey. Pappa spelade också så jag var ganska tidigt med honom på hallen. Han spelade under större delen av sin karriär hemma i FAIK (Fagersta), berättar Lucas Sandström som inte har känt någon större press bara för att han har en släkt som varit framgångsrika inom hockeyn.
– Nej, det har jag aldrig gjort. Jag har mer sett det som en rolig grej och tyckte det var ganska coolt att Tomas var väldigt bra och varit många säsonger i NHL. Jag såg det bara som något positivt.

Var du ofta över och hälsade på Tomas när han spelade i NHL?
– Vi var där och hälsade på honom en hel del när jag var mindre. Första gången var jag kanske tre, fyra år och när jag var som äldst var jag runt tio år. Det är lite synd eftersom jag inte kunde uppskattade det på samma sätt som jag hade gjort idag.
– Det jag kommer ihåg mest är sista svängen då han spelade i Anaheim. ”Foppa” (Peter Forsberg) spelade i Colorado då och vi var och tittade på den matchen. Då fick jag träffa ”Foppa” efteråt och det var väldigt coolt.

Tomas Sandström. Foto: Getty Images

Fagersta var under många år en stark hockeyort. Det var bland annat där kanadensaren Des Moroney inledde sin långa karriär i Sverige. När Lucas Sandström växte upp där var hockeyn inte riktigt lika stark.
– Förmodligen var inte hockeyn lika stark som den en gång varit. På 1970 och 80-talet spelade laget i Division 1 (dagens hockeyallsvenskan) och till och med någon säsong i Elitserien (som då hette Allsvenskan).
– Klart att det blev mindre och mindre sedan, vilket såklart är tråkigt. Det finns ändå ett bra intresse fortfarande. A-laget spelar nu i Division 2 och det är ändå 3-400 på läktarna så det finns en fin och stor hockeykultur i Fagersta.

BÄTTRE FÖRR

Givetvis går det inte att jämföra dagens Fagersta med tiden då spelare som Ulf Samuelsson, Mats Lööv och bröderna Sandström kom fram genom klubbens egna led.
– Det är väl ganska logiskt att man säger att det var bättre på deras tid för det var ju faktiskt så, skrattar Lucas Sandström och fortsätter:
– Då ska det också ha varit ett väldigt stort intresse faktiskt vilket inte var så konstigt eftersom det var många fler som höll på med hockey då.

Lucas Sandström är idag 27 år och vi får skruva tillbaka klockan till säsongen 2007/08 för att hitta hans debut i dåvarande Elitserien.
– Det var givetvis kul att vara med även om det inte var så jättemånga matcher som jag verkligen spelade. Några byten blev det i alla fall och jag kommer ihåg att jag var väldigt nervös eftersom att spela i Elitserien var något väldigt stort.

Hur tänker du kring att det inte blivit mer spel i SHL/elitserien än de fem matcherna med Mora den säsongen?
– Vi i Mora åkte tyvärr ur och då blev det naturligt att det blev spel i Hockeyallsvenskan för mig säsongen efter.
– Klart att jag hela tiden haft som mål och fortfarande vill spela i SHL, inget snack om den saken. Tyvärr har det kanske blivit så att jag hamnat i ett litet fack, att jag blir sedd som en allsvensk spelare. Jag försöker fortfarande spela till mig ett kontrakt i SHL och jag är helt övertygad om att spel där skulle vara något som jag skulle klara av att hantera.

LÄMNADE BJÖRKLÖVEN

Inför årets säsong valde Lucas Sandström att lämna Björklöven efter fyra säsonger. Ny klubbadress blev alltså hårt satsande Almtuna.
– Jag trivdes väldigt bra där uppe, men jag kände att jag ville komma lite närmare hem. Det är ändå ganska nära hem till Fagersta härifrån Uppsala.
– Det blir också så att man vill prova på nya saker i livet. När då Almtuna hörde av sig var det inga konstigheter alls egentligen.

Hur var det att kliva in i ganska slitna Gränbyhallen?
– Visst är det en skillnad, men samtidigt är det en fördel eftersom vi kan spela lite mer avslappnat där.

När du själv spelade i Björklöven, var Gränby ishall en mardrömsarena att komma till?
– Inte mardrömsarena, men det har alltid varit svårspelat i Gränbyhallen. Jag har aldrig spelat i något lag som åkt dit och bara hämtat hem några poäng. Jag tror att det fortfarande är svårt för bortalagen att komma till Gränby, precis som det alltid har varit.

Lucas Sandströms säsong har varit splittrad och fylld av skador och avstängningar. Han står i nuläget noterad för åtta mål och sju assist under säsongen.
— Säsongen har varit väldigt mycket upp och ner. Jag kom hit en dag ganska sent i augusti och skrev på kontraktet på förmiddagen. Sedan bröt jag foten under is-passet på eftermiddagen. Det var inte den starten jag kanske hade hoppats på, säger han.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL