Uffe Bodin
BODIN: Därför offrade Pittsburgh Filip Gustavsson
ANNONS

Pittsburgh Penguins går stenhårt för sin tredje raka Stanley Cup. Då får framtiden stryka på foten. Behovet att få in en riktigt bra center bakom Sidney Crosby och Jevgenij Malkin kostade dem Filip Gustavsson. Men det är en uppoffring de faktiskt har råd att göra.

Derick Brassard är tillräckligt bra för att vara andracenter i merparten av alla NHL-lag. Nu blir han tredjecenter bakom Sidney Crosby och Jevgenij Malkin i Pittsburgh Penguins efter gårdagskvällens trejd med Ottawa Senators.  Redan innan trejden var det givet att Penguins har ligans bästa spets på centersidan med sitt tvåhövdade monster. Efter den här trejden kan man skryta med att ha bäst bredd också. Med Brassard som tredjecenter och Riley Sheahan som fjärdecenter blir Penguins enormt jobbiga att tas med i slutspelet.

Det här signalerar att Penguins går all in för att ta sin tredje raka Stanley Cup och kanske till och med gör dem till den största favoriten att faktiskt vinna. Efter en seg start på säsongen har laget blivit sig allt mer likt sista månaden och förefaller vara på väg mot storformen lagom till slutspelet. Bäva månde motståndarna.

Det som blir intressant nu är att se hur de andra topplagen i Eastern Conference kommer att reagera. Kan det leda till en kapprustning där exempelvis Tampa Bay Lightning eller Boston Bruins också går efter tyngre namn? Det skulle inte förvåna mig.

INGET FÖRSTAVAL SEDAN 2014

Ännu en gång är det en Stanley Cup-satsning som sker på bekostnad av framtiden i Pittsburgh. Penguins offrade sitt förstaval i draften och Filip Gustavsson för att kunna förstärka laget med Brassard i en avancerad trejd som summeras i sin helhet längre ned.

Penguins har inte haft ett val i förstarundan sedan 2014. Då plockade man Kasperi Kapanen, en spelare man sedermera trejdade till Toronto Maple Leafs för att kunna få Phil Kessel. Det senaste förstavalet som blivit kvar i laget och finns där än i dag är backen Olli Määttä. Han valdes som 22:a spelare i hemmadraften 2012.

Men trots att man ständigt har tullat på framtiden har Penguins klarat sig utmärkt. Klubben har draftat riktigt bra utifrån sina begränsade förutsättningar, hittat fina komplementspelare som Jake Guentzel, Tom Kühnhackl och Bryan Rust bortom topprundorna. Dessutom har man fyndat till sig odraftade collegespelare som Conor Sheary, Zach Aston-Reese och Carter Rowney på free agent-marknaden. Det har hållit lönekostnaderna i schack och samtidigt gett stjärnorna en tillräckligt kompentent omgivning för att göra laget till en ständig utmanare.

General managern Jim Rutherford ska också ha cred. Hans mod och uppfinningsrikedom att ständigt göra trejder för att förstärka laget, trots begränsat med lönetaksutrymme, har betytt otroligt mycket.

VÄGEN TILL NHL BLEV VIDÖPPEN

När det gäller Filip Gustavsson kan man givetvis tycka att det är idiotiskt att trejda bort en så pass spännande målvaktstalang. Men är det någonstans Penguins har en ljus framtid är det just mellan stolparna. Inte nog med att man har en etablerad förstakeeper i Matt Murray som bara är 23 år. Reserven Tristan Jarry, som har varit riktigt bra när han har fått chansen, är bara 22 år och i AHL finns dessutom Casey DeSmith, 26, som också han gjorde flera fina NHL-framträdanden när Murray var skadad tidigare under säsongen.

Man hade med andra ord råd att avvara Filip Gustavsson för att satsa på nuet.

För Luleåmålvaktens vidkommande är trejden inte alls dum. Okej, jag fattar att Ottawa Senators inte är den sexigaste klubben i NHL sett till hur illa ställt det är i organisationen just nu. Men på målvaktssidan är det betydligt färre starka konkurrenter för svensken att tampas med när han kommer till Nordamerika jämfört med hur det såg ut i Pittsburgh.

Senators förstamålvakt Craig Anderson, som har kontrakt till 2020, fyller 37 år i maj. Bakom honom finns ingen uttalad eller given ersättare. Och framför allt Ingen talang på Filip Gustavssons nivå. Om 19-åringen fortsätter sin positiva utveckling kommer den här trejden innebära att hans väg till NHL-spel genast blev enklare. För att inte säga vidöppen.

*****

Nattens trejd var betydligt mer komplicerad än vid en första anblick när nyheten dök upp. Här nedan har ni en summering av hur alla spelare, draftval och löneandelar fördelades mellan klubbarna. Vegas Golden Knights fick i slutändan gå in och ta över en del av Brassards lön för att Penguins skulle få in honom under lönetaket. En fingervisning på exakt hur svårt det är att göra trejder i dagens NHL när så många klubbar befinner sig nära lönetaket.

Den här artikeln handlar om: