Sök
Leif Boork på Arlanda strax innan avresan till hans sista uppdrag som coach.
OS 2018

Leif Boork: ”Coachningen är det slut med efter OS”

Det har blivit dags för Leif Boorks sista uppdrag som coach. OS i Sydkorea väntar. Men att det är sista resan med gänget är inget som verkar tynga 68-åringen som tränat lag på hög nivå i snart 40 år.
— Man jobbar intensivt varje dag och pang så är det slut, berättar Damkronornas förbundskapten för hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Leif Boork klev in på damhockeyscenen inför OS i Sotji 2014. Sedan dess har det hänt mycket inom damhockeyn, både gott och ont. Nu skriver vi 2018 och OS i Pyeongchang vilket också, trots att han är 68 år, blir lite av hans examensprov som förbundskapten i och med att Ylva Martinsen tar över jobbet från 1:a april.
— Känslan är nog som om det skulle vara ett ”vanligt” OS. Det låter lite speciellt att säga så, men jag fokuserar på det som ligger framför oss och själva idrottsprestationen, berättar Leif Boork för hockeysverige.se strax innan avresan till Sydkorea samtidigt som det lyfter och landar plan hela tiden bakom våra ryggar.
— Jag är inte heller så sentimental när det gäller sådana saker för man vet aldrig, rätt som det är händer det någonting. Så var det när jag ramlade in i det här.

Som förbundskapten, hur förbereder du dig inför ett OS?
— Det som har varit stora arbetsuppgifterna fram till nu har varit att ta ut laget, ta ut tio reserver, att ha koll med den medicinska avdelningen där vi har Ingegerd Lantz och Caroline Fogman. Sedan har Jared (Cipparone) och jag har haft ett antal möten. Det har varit väldigt mycket sportslig inriktning med att följa upp laget så ingenting händer och om det händer någonting är beredd på det.
— Personligen har jag inte rest så mycket senaste en och en halv vecka. Jag har varit hemma, kollat matcher på datorn och pratat med vissa spelare lite mer än andra. För egen del blir det då att jag vilar upp lite grann och inte flackar och far för mycket sista dagarna. När laget var uttaget så vart jobbet hemifrån.

Blir det även lite vemod att åka iväg på ”sista natten med gänget”?
— Nej, jag känner inte det. Möjligtvis blir det lite tomt när jag skiljs från dom här tjejerna som jag varit nära, i alla fall dom flesta, i snart fem år.
— Som jag sa så är jag inte så nostalgiskt lagd eftersom jag varit med om det här i olika klubbar där jag jobbat. Man jobbar intensivt varje dag och pang så är det slut. Sedan går man vidare. Det blir likadant här naturligtvis.

Blir det ändå inte en speciell vänskap när man jobbar mot samma mål under fem år?
— Jo, absolut. Du bygger relationer och lär känna, som regel, i första hand ledargänget. Det är ju äldre människor så att säga, säger förbundskaptenen med ett lätt skratt och fortsätter:
— Sedan bygger man relationer på så vis att jag följer tjejerna och kommer att träffa dom framöver när jag ser deras matcher eller stöter på dom privat i något sammanhang. Jag önskar ju att det går bra för dom livet givetvis.

RUTINEN ÄR STYRKAN

Sverige ställer ett mycket rutinerat och erfaret lag på benen i OS, något som Leif Boork tror är en del av gruppens styrka.
— Styrkan är just gruppen. Vi har spelat med i stort sett samma lag och formationer hela säsongen. När vi var i Sydkorea i juli var många av dom här spelarna med just för att lära sig miljön och få en start.

Målvaktstrion Minatsu Murase, Sarah Berglind och Sara Grahn blir viktig i OS. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad krävs det om dom här tjejerna ska göra en maxprestation i match efter match i OS, vilket mer eller mindre krävs?
— Ja, det krävs verkligen i alla matcher. Det är just harmonin i gruppen, miljön, att tjejerna känner sig avslappnade och inte funderar för mycket.
— Grundjobbet i spelet är redan gjort. Alla vet sina roller, vet hur vi spelar, ”special teams” och så vidare. Nu gäller det att skapa en miljö där tjejerna kan prestera som bäst.

Är det realistiskt att tro att alla tjejer klarar av en maxprestation i samtliga matcher?
— Att alla är 100-procentiga är inte kanske att begära, men att alla kommer upp på en bra nivå och framförallt har kontinuiteten från match till match så man inte spelar jättebra i ena matchen och försvinner helt i nästa match.
— Vi har varit väldigt noga med att ta ut bra hockeyspelare men också bra karaktärer, stabila personligheter som vi vet klarar miljöombyten och när saker och ting förändras. Jag tror dessutom att laget är det mest ålderstigna vi har haft genom åren och har en ganska stor mästerskapsvana även om det är ganska många OS-debutanter.

Nu är det OS och vi svenskar vill se Sverige ta medaljer, då även Damkronorna, hur tänker du kring det?
— Jag vill skära lite tunna skivor på det sättet att vi inte har tagit någon medalj i mästerskap sedan 2007. Det är vårt utgångsläge då vi åker till Sydkorea. Bara för att det blir ett OS förändras inte det.
— Det som är viktigt nu är att ta en dag i taget. Först är det resa. Sedan är den installering i OS-byn och lära känna alla praktiska saker. Efter det har vi förstaträningen i Incheong där vi ska vara och sedan är det två vänskapsmatcher. Man får spalta upp det…

Men går det bara att stänga av det här med svenska folkets medaljförväntningar?
— Tjejerna suktar efter den här medaljen. Det är inget snack om det. Vi har pratat en hel del om det där och jag har hållit i tömmarna litegrann när dom vill rusa iväg. Det var också det som hände i Sotji. Vi var väldigt nära där, men det var också väldigt mycket upp och ner.
— Idag är vi en mycket starkare grupp mentalt än vad vi var då så jag tror att vi ska klara det bra.

Ditt kontrakt med Svenska Ishockeyförbundet går ut efter säsongen, kommer du ändå jobba vidare inom damhockeyn?
— Man ska aldrig säga aldrig, säger Leif Boork efter en stunds tystnad samtidigt som han har ett lurigt leende på läpparna.
— Coachningen är det slut med. Det kan jag säga direkt för jag blir långsammare och äldre, jag måste förstå att allting har ett slut på det sättet. Sedan vet jag inte. Jag har hållit en liten dörr öppen och sagt att jag kan vara med och hjälpa till på något område om det är så att man vi ha den hjälpen av mig från förbundets sida. Det är inget dom gör klart före OS mer än att Ylva Martinsen ska ha förbundskaptensjobbet.
— Jag känner mig i det här läget relativt klar och jag har fått några erbjudanden om att skriva, men vi får se. Jag får ta ställning till det efter OS. Jag tycker också det vore trevligt att gå igenom allt jag har varit med om och jag har väldigt mycket dokumenterat. På något sätt kanske jag vill dokumentera karriären i skrift, avslutar Leif Boork samtidigt som fler och fler av OS-tjejerna samlas på Arlanda med sina hockeytrunkar som ska till en spännande destination i Asien.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten